دولت پشتیبان انضباط پولی در بانک مرکزی است/بانک ها باید سرچشمه رونق اقتصاد باشند

خبرگزاری شبستان: رییس جمهوری، سیاست های اقتصاد مقاومتی مورد تاکید رهبر معظم انقلاب را راه دولت در اقتصاد برشمرد و تاکید کرد: اگر اقتصاد ما مقاومتی نبود؛ قادر به مدیریت بحران قیمت نفت، تک رقمی کردن تورم و مثبت شدن رشد نبودیم.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی روز دوشنبه در جمع مدیران بانک ها و مجمع سالیانه بانک مرکزی با بیان اینکه  دولت با تمام توان حامی بانک مرکزی و بانکهاست، گفت: برآیند اقدامات همه ما باید عظمت ایران و امیدواری مردم به آینده باشد.

رییس‌ جمهوری لزوم تلاش برای رونق اقتصاد و ایجاد بانک‌های پرقدرت و باجاذبه به منظور تعامل با جهان را مورد تأکید قرار داد و گفت: پایان تمام فعالیت‌ها باید موجب عظمت و رونق کشور، آرامش مردم و قرار گرفتن آینده‌ای روشن پیش روی مردم باشد.

دکتر روحانی ، اهمیت و ضرورت وجود بانک‌ها در سیستم اقتصادی کشور را مورد تأکید قرار داد و گفت:‌ بانک‌ها بدون تردید همان رگ‌هایی هستند که از لحاظ مالی و پولی خون را از منابع مالی یعنی قلب به سراسر بخش‌های اقتصادی  می‌رسانند و چنانچه یکی از این رگ‌ها دچار مشکل شود و نتواند به طور کافی خون‌رسانی انجام دهد، بدون تردید بدن و جسم دچار مشکل خواهد شد.

رییس‌ جمهوری با بیان اینکه بانک‌ها رسالت سخت و سنگینی بر دوش دارند، گفت: لازمه رونق اقتصادی ، ایجاد رونق در بانک‌ها است و چنانچه بانک‌ها نتوانند به اندازه کافی در زمینه مالی و پولی فعال باشند، مسلماً تحرک بخش اقتصادی کشور نیز به همان نسبت پایین خواهد آمد.

دکتر روحانی با تقسیم‌بندی مشکلات بانک‌ها به یکسری عوامل درونی و بیرونی، گفت: زمانی ممکن است روابط خارجی و بودجه کشور دچار اختلال و شرایط تحریم نیز بر آن تحمیل گردد در چنین صورتی مشکلات از بیرون به بانک‌ها وارد می‌شود، چه بسا فعالیت بانک‌ها شفاف و حساب شده باشد، اما فشارهای بیرونی باعث شده که بانک قادر نباشد با شرایطی که بر مبنای آن برنامه‌ریزی کرده به جلو حرکت کند.

رییس‌ جمهوری اضافه کرد: زمانی نیز ممکن است، بانک‌ها با ارایه تسهیلات بیش از توان خود و اتصال بیش از حد به منابع بانک مرکزی و نیز عدم شفافیت مالی با مشکلاتی از درون مواجه باشند که باید برای رفع این مشکلات تلاش کرد.

دکتر روحانی گفت: اگر زمانی مشکلات داخلی و خارجی در بانک‌ها با هم توأم باشد، در چنین صورتی کار و فعالیت بسیار سخت و دشوار خواهد شد.

رییس‌ جمهوری اولین اقدام دولت یازدهم را تلاش برای ایجاد ثبات پایدار در بازارهای مالی و پولی برشمرد و گفت: بی‌ثباتی مشکلات فراوانی بر کشور وارد کرده بود به گونه‌ای که در مهرماه سال 91 و در عرض 3 روز قیمت ارز 825 تومان افزایش پیدا می‌کند بی‌تردید، در شرایطی که اینگونه بی‌ثباتی حاکم است، صادرکننده، وام‌دهنده و همه دچار سردرگمی می‌شوند.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: اوایل سال 92 تورم 12 ماهه حدود 40 درصد بود و در بخش خوراکی نیز شاهد تورم 51 درصدی بودیم، ضمن اینکه تورم نقطه به نقطه نیز حدود 45 درصد بود و  با چنین شرایطی چگونه می‌توان برای فعالیت اقتصادی پیش‌بینی و برنامه‌‌ریزی کرد و اگر این شرایط با رشد منفی (6.8) سال 91 و با نگرانی‌های سیاسی توأم باشد، چگونه می‌توان برای فعالیت‌‌ها و سرمایه‌گذاری‌های آینده چارچوبی را ترسیم کرد و با دنیا مبادله و معامله انجام داد.

رییس‌ جمهوری اضافه کرد: در آن مقطع به یکباره به حدود صد سال قبل و زمان قاجار برگشتیم به گونه‌ای که تمام تعاملات که از طریق سیستم بانکی انجام می‌شد، به شرایط صرافی بازگشت و کار به جایی رسیده بود که یکی از اشخاص صاحب نام بانکی و اقتصادی در جریان برجام به من پیغام داد که مراقب باش مذاکره‌کننده‌ها گزارش دیگری به شما ارایه ندهند و اگر همه مسایل در برجام حل شود، سوئیفت محال است که برقرار شود و البته نامه‌هایی هم به عده‌ای از بزرگان کشور بنا به استدلال خود نوشته بود. در آن دوران تبلیغات منفی به قدری شدت یافت که بانک مرکزی مجبور شد، خبرنگاران را به محل برگزاری تعاملات بانکی دعوت کند تا تعهدات انجام شده را اثبات کند.

دکتر روحانی بزرگترین موفقیت و دستاورد دولت را بازگشت ثبات و آرامش به بازار توصیف کرد و گفت: حتماً یکی از موفقیت‌های قابل ملاحظه دولت در کنار موفقیت‌هایی مانند برجام، بخش سلامت و اهتمام به محیط زیست، بازگشت ثبات به بازار است، به نحوی که امروز شاهد تورم تک‌رقمی همراه با رشد اقتصادی هستیم و این موضوع در تاریخ بعد از انقلاب برای اولین بار اتفاق افتاده است.

رییس‌ جمهوری با اشاره به اینکه امسال رشد اقتصادی خوبی تا پایان سال خواهیم داشت، گفت: همه پیش‌بینی‌های دولت دستیابی به رشد 6 درصدی تا پایان امسال است.

دکتر روحانی همچنین وجود آرامش در بازار ارز را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: غیر از نوسان کوتاه‌مدتی که در بخش ارز بوجود آمد و باید بررسی شود که دقیقاً عامل آن چه بوده است، شاهد آرامش خوبی در بازار ارز هستیم و تورم ارز از پارسال به امسال 5.2 بوده است و امروز شاهد ثبات در بازار اقتصادی به اضافه شروع رونق و شکستن رکود و حرکت به سمت رشد اقتصادی هستیم.

رییس‌ جمهوری با تأکید بر اینکه از ابتدای ریاست جمهوری، روی تورم، رشد اقتصادی، قیمت ارز و صادرات غیرنفتی حساسیت و توجه ویژه داشته است، گفت: بدون تردید اگر این شاخص‌ها به درستی حرکت کنند، اقتصاد کشور نیز مسیر درستی را خواهد پیمود.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: سال گذشته در صادرات غیرنفتی شاهد یک رکورد بودیم و صادرات غیرنفتی از واردات پیشی گرفت و امسال نیز همین روند ادامه خواهد داشت که دستاورد بسیار بزرگی است.

رییس‌ جمهوری تصریح کرد: پایداری تورم تک رقمی و رشد اقتصادی بالای 6 درصد بسیار مهم است و باید آن را حفظ کرد.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: مهم‌ترین علت موفقیت در کاهش تورم، حفظ انضباط پولی و مالی بود و بانک مرکزی تلاش شایسته‌ای در این زمینه داشت که دولت هم در این زمینه از آن حمایت کرد تا توانستیم انضباط مالی را ایجاد و تورم را به نرخ قابل قبول برسانیم و در شرایط کنونی جهان بی‌معنا است که تورم ما دو رقمی باشد.

رییس‌ جمهوری مسئولیت رشد پایه پولی را بر عهده بانک‌ها دانست و اظهار داشت: ممکن است که کسی تصور کند که اگر بانکی بتواند سپرده بیشتری جذب کند این موضوع نشانه موفقیت آن است. این موضوع به مانند آن است که جلوی فرد تشنه آب شور وجود داشته باشد و بدون تردید نوشیدن این آب رفع تشنگی نمی‌کند و سود سپرده هم اگر موجب رقابت ناسالم باشد به مانند آب شور است.

دکتر روحانی تأکید کرد: اگر سود تسهیلات بانکی افزایش یابد، اولین زیان‌کننده آن خود بانک ها هستند. لذا نباید بانک‌ها از این آب شور استفاده کنند قطعاً اگر در کشور رونق اقتصادی وجود داشته باشد، بانک‌ها نیز رونق پیدا خواهند کرد و این دو وابسته به یکدیگر هستند.

رییس‌ جمهوری با بیان اینکه رونق و رشد اقتصادی بدون فعالیت بانک‌ها امکان‌پذیر نیست، اظهار داشت: امسال تاکنون تسهیلات بانک‌ها به بخش اقتصادی، در مجموع، 43 درصد افزایش رشد داشته است که از این رقم، حدود 62 درصد هم برای سرمایه در گردش است و همچنین 15 هزار و 600 میلیارد تومان تسهیلات برای 22 هزار و 800 بنگاه کوچک و متوسط ارایه شده است و این حرکتی است که با فعالیت و پیشتازی بانک‌ها باید ادامه یابد و شکوفایی بوجود آمده از این شرایط به نفع همه بویژه بانک‌ها خواهد بود.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: همکاری بانک‌ها در موضوع تورم خوب و قابل تقدیر است، اما در بخش سود هنوز به نقطه قابل قبول نرسیده‌ایم. چطور پذیرفتنی است که تورم در کشور تک رقمی باشد، اما سود تسهیلات بالا باشد و در این شرایط چگونه می‌توان توقع چرخش اقتصادی داشت.

رییس‌ جمهوری اهمیت کاهش سود تسهیلات را مورد تأکید قرار داد و گفت: با تلاش دولت در بخش سود بین بانکی که حدود 30 درصد بود شاهد کاهش به 18 درصد هستیم و لازم است در کنار آن سود تسهیلات نیز پایین آمده و بهینه شود تا اقتصاد رونق پیدا کند و بانک‌ها باید در این زمینه پیشتاز باشند.

دکتر روحانی تصریح کرد: بانک‌مرکزی بایستی بانک ها را رتبه‌بندی و دسته ‌بندی کند و درج عنوان بانک بر روی هر مجموعه کافی نیست. البته اعلام رتبه‌بندی بانک ها از سوی بانک مرکزی کار سختی است و قطعاً فشارهای زیادی وارد می‌شود، اما باید این کار انجام شود چرا که مردم به بانک مرکزی اعتماد دارند و بانک مرکزی باید به مردم اعلام کند که ریسک آنها برای سرمایه‌گذاری و سپرده گذاری در هر بانکی تا چه حد است.

رییس‌ جمهوری با تأکید بر اینکه بانک‌ها بایستی قدرتمند ظاهر شده و دارایی‌های خود را افزایش دهند، گفت: بعد از برجام تمام توافقات غیر از موضوع بانک‌ها تقریباً به طور کامل و نزدیک به صد در صد اجرایی و عملیاتی شده است اما در بخش‌ بانک‌ها شاهد مقداری تأخیر و کندی هستیم که بخشی از آن بخاطر تخلف و عدم اجرای تعهدات از طرف آمریکا است. مقداری بخاطر ترس بانک‌های بزرگ دنیا و مقداری هم بخاطر عدم وجود جاذبه کافی از طرف بانک های کشورمان بوده است و این موضوعی است که با بزک کردن نمی‌شود آن را درست کرد،بلکه بانک‌ها باید به معنای واقعی کلمه قدرتمند و قوی شده و سرمایه‌های خود را نه با وام بلکه با پول سهامداران افزایش دهند که در این زمینه دولت هم می‌تواند سهام بفروشد و خارجی‌ها هم می‌توانند آن را خریداری کنند و صندوق توسعه ملی نیز می‌تواند در این بخش مساعدت داشته باشد.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: اگر بانک‌ها پررونق و باجاذبه شوند خود طرف‌های خارجی به سراغ آنها خواهند آمد چرا که دنیای امروز دنیای پول و سرمایه است.

رییس‌ جمهوری خاطر نشان کرد: دولت به سهم خود به دنبال تقویت بانک‌ها است و تبصره 35 و 36 را در اصلاح بودجه سال 95 به مجلس ارایه کردیم و تصویب شد که به معنای کمک به دارایی‌های بانک‌ها و هم پرداخت بدهی‌ها به بانک‌ها است.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: دولت یازدهم برای اولین بار به دنبال پرداخت بدهی خود به بانک مرکزی است و در این مسیر باید بدهی‌ها کاملاً شفاف شود و دولت نیز متعهد به پرداخت آن است و این کار آغاز شده و بدهی‌ دولت کاهش پیدا کرده است. البته همه باید در این زمینه دست به دست هم داده و به بانک‌ها کمک کنیم.

رییس‌ جمهوری خاطر نشان کرد: سود کوتاه مدت به نفع بانک‌ها نیست، بلکه منافع بلند مدت است که سود بانک‌ها را تضمین می‌کند.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: سال گذشته و امسال بخاطر کاهش قیمت نفت، شاهد شرایط سختی بودیم، به نحوی که قیمت نفت از حدود 108 دلار سال 92 به حدود 26 دلار کاهش یافت و این موضوع در اقتصاد همه کشورهای صادرکننده نفت و در بخش تورم، رشد اقتصادی و ارزش پول ملی‌شان تأثیر داشت، اما ما توانستیم از این شرایط عبور کنیم و این بخاطر پایبندی به اقتصاد مقاومتی است.

رییس‌ جمهوری خاطر نشان کرد: اگر اقتصاد مقاومتی نبود، نمی‌توانستیم در برابر تکانه شدید کاهش قیمت نفت، ایستادگی و مقاومت کنیم و با آن شرایط روند کاهش تورم و رشد اقتصادی را ادامه دهیم.

دکتر روحانی در ادامه با بیان اینکه صنعت نفت بعد از برجام کار بسیار بزرگی انجام داد، اظهار داشت: بازگرداندن میزان صادرات نفتی به شرایط قبل از تحریم ، زمان زیادی لازم داشت و حدود یک میلیارد دلار هم هزینه تعمیر و بروز رسانی چاه‌های نفت بود، اما با تلاش شرکت نفت کشورمان، توانستیم حدود 6 ماه پس از اجرای برجام به شرایط قبل برگردیم و این افتخار بزرگی برای دولت محسوب می‌شود، بدون تردید اگر نمی‌توانستیم به این شرایط دست پیدا کنیم در اوپک نیز موفق نمی‌شدیم سهم صادرات خود را حفظ کنیم.

رییس‌ جمهوری با طرح این سوال که اگر برجام اجرا نمی‌شد، چه شرایطی در کشور حاکم بود، گفت: اگر برجام ‏نبود، امروز بجای 2 میلیون و 200 هزار بشکه 200 هزار بشکه می‌توانستیم صادر کنیم و با این شرایط درآمد ‏کشورمان به شدت کاهش می‌یافت اما بعضی‌ها ظاهراً از سر سیری در این موضوع سخن می‌گویند و بهانه‌های این ‏عده به مانند این است که بیماری که بهبود یافته و در حال طی روند عادی زندگی خود است، می‌گویند چرا ‏نمی‌تواند در مسابقات دو شرکت کند. این در حالی است که همه دنیا برجام را افتخار جمهوری اسلامی ایران ‏می‌دانند و رژیم صهیونیستی و تندروهای آمریکا هم اذعان می‌کنند که ایرانی‌ها سر طرف مقابل کلاه گذاشته ‏است، اما معلوم نیست یک عده در این زمینه بر چه مبنایی فکر می کنند و سخن می‌گویند.‏

دکتر روحانی تصریح کرد: دروغ گفتن مثل نوشیدن آب شور است، هیچ جناحی در طول تاریخ با دروغ گفتن ‏پیروزی به دست نیاورده است هر چقدر آب شور خورده شود، عطششان نیز بیشتر خواهد شد و  بیشتر فریاد ‏خواهند زد.‏

رییس‌ جمهوری تصریح کرد: همه باید در کنار هم قرار گرفته و در مسیر عظمت و پیروزی و موفقیت کشورمان تلاش ‏کنیم.‏

دکتر روحانی با اشاره به پایبندی دولت به اقتصاد مقاومتی گفت: افزایش صادرات غیرنفتی، افزایش یک میلیون ‏بشکه‌ای تولید نفت طی 6 ماه، ارایه بیش از 22 هزار تسهیلات به بخش تولید طی یک سال، افزایش ‏تولید گاز در پارس جنوبی به گونه‌ای که برای اولین بار از تولید قطر در سال جاری بیشتر خواهد شد، از جمله ‏اقدامات دولت براساس اقتصاد مقاومتی است.‏

رییس‌ جمهوری افزود: حفظ تورم تک رقمی و ادامه رشد اقتصادی به معنای حرکت در مسیر اقتصاد مقاومتی ‏است. اقتصاد مقاومتی به این معناست که اگر قیمت نفت، کاهش یافت، این موضوع نتواند به اقتصاد کشور ‏ضربه بزند. دولت از ابتدای شروع کار به تمام 24 بند سیاست‌های اقتصاد مقاومتی پایبند بوده است حتی قبل از ‏اینکه این سیاست‌ها ابلاغ شود چرا که این مسیر را باور داشته و آن را تنها راه شکوفایی کشور می‌دانیم.‏

دکتر روحانی تصریح کرد: باید روی پای خود بایستیم و بر اقتصاد مقاومتی تأکید بورزیم، البته این بدان معنا ‏نیست که با دنیا رابطه و تعامل نداشته باشیم، چرا که دنیای امروز دنیای ارتباطات و تعامل است.‏

رییس‌ جمهوری فناوری‌های ارتباطی از جمله موبایل را موجب تأثیرگذاری در سبک زندگی دانست و گفت: باید ‏از ابزار و فناوری‌های ارتباطات به درستی استفاده شود و مهارت‌آموزی برای استفاده از وسایل نو برای نسل ‏جدید الزامی است.‏

دکتر روحانی در ادامه لزوم کاهش سود تسهیلات را مورد تأکید قرار داد و گفت: باید سود تسهیلات متعادل ‏شود و در این مسیر مبنا میزان تورم است، زمانی که تورمی یک رقمی است باید سود سپرده‌ها و تسهیلات هم ‏حساب شده باشد و در این زمینه نباید رقابت تخریبی در بین بانک‌ها وجود داشته باشد.‏

رییس‌ جمهوری همچنین با تأکید بر لزوم نظارت دقیق بانک مرکزی، گفت: بانک مرکزی باید نظارت دقیق‌تری ‏اعمال کند و دولت نیز با همه توان از بانک مرکزی حمایت می‌کند.‏

در ابتدای این مراسم رییس کل بانک مرکزی در سخنانی با بیان اینکه دولت یازدهم برغم تمامی مشکلات طی ‏‏3.5 سال گذشته کارنامه موفقی در عرصه اقتصادی داشته است، گفت: دولت توانست با انضباط مالی و هدفمند ‏شرایط بازار را تثبیت و اقتصاد را در مسیر رشد و رونق قرار دهد و دستاوردهای اقتصادی دولت نه تنها در ‏محافل علمی داخلی بلکه در محافل بین‌المللی نیز به شدت مورد توجه و استقبال قرار گرفته است.

کد خبر 613443

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha