حقوق بشر تنها برآورده کردن نیازهای مادی و شهوات حیوانی نیست

امام جمعه اردبیل گفت: حقوق بشر تنها برآورده کردن نیازهای مادی، شهوات حیوانی و برجسته کردن زندگی ظاهری و فریبنده نیست بلکه حقوق بشر سکویی است تا انسان در عرصه عبودیت چابک شده و به کمال برسد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اردبیل، حجت‌الاسلام سید حسن عاملی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه اردبیل عصر امروز(1شهریور) در همایش شیعه و ابعاد شخصیتی علی(ع) در اردبیل اظهار داشت: برای بیان سیره حضرت علی(ع) در حکومت و رعایت حقوق بشر در جامعه آرمانی او باید هزاران کتاب و صدها مرکز تحقیقاتی به وجود آید تا بخش به بخش حاکمیت مبتنی بر عدالت و کرامت بشری را بازگو و تبیین کند.

 

وی گفت: در جامعه آرمانی حضرت علی(ع) اعتقاد بر این است که حق‌الناس همچون حق‌الله دارای ارج و قرب است و ما این نگرش را کمتر در دنیای معاصر و حتی بعد از حاکمیت حضرت علی(ع) مشاهده می‌کنیم که کرامت و اعتلای انسان‌ها را حاکمان و رهبران جامعه کرامت و اعتلای خود بداند.

 

نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری با برشمردن برخی از برجستگی‌های حکومت حضرت علی(ع) نظیر شجاعت، زهد، تقوا، خوف، علم، درایت و ... خاطرنشان کرد: تنها نسخه‌ای که در این عصر برای عزت و اعتلای بشر پیچیده می‌شود، نسخه هدایتگری حاکمان صالح و عادل است که بعد از حاکمیت ائمه اطهار تا عصر معاصر کمتر شاهد رخداد چنین آرزو و آرمانی بودیم.

 

عاملی رکن دوم حقوق بشر جامعه حضرت علی(ع) را مساوی دانستن تمام انسان‌ها بدون تفوق و برتری‌جویی خاص اعلام و اضافه کرد: در حکومت حضرت علی(ع) همه انسان‌ها همچون دندانه‌های شانه باهم برابر و یکسان هستند و هیچ کس بر دیگری جز در تقوا و عدالت و اخلاص و زهد برتری ندارند.

 

وی سومین مبنای حقوق بشر در دوران زمامداری حضرت علی(ع) را حفظ کرامت و به اصطلاح امروزی تامین اجتماعی اعلام کرد و بیان داشت: از دیدگاه آن حضرت بشر تا زمانی که نتوانسته آن عزت و کرامت واقعی را که خداوند برای او در نظر گرفته پیدا کند و در این مسیر گام بردارد تمام حق و حقوق او ضایع شده و هیچ وقت نمی‌تواند سربلند کند.

 

این استاد حوزه و دانشگاه در ادامه سخنان خود ویژگی دیگر حقوق بشر در جامعه حضرت علی(ع) را توجه به ذات خلقت و رعایت حقوق واقعی بشر از اول آفرینش تا لحظه مرگ اعلام کرد و گفت: آن حضرت بارها در فرمان خود به کارگزاران اعلام می‌کند که نباید کوچک‌ترین حق و حقوق مردم کسر و یا ضایع شده و یا زمینه ادای آن فراهم نشود.

 

عاملی با طرح این سوال که اصلی‌ترین حقوق بشر در جامعه انسانی چیست، اظهار داشت: حقوق بشر تنها برآورده کردن نیازهای مادی، شهوات حیوانی و برجسته کردن زندگی ظاهری و فریبنده نیست بلکه حقوق بشر سکویی است تا انسان در عرصه عبودیت چابک شده و به کمال برسد.

 

وی تصریح کرد: برخلاف دیدگاه اسلام و امیرالمومنین امروزه رعایت حقوق بشر را در تیماری جسم و جان ظاهری و برآورده کردن تمام نیازهای ظاهری می‌دانند در حالی که حقوق بشر معنا و مفهومی فراتر از این مسائل پست دارد.

 

امام جمعه اردبیل دیگر ویژگی حقوق بشر جامعه حضرت علی(ع) را حفظ آبرو و حیثیت و تلاش برای ریخته نشدن آبروی دیگران اعلام کرد و افزود: هرچند ذائقه بشر امروز متفاوت‌تر از سده‌های گذشته است اما نباید انسان آزاده در کمین باشد تا آبرو و حیثیت دیگران را ببرد در حالی که خداوند متعال خود ستارالعیوب است.

 

عاملی اضافه کرد: اینجا امامت با امارت به معنای کدخدایی و حاکمیت زور و زر و شمشیر با اصل امامت به معنای تسخیر قلب‌ها فرق می‌کند چرا که مبنای امامت تالیف قلوب، وقار، طمانینه، تقیه، حسن معاشرت، ورع، تلاش شبانه‌روزی و ترغیب به کارهای نیک و شایسته است.

 

وی با برشمردن ابعاد دیگری از زندگی حضرت علی(ع) گفت: در جامعه آرمانی ان حضرت نه تنها حاکم به خاطر یک نفر گرسنه حاضر نیست سر بر بالین بگذارد بلکه آن حضرت از احتمال گرسنگی یکی از بندگان الهی آسوده سر بر بالین نمی‌گذارد و به خاطر آن احتمال گرسنه می‌ماند.

 

نماینده مردم اردبیل در مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: این نحوه زمامداری که خواست و مطلوب بشریت است بعد از آن حضرت هرگز در طول تاریخ دیده نشده و بعید به نظر می‌رسد بشر نظیر آن را دیگر ببیند.

 

عاملی افزود: در سیره حضرت علی(ع) اکراه و زور در تبعیت و عبادت و جهاد دیده نمی‌شود چرا که آن حضرت معتقد است انسان با زور و شمشیر و تهدید هرگز به کمال نمی‌رسد بلکه عدالت آن است که انسان راه حق و باطل را تشخیص داده و در مسیر منتخب گام بردارد.

 

وی ویژگی دیگر حقوق بشر جامعه حضرت علی(ع) را برقراری عدل در بین عموم رعیت و اعتقاد به جامعه واحد و متکی بر سرپرستی خداوند متعال اعلام و خاطرنشان کرد: انسان‌ها از یک خانواده و همچون واحد جهانی هستند که بزرگ این عائله و خانواده خداوند است و پرثمرترین انسان‌های کسانی هستند که به درد هم‌خانواده خود بخورند.

 

امام جمعه اردبیل در پایان سخنان خود اظهار داشت: حضرت علی(ع) هرگز برای مخالفان خود خط و خطوط نکشید بلکه در عوض تلاش کرد به همه بشریت جرات بیان خواسته و مطالبه را بدهد به طوری که حتی لال‌ها را به سخن وامی‌داشت.
 

پایان پیام/

 

کد خبر 61441

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha