به گزارش خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان، اختتامیه دومین هفته علمی تمدن نوین اسلامی صبح دوشنبه، نهم اسفندماه در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد.
حجت الاسلام علی ذوعلم، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی طی سخنانی با طرح این سوال که مسئله ما چیست، اظهار کرد: بسیاری هستند که مباحث مربوط به تمدن نوین اسلامی را دارای خاستگاه سیاسی می دانند و میگویند تمدن اسلامی پیشکش، اگر می توانید ترافیک را درست کنید و سخنانی از این دست؛ حال سوال ما این است که واقعا مسئله ما چیست و چگونه می توان راهکاری را برای حل این مسئله ارایه داد.
وی ادامه داد: مسئله ما یک مسئله ملی، ایرانی و فقط برای جهان اسلام نیست؛ مسئله ما جهانی و بشری است. به هر حال غرب مدرن 3 تا 4 قرن با ادعایی که داشت بشر را به یک معنا سر کار گذاشت. تقابل با دین نیز با شعار برابری و تقابل با جهل در غرب مطرح شد و خلاصه با این شعارها به میدان آمدند اما اکنون در جهان به نقطه ای رسیده ایم که خود غرب می گوید ما بحران زده ایم، بحران محیط زیست، هویت و اخلاق و بحران دموکراسی. امروز ترامپ آمده و روی دست شان مانده و نمی دانند چه کنند، اگر نپذیرند که با دموکراسی سازگار نیست و رویکرد دیگر نیز مغایر با برنامه ها و فعالیت هایی است که آنها مطرح کرده اند.
ذوعلم در بخش دیگری از مباحث خود با تاکید بر اینکه تمدن نوین اسلامی در جایگاه گفتمان سازی قرار گرفته است، گفت: این تمدن دستاورد بشری است. امروز تصوری که از چگونگی شکل گیری تمدن اسلامی داریم، اهمیت دارد. اگر انقلاب اسلامی شکل گرفت به دلیل مجموعه ای از مجاهدت ها در بعد فکری، اخلاقی و تربیتی بود و خودسازی های جمعی صورت گرفت که این انقلاب محقق شود به یاد دارم که آیت الله مهدوی کنی در مسجد جلیلی بین نماز ظهر و عصر بیان کرد ما را که از منبر رفتن ممنوع کردند اما از ایستادن که منع نکردند لذا آن مرحوم ایستاده سخنرانی کردند.
وی گفت: اکنون باید با تلاش و سرمایه گذاری مسئله تمدن نوین اسلامی بحث و گفت وگو شد و از فضای نظری به مباحث علمی برسیم. در گفتمان سازی برای تمدن نوین اسلامی باید توجه به تمدن سازی جمعی داشته باشیم، تلقی ما از تمدن تبلور فرهنگ است آن هم فرهنگ عینیت یافته وقتی رفتار کل جامعه در تمدن سازی لحاظ شود پس اهمیت گفتمان سازی بیش از پیش مطرح می شود.
نظر شما