استاد جامعة الزهرا(س)قم که در ایام ماه مبارک رمضان جهت امر تبلیغ دینی در استان کرمان مستقر است، در گفتگو با خبرنگار شبستان، مطالبی راجع به دعا، اقسام آن، فضیلت ادعیه مأثوره، علت عدم استجابت برخی دعاها، اختصاص بعضی دعاها به زمان و مکان خاص، موانع دعا و..بیان کرد که بخش نخست آن در ذیل می آید.
حجت الاسلام امیر حسین فرجی با استفاده از تقسیم بندی دعا از نگاه علامه طباطبائی که آن را دو گونه "تخیلات" و "فطریات" می داند، افزود: در نوع اول، پافشاری و اصرار اثری ندارد اما در نوع دوم چون بر اساس فطرت انسان است لذا به هدف اجابت می رسد.
وی در ادامه دعا را شامل دو قسم: مأثوره و غیرمأثوره دانست و افزود: ادعیه مأثوره که از زبان پاک معصومین صادر شده اند باید عین همان کلام و در زمان و مکان خاص ادا شوند(مانند دعای کمیل، ندبه، مناجات شعبانیه) در حالیکه ادعیه غیر مأثوره، محدودیت کلامی و محدودیت زمانی و مکانی ندارد.
این استاد حوزه علمیه در پاسخ به این پرسش که کدام قسم از این ادعیه فضیلت بیشتری دارد به سخنی از آیت الله مشکینی در این باره اشاره کرد که فرمودند" ادعیه مأثوره، فضیلت بیشتری دارند زیرا معصومین (ع) به امراض روحی فرد و جامعه آشناتر و در نحوه درخواست حاجت و چگونگی بیان و طرح آن و کیفیت راز و نیاز با حق تعالی آماده تر و بیناتر بوده اند و آنها می دانستند که بشر چه نقصی را واجد و چه کمالی را فاقد است، چه باید بکند و چه باید بخواهد اما سایر انسان ها چون غیر معصوم اند گاهی به جای خیر خویش شر، به جای سود، زیان و به جای سعادت خویش، شقاوت را می طلبند.
وی در خصوص اختصاص بعضی از دعاها به زمان و مکان خاص، با طرح این پرسش که آیا خداوند محدودیت زمانی و یا مکانی دارد؟ حال آنکه آیات قرآن سخن از نزدیکی خداوند به بندگان را مطرح کرده است! به پیام های مهم اختصاص دعا به زمان و یا مکان خاص اشاره کرد.
حجت الاسلام فرجی در این باره، تنبه و آگاه کردن انسان ها و از غفلت خارج کردن آنها و قوی تر شدن شان در برقراری ارتباط با خدا، بهتر و زودتر رسیدن انسان ها به خدا از طریق راهنمایی و هدایت ائمه اطهار را از مهم ترین این پیام ها برشمرد و خاطرنشان کرد: البته خواندن این ادعیه به نیت رجاء و امید رسیدن به ثواب در زمان و مکان های دیگر اشکالی ندارد.
ادامه دارد...
پایان پیام/
نظر شما