به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، آیتالله حسین مظاهری در ادامۀ سلسله مباحث اخلاقی با عنوان "فضیلتهای فراموش شده" از تمسک و انس با قرآن کریم به عنوان فضیلت فراموش شدۀ دیگری نام برد و خاطرنشان کرد: قرآن کریم، تجلی ذات خداوند متعال و رونوشت عالم وجود و در بر دارندۀ علم ما کان و ما یکون و ما هو کائن است و امتیازات و ویژگیهای فراوان دیگری نیز دارد که ذکر آن در این فرصت کوتاه نمیگنجد، امّا آنچه باید بدان توجّه شود این است که این کتاب نورانی با همۀ امتیازات و ثمرات مادّی و معنوی که دارد، به دست فراموشی سپرده شده است.
وی افزود: اگرچه پس از تشکیل جمهوری اسلامی، قرآن کریم به صحنۀ اجتماع وارد شد امّا هنوز آنطور که شایستۀ این کتاب الهی است، جامعه، دانشگاهها و مدارس و عموم مردم، جایگاه ویژۀ قرآن کریم را درک نکرده و به آن تمسّک نمیجویند.
آیتالله مظاهری ضمن بازگویی روایت شریف ثقلین تصریح کرد: پیامبر اکرم(ص)در مدّت رسالت خویش بیش از هزار مرتبه روایت ثقلین را بیان فرموده و به مسلمانان از صدر اسلام تا روز قیامت گوشزد کردهاند که رستگاری آنها در پرتو تمسّک توأمان به قرآن کریم و عترت طاهره است و نیز به همگان فهماندهاند که قرآن کریم، کتاب هدایت بشریّت و اهلبیت(ع) مبیّن و مفسّر این کتاب نورانی هستند.
وی در ادمۀ بیانات خود با تأکید بر ضرورت انس با قرآن کریم، به تشریح مراتب چهارگانۀ تمسّک و انس با قرآن پرداخت و از قرائت یا تلاوت به عنوان مرتبۀ اول انس با آن کتاب نورانی یاد کرد و افزود: مرتبۀ اول انس با قرآن کریم، عبارت از خواندن قرآن، حفظ قرآن و انس با جلسات و محافل قرآنی است.
معظّمله در این زمینه تأکید کرد: قرآن باید در همۀ خانهها و در بین اقشار مختلف جامعه زنده باشد، در دانشگاهها و مقاطع مختلف تحصیلی، بیش از این باید به مقولۀ انس با قرآن پرداخته شود و همۀ جهتگیریها و سیاست گذاریهای فرهنگی در کشورهای اسلامی و به خصوص ایران، باید قرآنی باشد.
آیتالله مظاهری با اشاره به آیاتی از قرآن کریم که بر خواندن و تلاوت آیات آن تأکید میورزد، خاطرنشان کرد: قرآن حد یُسر و توانایی را در تلاوت آیات مطرح فرموده و بدیهی است که این توانایی، حدّ محدودی ندارد و هر چه انسان بیشتر قرآن بخواند، باز در خود احساس میکند توانایی تلاوت آیات دیگری را نیز دارد.
وی ادامه داد: آیات نورانی قرآن کریم، از طراوت، لطافت و جاذبۀ ویژهای برخوردار است و برکات و خواص بیبدیلی نصیب انسان میکند، اگرچه ممکن است کسی که قرآن میخواند، از میزان بهرهای که میگیرد، مطلّع نباشد و یا نورانیّت الفاظ قرآن را درک نکند.
معظّمله با بیان برخی دیگر از آیات قرآن کریم تصریح کرد: قرآن هیچ زمانی را برای خواندن آیات الهی استثنا نکرده است؛ یعنی خداوند با اینکه میداند انسان گاهی در حالت بیماری و گاه در حال مسافرت و گاه در حال کسب و تجارت و حتّی گاهی در حال جهاد با دشمنان خداست و در خط مقدم جبهه در حال کارزار با دشمنان است ولی با این حال توصیه میکند تا آنجا که میتوانید از آیات قرآن تلاوت کنید.
آیتالله مظاهری، تلاوت همراه با تدبّر و تفسیر قرآن کریم را مرتبۀ دوم انس با آن کتاب شریف دانست و خاطرنشان کرد: متأسّفانه مراجعه به تفاسیر قرآن کریم و بهرهمندی از آن کتب ارزشمند، در جامعۀ کنونی رویکرد مناسبی ندارد، اگرچه مفسّرین نیز هنوز قادر به فهم و درک کامل لایههای درونی اقیانوس بیکران قرآن نیستند و نتوانستهاند به اعماق آن دست یابند، ولی از تفاسیر موجود نیز که زحمات فراوانی برای تألیف و گردآوری آنها کشیده شده است، به شایستگی استفاده نمیشود.
وی اضافه کرد: ابن عربی که خود از مفسّران قرآن کریم است گفته است: "تاکنون هفتصد تفسیر بر قرآن نوشته شده، امّا هنوز قرآن بکر است" یعنی کسی نتوانسته است به عمق معانی قرآن کریم دسترسی پیدا کند.
آیت الله مظاهری گفت: امام خمینی(ره) نیز با نقل این مطلب از ابنعربی میفرمودند: "از زمان ابن عربی تا عصر حاضر، تقریباً تعداد تفسیرها دو برابر شده است، امّا هنوز هم قرآن بکر است و کسی نتوانسته عمق آن را بفهمد" به عبارت دیگر هنوز قطرهای از دریای قرآن برداشت نشده است، ولی با این وجود، توجّه به معانی قرآن کریم و استفاده از تفسیرهای نوشته شده، مخصوصاً برای نسل جوان، لازم است.
وی در شرح مرتبۀ سوم انس با قرآن کریم اظهار داشت: مرتبۀ سوّم تمسّک و انس با قرآن، این است که بعد از تدبّر و تفسیر قرآن، برای انسان، عنایتی پیش میآید که میتواند از قرآن کریم برداشت کند.
رئیس حوزه علمیه اصفهان با بیان اینکه "نمیدانم"، "نمیتوانم" و "نمیشود" در نهاد انسان راه ندارد و هرکسی با ارادۀ قوی به هر مرتبۀ علمی یا معنوی که بخواهد میتواند دست یابد، تصریح کرد: بانو مجتهده امین با اینکه یک بانوی شوهردار و فرزند دار بود، اراده کرد که درس هم بخواند و با اینکه در آن زمان مدرسۀ طلبگی مخصوص بانوان نبوده و استاد هم به سختی یافت میشده است، اراده و همّت کرد و در خانه درس خواندن را ادامه داد تا یک مجتهد، عارف و مفسّر قرآن شد و یک دورۀ چهارده جلدی تفسیر قرآن کریم از آن بانوی نمونه بهجای مانده است، بنابراین نسل جوان باید آنقدر با قرآن شریف مأنوس شوند که بتوانند از قرآن برداشت داشته باشند.
آیتالله مظاهری، والاترین مرتبۀ انس با قرآن کریم را عمل به آن کتاب نورانی دانست و افزود: متأسّفانه جامعۀ کنونی آنطور که شایسته است به قرآن عمل نمیکند، در حالی که در همۀ امور زندگی، باید از قرآن کریم استفاده کرده و به دستورات آن عمل کرد.
وی افزود: رواج فساد اخلاقی و گناهان اجتماعی که موجب افزایش اضطراب و پریشانی در جامعه شده است، از عمل نکردن به آیات انسان ساز قرآن کریم و اعراض از قرآن سرچشمه میگیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مظاهری، وی با شرح روایتی از پیامبر اکرم(ص) تصریح کرد: پیامبر گرامی(ص) میفرمایند: وقتی ظلم، گرفتاری و فساد و فتنههای گوناگون مثل ابر تاریک بر شما هجوم میآورد به قرآن تمسّک کنید زیرا قرآن برای سعادت دنیا و آخرت شما شفاعت میکند و شفاعتش پذیرفته میشود.
وی گفت: همچنین پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: هر کس قرآن را سرمشق زندگی خود قرار دهد، بهشت آن شخص از همان جا شروع میشود تا به بهشت موعود نائل گردد و کسی که از قرآن رو گردان شده و به آن عمل نکند، جهنّم او از همان جا شروع میشود تا به جهنّم موعود برسد.
پایان پیام/
نظر شما