فرصت‌ها و چالش‌های شبکه‌های اجتماعی در حوزه کتاب

خبرگزاری شبستان: نشست تخصصی فرصت‌ها و چالش‌های شبکه‌های اجتماعی در حوزه کتاب و کتاب‌خوانی در غرفه برنامه‌های جنبی دهمین نمایشگاه بزرگ کتاب ایلام برگزار شد

 به گزارش خبرگزاری شبستان از ایلام، دکتر مجید ضیایی، مدرس دانشگاه ایلام، در این نشست، اظهار کرد: امروزه ابزارهای مطالعه در حال گسترش است و نرم‌افزارهای مختلفی بر روی موبایل‌ها نصب می‌شود که افراد به آن دسترسی دارند.

 

وی، افزود: مخاطبان می‌توانند از طریق این نرم‌افزارها، کتاب‌های موردنیاز را سفارش داد و در دستگاه گوشی همراه خود آن را مطالعه کنند که از فنّاوری کاغذ نیز در این نرم‌افزارها استفاده می‌کنند.

 

دکتر ضیایی، بیان کرد: درگوشی‌های همراه می‌شود هزاران کتاب را به همراه داشت که این امر به نظم فکری مخاطب کمک می‌کند و مخاطب می‌تواند فکر خود را بر روی این نرم‌افزارهای به‌صورت شبکه‌ای ترسیم کند.

 

این مدرس دانشگاه ایلام، گفت: از طرفی سبک و آداب مطالعه برای مخاطب بهینه می‌شود اما باوجودی که فرصت‌ها در ایجاد می‌شود تهدیدهایی نیز در این حوزه وجود دارد و درست است که یک فضای بی‌نهایت در اختیار شما قرار می‌دهد، اما درعین‌حال فریبنده است و مدت‌ها ممکن است وقت شمارا صرف مسائل حاشیه‌ای کند.

 

وی، یادآور شد: تهدید دیگر اهتمام به مسائل و مطالب غیرمفید و غیر موثق است که اکثراً دروغ و غیرواقعی است و افراد بدون اینکه به منابع آن را پی ببرند، مطالب منتشر می‌کنند و ممکن است این امر به نشر خرافه کمک کند.

 

دکتر ضیایی، بیان کرد: آموزش نویسندگی خلاق از دیگر مزایایی شبکه‌های مجازی است، در فضای اینترنتی برخی سراچه‌ها فرصت‌هایی را ارائه می‌دهند و می‌توان با استفاده از این سایت‌ها به نویسندگی افراد کمک کرد اما درعین‌حال موجب تشتت فکری شود و نویسنده نمی‌تواند روی یک موضوع در کار نویسندگی تمرکز داشته باشد.

 

این مدرس دانشگاه ایلام، افزود: در این حوزه نیز یک ناشر، می‌تواند دغدغه توزیع و نشر و چاپ نداشته باشد و کاربران می‌توانند به‌صورت آنلاین خرید کنند و از طرفی نیز درآمد بیشتری را برای ناشر خواهد داشت و باید گفت که فروش در حوزه فضای مجازی بسیار سوده است.

 

وی، خاطرنشان کرد: اما در این حوزه ناشران با مسئله کپی غیرمجاز است که شبکه‌هایی وجود دارند که می‌توانند کتاب‌ها را کپی کنند و ایدها را سرقت کنند اما درنهایت باید گفت که با چشم تهدید نگاه کردن به شبکه‌های اجتماعی، فقط به ضرر است و بر اساس تجربه‌های جهانی ناشرین از حضور در فضای مجازی ضرر می‌کنند.

 

دکتر یار محمدقاسمی استاد دانشگاه ایلام نیز در این نشست، اظهار کرد: امروزه ما شاهد توده‌ای شدن کتاب و کتاب‌خوانی در حوزه تولید هستیم و یک نوع عقلانیت ابزاری راه‌اندازی شده است که این تهدیدی برای تولید علم است، ما نباید در ساختار مجازی شدن قرار بگیریم و فضای واقعی را فراموش کنیم.

 

وی، بابیان اینکه امروز ما دیگر با گسترش شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی، سعدی و فردوسی نداریم، ابراز کرد: علم مجازی تبدیل به صنعت دانش شده است که ازاین‌رو با یک پیامدهایی روبرو هستیم و یکی از این پیامدها، عدم علاقه‌مندی به کتاب‌خوانی است، امروز ناشران ما با یک وضعیت بدی روبرو هستند و دنیای مجازی موجب تعطیل شدن کسب‌وکار بسیاری از ناشران شده است.

 

دکتر قاسمی، گفت: امروز کتاب‌خوانی به سمت توده‌ای شدن رفته است و کتاب‌خوانی و مطالعه به پستوهای دانشگاه‌های و مراکز آموزش عالی فقط منتهی می‌شود و مطالبی که از سوی شبکه‌های مجازی ارائه می‌شود ممکن است علمی نباشد و حتی دانشمندان ما گرفتار این مؤسسات خصوصی شده‌اند که چالش‌های جدی بر روی دانش بشری اثر خواهد گذاشت.

 

دکتر علی گراوند از دیگر اساتید دانشگاه ایلام، ابراز کرد: امروز دنیای مجازی و فضای مجازی تمام زندگی ما را تحت تأثیر قرار داده است از جهاتی سودمند است و از جهاتی زندگی انسان را با مشکل مواجه کرده است.

 

وی، گفت: یکی از فرصت‌هایی که شبکه‌های اجتماعی ایجاد کرده، حجم گسترده اطلاعات و مطالبی است که در دسترس ما قرار داده است، ارزانی و صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌ها از دیگر فرصت‌ها و مزایای این شبکه‌هاست و از طرفی دیگر خواننده و مخاطبان مطالب، با گسترش شبکه‌های اجتماعی افزایش می‌یابد.

 

دکتر گرا وند بابیان اینکه شبکه‌های اجتماعی موجب می‌شود مخاطبان در فرصت‌های کوتاه با مفاخر و بزرگان آشنا می‌شوند و دامنه مخاطبان این شبکه‌ها افزایش می‌یابد، گفت: تکثر شبکه‌های اجتماعی موجب می‌شود که بنیان‌های زبانی فاسد بشوند و زبان از ریخت فصیح خود دور شود و به جهت شتابی که در دریافت و ارسال اطلاعات وجود دارد مطالب ازلحاظ زبانی درست ارائه نگردد و این‌یکی از چالش‌های پیش روی این شبکه‌های مجازی است.

 

وی، تصریح کرد: مطالب در شبکه‌های اجتماعی با دلیل حجم عظیم اطلاعات، اطلاعات گرایش به مینی مالیسم دارند و موجب می‌شود که مخاطب باوجوداین شبکه‌ها حتی حوصله مطالعه کتاب صدصفحه‌ای را هم نداشته باشد، عدم وثوق مطالب ارائه‌شده در شبکه‌های اجتماعی و از بین رفتن خلاقیت و کندذهنی حافظه‌ها از دیگر مضرات این شبکه‌های اجتماعی است.

 

دکتر  رضا رضازاده، مشاور ریاست دانشگاه ایلام نیز در این نشست، یادآور شد: امروز فنّاوری زندگی ما را در می‌نوردد و ناگزیر هستیم با خوبی‌ها و بدی‌های فنّاوری دست‌وپنجه نرم کنیم.

 

وی، خاطرنشان کرد: امروز خانواده‌ها بافرهنگ شبکه‌ای روبرو شده‌اند و باید بتوانیم تعادل و توازنی بین کتاب و فضای مجازی ایجاد کنیم که کتاب به‌عنوان یک دوست و رفیق دیرینه از سبد خانوارها خارج نشود چراکه کتاب ماندگار است اما در فضای مجازی اطلاعات جدید همواره جای خود را به اطلاعات قدیمی می‌دهند.

 

گفتنی است، در این نشست پرسش و پاسخ بین شرکت‌کنندگان در این نشست و اساتید دانشگاه انجام شد که با استقبال خوب مراجعه‌کنندگان نمایشگاه کتاب ایلام قرار گرفت.

 

 

 

کد خبر 613825

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha