خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: روابط سیاسی ایران و ژاپن گذشته از سوابق تاریخی، با بستن یک قرارداد دوستی در سال ۱۳۰۸ برقرار شد. در روابط ایران و ژاپن از بدو تأسیس تا به امروز، همواره جنبههای اقتصادی دارای اهمیت ویژه بودهاست. از یک طرف ژاپن به نفت و بازار ایران نیازمند میباشد و از طرف دیگر ایران نیز ژاپن را همواره بازار عمده برای فروش نفت و تأمین کالاهای صنعتی و فناوری قلمداد کردهاست. پس از انقلاب حجم مبادلات تجاری بین دو کشور، گسترش چشمگیری یافت و در سال ۲۰۰۶ به مرز ۳٫۱۲ میلیارد دلار رسید.
بنابراین گزارش، همکاری های تجاری و اقتصادی ایران و ژاپن در بخش های مختلف به ویژه بخش نفتی ادامه دارد و در فضای پسابرجامی نیز بیشتر از گذشته است تا جایی که ژاپن درنظر دارد برای اجرای پنج پروژه در ایران 6.9 میلیون دلار کمک کند. ایرنا در این زمینه به نقل از مرکز اطلاع رسانی و فرهنگی سفارت ژاپن نوشته است: "دولت ژاپن از سال جاری میلادی 6.9 میلیون دلار به پنج پروژه در ایران از طریق سازمان های بین المللی کمک می کند و این مبلغ طی چهار سال تخصیص می یابد. دولت ژاپن تمایل خود را برای ادامه کمک تا مبلغ 40 بیلیون ین ژاپن در سال، برای چهار سال آتی ابراز کرده که شروع آن از سال 2017 است. این تصمیم در کنفرانس بلژیک درخصوص افغانستان که در اکتبر 2016 برگزار شد، بر ادامه هر چه بیشتر کمک های اخیر به افغانستان، روابط دوجانبه بین ژاپن و ایران و همچنین مسائل انساندوستانه تاکید داشته است. دولت ژاپن کمک فراگیر خود به ثبات منطقه خاورمیانه را در کنفرانس سران گروه - 7ایسه شیما در ماه مه 2016 ابراز کرده است و هدف این کمک ها ایجاد یک جامعه «بردبار و باثبات در منطقه» می باشد.
قرار است مبلغ «یک میلیون دلار» از طریق برنامه عمران سازمان ملل متحد UNDP با هدف احیاء دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی با اجرای برنامه های کشاورزی پایدار و حفظ تنوع زیستی اهداء شود. همچنین حدود «دو میلیون دلار» از طریق کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان UNHCR برای حمایت و کمک انساندوستانه به پناهندگان افغانی در ایران اهداء خواهد شد. تقریبا «1.9 میلیون دلار» از طریق دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد UNODC به پروژه کنترل مرزی، ظرفیت سازی برای بازرسی و همکاری منطقه ای و بین المللی درخصوص مبارزه با مواد مخدر و مواد شیمیایی غیرقانونی و همکاری گمرکی، مبارزه با پولشویی و مبارزه با تامین مالی برای تروریسم در جهت استانداردها و موازین سازمان ملل متحد و خط مشی FATF پرداخت می شود. اهداء مبلغ «0.5 میلیون دلار» از طریق سازمان توسعه صنعتی سازمان ملل متحد UNIDO برای ارتقاء جامع صنایع بندر چابهار به بازار جهانی و منطقه ای از طریق بالا بردن دسترسی بازار و مبلغ «1.5 میلیون دلار» از طریق کمیته بین المللی صلیب سرخ ICRC برای فعالیت های اضطراری در ایران، از کمک های دولت ژاپن به پروژه های ایران در سال 2017 است."
یادآور می شود: پیش از اعمال تحریم های گسترده علیه ایران در سال ٢٠١٢، ژاپن از خریداران اصلی نفت ایران در آسیا بود و پس از توافق هسته ای توکیو از تمایل گسترده خود به مشارکت در طرحهای نفتی، صنعتی و زیرساختی در کشورمان خبر داده است. پس از انقلاب اسلامی، حجم مبادلات تجاری میان دو کشور گسترش چشمگیری یافت و در سال ۲۰۰۶ از مرز ٣ میلیارد دلار عبور کرد. با این حال پررنگ شدن حضور چین در بازار ایران باعث شد حضور ژاپنی ها در کشورمان کمرنگ شود، اما به تازگی و در ادامه سفر هیات های تجاری خارجی به ایران، ژاپنی ها هم برای این کار پیش قدم شده اند.
نظر شما