خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اقدام قانونی چهار ایالت آمریکا علیه فرمان ضدمهاجرتی جدید ترامپ، کنایه پوتین به اظهارات نتانیاهو در مورد ایران، تحریم ۲۵ فرد و شرکت ایرانی از اقدامات ۵۰ روزه ترامپ است! از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
قزاقستان تاریخ نشست جدید ایران، روسیه و ترکیه را تائید کرد
وزارت خارجه قزاقستان روز پنجشنبه با صدور بیانیهای تاریخ برگزاری نشست مشورتی در مورد سوریه را که قرار است در شهر «آستانه» برگزار شود، تائید کرد.
به نوشته خبرگزاری «شینهوا»، این نشست همانطور که انتظار میرفت روزهای 14 و 15 مارس (24 و 25 اسفند) با شرکت مقامات بلندپایه ایران، روسیه و ترکیه برگزار میشود.
بنا بر اعلام آستانه، علاوه بر این سه کشور، برای سازمان ملل، آمریکا و اردن هم دعوتنامه ارسال شده، اما هنوز مشخص نیست که نمایندگان آنها هم در نشست شرکت میکنند یا نه.
بر اساس بیانیه قزاقستان، انتظار میرود نمایندگان دولت و گروههای مسلح مخالف دولت سوریه هم در این نشست حضور داشته باشند.
پیش از این دو دور نشست صلح و یک دور نشست کارشناسی در مورد سوریه در شهر آستانه قزاقستان برگزار شده است.
هدف از این مذاکرات بررسی وضعیت آتشبس در سوریه و باز کردن مسیر برای دستیابی به راهکاری سیاسی در این کشور است.
علاوه بر آستانه، قرار است دو هفته دیگر نشستی تحت نظارت سازمان ملل در ژنو سوئیس برگزار شود.
اقدام قانونی چهار ایالت آمریکا علیه فرمان ضدمهاجرتی جدید ترامپ
3 روز پیش بود که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، فرمان اجرایی ضدمهاجرتی 27 ژانویه خود که با مخالفت سیستم قضایی آمریکا به محاق رفته بود را با فرمان اجرایی جدیدی، احیاء کرد.
فرمان اجرایی جدید ترامپ از 16 مارس (26 اسفند) اجرایی میشود و تفاوت اصلیاش با فرمان پیشین، بیرون آمدن شهروندان عراقی از شمول تحریم است.
بر اساس این فرمان، علاوه بر ممنوعیت 90 روزه ورود شهروندان ایران، لیبی، سودان، سومالی، سوریه و یمن، ورود همه پناهجویان هم تا 120 روز ممنوع خواهد بود.
این بار هم مانند روزهای پس از صدور فرمان اجرایی پیشین، اهالی قانون عزم خود را برای مقابله در برابر رئیسجمهور جزم کردهاند.
آنطور که سایت خبری پالیتکو خبر داده، دادستانهای کل چهار ایالت واشنگتن، هاوایی، نیویورک و اورگن برای بیاثر کردن فرمان جدید ترامپ، اقدام کردهاند.
این خبر را «باب فرگوسن» دادستان کل ایالت واشنگتن داده و گفته که خودش در مخالفت با فرمان اجرایی جدید، لایحهای تنظیم کرده و برای یک قاضی ایالتی در سیاتل فرستاده است.
فرگوسن گفته که فرمان جدید ترامپ فقط شمول محدودتری دارد و ضدیت آن با قانون اساسی آمریکا، برطرف نشده است.
دادستان کل واشنگتن به دستور قضایی قضات فدرال علیه فرمان اجرایی پیشین و قابل اجراء بودن آن برای فرمان جدید پرداخته و گفته: «نظر ما این است که حکم محدودیت (اجراء) موقتی که پیش از این گرفتیم، کماکان اجرایی است.»
دادستان فرگوسن گفته که مردان قانون در نیویورک هم به شکایت وی برای اجرایی کردن حکم منع اجرای سابق در قبال فرمان جدید ترامپ پیوستهاند و دادستان اورگن هم به زودی به این حرکت میپیوندد.
دادستان هاوایی هم پیش از این شکواییه خود را علیه فرمان جدید ترامپ، به دادگاه ارسال کرده بود.
یک قاضی ایالتی در جزیره هانولولو هم چهارشنبه آینده و ساعاتی پیش از اجرایی شدن فرمان جدید ترامپ، جلسهای برای تصمیمگیری در خصوص این فرمان ضدمهاجرتی خواهد داشت.
کنایه پوتین به اظهارات نتانیاهو در مورد ایران
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه امروز (پنجشنبه) در دیدار با «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی، با کنایه به اظهارات این مقام اسرائیلی در مورد ایران پاسخ داد.
نتانیاهو که به مسکو سفر کرده، در ابتدای این دیدار گفت: «2500 سال پیش، در دوران امپراطوری پارس میخواستند یهودیها را نابود کنند و شکست خوردند. حالا هم ایران به عنوان وارث آن امپراطوری همان هدف را دارد.»
به نوشته پایگاه «تایمز اسرائیل»، پوتین در واکنش به این اظهارات نتانیاهو گفت: «اینها مربوط به قرن پنجم قبل از میلاد است. الان دنیا عوض شده، بیایید در مورد اوضاع امروز صحبت کنیم.»
نتانیاهو پس از این دیدار گفت با پوتین در مورد ایران و وضعیت سوریه صحبت کرده است.
وی گفت: «من به صراحت گفتم که اسرائیل مخالف توافق در سوریه نیست. اما اسرائیل قویا مخالف احتمال تداوم حضور نظامی ایران و نوابش در سوریه ذیل چنین توافقی است.»
نتانیاهو پیش از این سفر گفته بود قصد دارد از پوتین بخواهد که مانع حضور نیروهای مورد حمایت ایران در جولان شود.
ریاض میانجیگری چین بین ایران و عربستان را رد کرد
سفیر عربستان در چین روز پنجشنبه (امروز) گفت که تهران آمادگی وساطت چین بین ایران و عربستان را ندارد.
ترکی بن محمد الماضی، سفیر عربستان سعودی در چین طی مصاحبهای که با خبرگزاری شینهوا داشت، مدعی شد که ایران میانجیگری بین تهران و ریاض را قبول ندارد.
الماضی مدعی شد، کشورش از تلاشهای چین در راستای برقراری صلح و آرامش در خاورمیانه استقبال میکند ولی ایران غیر قابل علاج و رام نشدنی است.
وی ادامه داد: هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که بخواهد روابط خوبی با همسایگان خود نداشته باشد؛ ولی ایران علاج ناپذیر بوده و نمیتوان با آن بر هیچ اساس یا میانجیگریای تعامل کرد.
وی مدعی شد که ایران کشوری است صلح اجتماعی در بحرین را تهدید کرده و در کشوهای یمن، سوریه، عراق و لبنان دخالت میکند.
وانگ یی، وزیر خارجه چین روز چهارشنبه (دیروز) طی نشست مطبوعاتی از آمادگی کشورش برای میانجیگری بین ایران و عربستان جهت حل منازعات بین دو کشور خبر داده بود.
سفیر عربستان در واکنش به سخنان یی مدعی شد: ما از تلاشهای چین برای برقراری صلح در خاورمیانه استقبال میکند و ما از وی به خاطر تلاشها و سخنان تشکر میکنیم. ولی آیا ایران آماده این میانجیگری است؟ ایران هرگز این میانجیگری را قبول نخواهد کرد. سیاست ایران این است که انقلابش را صادر کند.
وی بعید دانشت که موضوع میانجیگری بین ایران و عربستان در سفر آتی پادشاه این کشور به چین بین روزهای 15 و 18 مارس مطرح شود.
مهر:
تحریم ۲۵ فرد و شرکت ایرانی از اقدامات ۵۰ روزه ترامپ است!
پایگاه خبری کاخ سفید با انتشار بیانیه ای از اقدامات ۵۰ روزه «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا پس از ورود به کاخ سفید در اول ژانویه سال جاری میلادی خبر داد و فعالیت های ترامپ را در راستای نتایجی مطلوب برای مردم آمریکا توصیف کرد!
در بیانیه مذکور پس از اعلام اقدامات وی در حوزه هائی مانند تقویت بخش خصوصی، خروج این کشور از توافقاتی مانند «نفتا» و «پیمان ترانس پاسیفیک»، دستور ممنوعیت مهاجرتی و ...، در باره ایران آمده است: در دوران ۵۰ روزه ریاست جمهور ترامپ، وزارت خزانه داری آمریکا ۲۵ فرد و شرکت ایرانی را تحریم کرد.
در ادامه این بیانیه که آشکارا بدعهدی واشنگتن در توافق با سایر کشورها را نشان می دهد، پیرامون ایران اعلام شده است: افراد و شرکت های ایرانیِ تحریم شده در برنامه موشک بالستیک ایران شرکت داشته اند.
این در حالیست که بنا به اذعان مقامات برخی از کشورهای جهان مانند روسیه و حتی چند مقام آمریکائی، آزمایش های موشک بالستیک ایران صرفاً جنبه دفاعی داشته و نیز ناقض توافق هسته ایِ ۱۴ جولای سال ۲۰۱۵ (۲۳ تیرماه ۱۳۹۴) میان ایران و کشورهای ۱+۵ موسوم به «برجام» نبوده و حتی قطعنامه ۲۲۳۱ مرتبط با آن را نیز نقض نکرده است.
پایبندی ترامپ به برجام اردیبهشت مشخص میشود
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور جدید آمریکا از زمان رقابت های انتخاباتی رویکرد خصمانه ای را در قبال ایران در پیش گرفت و صحبت از پاره کردن برجام و نقض آن به میان آورد.
این رویکرد ضد ایرانی بعد از ورود وی به کاخ سفید با انجام اقداماتی همچون قرار دادن ایران در لیست کشورهایی که سفر اتباعشان به آمریکا ممنوع است تکمیل شد و موجب شد تا حساسیت هایی در مورد رویکرد دولت جدید آمریکا در قبال ایران شکل بگیرد.
سرنوشت برجام در دولت ترامپ چه خواهد بود؟ و یا همپیمانان آمریکا در قبال اقدامات ضد ایرانی ترامپ چه واکنشی خواهند داشت؟ این سوالات ما را بر آن داشت تا با «داریل کیمبال» رئیس موسسه کنترل سلاح آمریکا، به گفتگو بنشینیم.
کیمبال از سال ۲۰۰۱ تا کنون مدیر اجرایی انجمن تحقیقاتی کنترل سلاح آمریکاست و در سال ۲۰۰۴ میلادی توسط نشنال ژورنال به عنوان یکی از ۱۰ چهره تاثیرگذاری که نظریات آنها به شکل گیری سیاست های آتی در مورد آینده تسلیحات هسته ای کمک می کند معرفی شده است. متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:
* شما سیاست های دولت جدید آمریکا در خاورمیانه بویژه در قبال ایران را چطور ارزیابی می کنید؟
دولت «دونالد ترامپ» تا کنون اینطور نشان داده که از کابینه «بنیامین نتانیاهو» حمایت کرده و فشاری را بر اسرائیل در مورد راه حل تشکیل دو کشور در خاورمیانه برای حل مناقشه اسرائیل و فلسطینیان وارد نمی کند.
علاوه بر آن دولت جدید آمریکا اعلام کرده که در پی مقابله با داعش است. دولت ترامپ همچنین برای راضی ساختن جمهوریخواهان آمریکا می خواهد اینطور نشان بدهد که در برابر ایران محکم خواهد بود.
اگرچه برخی از این مواضع در آمریکا و منطقه خاورمیانه بحث برانگیز هستند اما با وجود تمام این مفاهیم و اهداف، سیاست آمریکا تغییر چندانی نکرده و یا تا کنون تغییر خاصی نداشته است. مشاوران سیاست خارجی و امنیتی ترامپ متوجه رفتارهای ایران در منطقه هستند و ممکن است در لفاظی های خود علیه ایران در مقایسه با دولت اوباما از رویکرد تهاجمی تری استفاده کنند.
* با این اوصاف شما اقدام بعدی ترامپ در قبال ایران را چطور پیش بینی می کنید؟
ارزیابی من این است که بسیار نامحتمل است که دولت ترامپ بصورت یکجانبه برجام را نقض و یا آن را فسخ کند اما انجام تعهدات ایران را به دقت زیر نظر خواهد داشت و از کوچکترین تخطی ایران(به زعم خود) از محدودیت های برجام به عنوان بهانه ای برای توقف انجام تعهدات آمریکا در این رابطه استفاده می کند.
هرچند ممکن است که ترامپ به گفته های خود مبنی بر اینکه برجام توافق بدی است و او می تواند با مذاکره مجدد توافق بهتری را رقم بزند ادامه بدهد اما این توافق خوب کار می کند و به نفع همه طرف ها است. اکنون مشخص است دولت آمریکا پی به این نکته برده که شریکان واشنگتن در گروه ۱+۵ مایل به مذاکره مجدد درباره برجام نیستند و اگر آمریکا بطور یکجانبه از این توافق خارج شود آنها با تحریم های جدید آمریکا علیه ایران همراهی نخواهند کرد.
به نظر من کلید پایبندی آمریکا به تعهدات خود در برجام که مانع چانه زنی برای پایان دادن به برجام از سوی این کشور نیز می شود تاریخ انقضای استثناهایی است که آمریکا در مورد تحریم های مرتبط با برنامه هسته ای ایران اعمال داشته است؛ این تاریخ در اواسط ماه می به پایان می رسد و دولت آمریکا باید در مورد تمدید این استثناها تصمیم گیری کند.
آینده برجام حتی ممکن است از سوی برخی از جمهوریخواهان کنگره آمریکا به خطر بیافتد. به این ترتیب که آنها اقدام به وضع قوانینی برای اعمال مجددتحریم هایی کنند که بواسطه توافق اتمی لغو شده اند. آنها اینبار این تحریم ها را بواسطه اقدامات غیر هسته ای ایران وضع می کنند. حتی ممکن است اقدام آمریکا علیه سپاه پاسداران ایران نیز آینده برجام را به خطر بیاندازد.
* اگر آمریکا اقدام به نقض برجام کند واکنش همپیمانان واشنگتن بویژه اتحادیه اروپا و روسیه به چه صورت خواهد بود؟
از بیانیه هایی که فرانسه، آلمان و مقامات اتحادیه اروپا صادر کرده اند کاملا مشخص است که آنها برجام را در راستای منافع خود دانسته و حاضر به مذاکره مجدد درباره این توافق نیستند و اگر آمریکا بطور یکجانبه برجام را نقض و اقدام به اعمال تحریم های جدید علیه ایران کند آنها از این اقدام واشنگتن حمایت نخواهند کرد.
* همانطور که می دانید ایران به دولت های عراق و سوریه در مبارزه با داعش کمک می کند و ترامپ نیز ادعا کرده که خواستار نابودی داعش است، با توجه به این موارد آیا امکان همکاری دولت جدید آمریکا با ایران علیه داعش وجود دارد؟
به لحاظ تئوری آمریکا و ایران باید در اقدامات خود علیه داعش با یکدیگر همپیمان شوند. اما وجود عواملی همچون داشتن رویکرد ضد ایرانی از سوی دولت ترامپ و ناتوانی آن برای تفکیک قائل شدن میان اسلام سیاسی و تفکرات دینی، همچنین حمایت بی چون و چرای آمریکا از کشورهای عرب خلیج فارس بویژه عربستان سعودی که رقیب ایران محسوب می شوند موجب شده تا به نظر من امکان همکاری ایران و آمریکا غیر محتمل باشد.
می خواهم این نکته را نیز اضافه کنم که فقط با اقدام نظامی صرف نه آمریکا، نه روسیه و نه ایران نمی توانند مشکلات خود در خاورمیانه را از بین ببرند و اگر چنین اقدامی صورت بگیرد محکوم به شکست خواهد بود. در جنگ پیچده در عراق و سوریه که داعش بخشی از آن است و یا یمن که قدرت های خارجی وارد یک جنگ نیابتی شده اند و مردم بیگناه یمن در آن کشته می شوند نمی توان فقط با نیروی نظامی به پیروزی رسید بلکه این موارد را می توان از راه هایی همچون مذاکره و وارد شدن در روند صلح و برقرار ی آشتی ملی و طرح تقسیم قدرت به نتیجه رساند.
* در هفته های گذشته برخی رسانه ها از احتمال اقدام آمریکا علیه سپاه پاسداران ایران و قرار دادن آن در لیست سیاه خبر داده بودند، اگر این خبر صحت داشته باشد شما این رویکرد دولت آمریکا را چطور ارزیابی می کنید؟
گزارش هایی که در این رابطه منتشر شده اند درست هستند و دولت ترامپ در حال ارزیابی این موضوع است که آیا سپاه پاسداران را در لیست سیاه قرار بدهد یا خیر. با این حال من احتمال انجام چنین کاری از سوی آمریکا را کم می دانم.
زیرا انجام این کار از سوی بسیاری از ایرانی ها اگر نقض خود برجام تلقی نشود بدون شک نقض روح برجام تلقی خواهد شد و می تواند منجر به بروز درگیری میان نیروهای طرفدار ایران در عراق با نظامیان آمریکایی شود.
بنابراین این امری ضروری است که افراد میانه رو در واشنگتن و آمریکا وارد عمل شوند. امری ضروری است که درک کنیم تنش های چندین ساله میان آمریکا و ایران یک شبه از بین نمی روند و ادامه اجرای برجام پایه های وجود یک منطقه با ثبات و آرام را بوجود آورده و بازسازی اقتصاد ایران و بهره مند شدن مردم از آن را فراهم می سازد. بدون وجود برجام آینده اقتصاد ایران نامعلوم بوده و منطقه خاورمیانه نیز بی ثبات تر از قبل خواهد شد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
تحویل دومین هواپیمای ایرباس به ایران ایر
دومین هواپیما از مجموع 100 هواپیمای خریداری شده از شرکت هواپیمایی «ایرباس» در مراسمی در شهر «تولوز» در جنوب فرانسه، تحویل مسئولان شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران شد.
ارمنستان تصمیم دارد منطقه آزاد تجاری مشترک با ایران تأسیس کند
«کارن کاراپتیان»، نخستوزیر ارمنستان، روز جمعه در «سیونی»، اعلام کرد کشورش در حال مذاکره با همسایه جنوبیاش -ایران- در مورد برنامههایی برای تأسیس یک منطقه آزاد اقتصادی در شهرک «مگری»، واقع در جنوب ارمنستان و در نزدیکی مرز ایران است.
کاراپتیان افزود: «ما برای سال 2017، یک بسته سرمایهگذاری 830 میلیون دلاری آماده کردهایم. 55 میلیون از این مبلغ در بخش معدن، کشاورزی و سایر صنایع سیونیک سرمایهگذاری خواهد شد.»
نخستوزیر ارمنستان همچنین گفت یک شرکت صادراتی به صورت مشترک با ایران تأسیس خواهد شد که محصولات را از بازار ارمنستان خریداری و در ایران به فروش خواهد رساند.
این سخنان کاراپتیان به دنبال تأسیس یک دفتر از سوی ایران برای تعیین حلال بودن گوشت در ارمنستان اعلام میشود. انتظار میرود تأسیس این دفتر باعث ایجاد مشوقهای بیشتری جهت صدور تولیدات گوشتی ارمنستان به ایران شود.
بیانیه کاخ سفید درباره تحریمهای آمریکا علیه ایران
کاخ سفید با انتشار بیانیهای، از تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا بر ضد چندین شرکت و فرد ایرانی به عنوان یکی از عملکردهای پنجاه روز نخست ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» در بخش امنیت ملی آمریکا نام برد.
این گزارش در پایگاه اینترنتی کاخ سفید و تحت عنوان « عملکرد پنجاه روز نخست ریاست جمهوری دونالد ترامپ: دستیابی به نتایج برای مردم آمریکا» منتشر شده است.
در بخشی از این گزارش با عنوان «اولویت دادن به امنیت ملی آمریکا» آمده است:
"اقدامات رئیسجمهور برای تضمین امنیت سرزمین آمریکا، مرزهای این کشور و مردم آن بوده است. تحت رهبری رئیسجمهور ترامپ، وزارت خزانه داری (آمریکا) اقدام به تحریم پنجاه شرکت و افراد دخیل در برنامه موشک بالستیک ایران کرده است.
رئیسجمهور ترامپ اقدام به ایجاد حفاظت های جدید در برابر تروریست های خارجی کرده است که وارد کشور ما می شوند.
ترامپ پیشنهاد افزایش بودجه ارتش را تا رقم پنجاه و چهار میلیارد دلار، داده است تا ارتش بتواند بازسازی خود را آغاز کند.
در نتیجه یادداشتی که رئیس جمهور ترامپ در بیست و هشتم ژانویه، امضا کرده است، او طرحی را برای شکست دادن داعش دریافت کرده است که وزیر دفاع و سایر اعضای کابینه آن را تدوین کردهاند.
رئیس جمهور ترامپ دستور بازنگری در میزان آمادگی ارتش را صادر کرده و بازسازی نیروهای مسلح آمریکا را جزو خط مشی خود قرار داده است.
رئیس جمهور ترامپ اقدام به مذاکره برای پائین آوردن قیمت هواپیماهای اف- 35 کرده است تا میلیون ها دلار صرفهجویی کند."
نظر شما