به گزارش خبرگزاری شبستان، نزار قبانی، شاعر پرآوازهی سوری، زمانی هموطنش غاده السمان را «شاعر عرصهی داستان» نامید. هویت، تعلق، وطن، شکست ۱۹۶۷ و تبعات روانی آن، زنانگی معصوم و سرکوبشده، مرز واهی واقعیت و خیال، تفاوت دنیاها و ... مضامین اصلی داستانهای غاده السمان هستند.
مجموعهداستان دانوب خاکستری شامل شش داستان است: دانوب خاکستری، حریق آن تابستان، ساعت دوزمانه و کلاغ، لکهای نور بر صحنه، لیلا و گرگ، و ای دمشق.
غادة السّمّان در ۱۹۴۲ در دمشق در یک خانوادهٔ برجستهٔ محافظهکار متولد شد. پدرش مرحوم دکتر احمد السمان، رئیس دانشگاه سوریه و در یک دورهٔ زمانی وزیر آموزش و پرورش بود که خویشاوندی دوری با نزار قبانی شاعر معروف دارد.
غاده نخستین کارهایش را تحت نظارت پدر در سنین نوجوانی به چاپ رساند. وی شدیداً تحت حمایت و تأثیر پدرش بود؛ مخصوصاً که در کودکی مادرش را از دست داده بود. دکتر احمد السّمان که با مدرک دکترا در رشتهٔ اقتصاد سیاسی از دانشگاه سوربن فارغالتحصیل شده بود، همانقدر که به ادبیات عرب دلبستگی داشت با ادبیات غرب هم مأنوس بود و غادة هم تحت تأثیر همین دیدگاه، در آثارش به سبکی رسید که خاص خودش بود و ترکیبی از هر دوی این نگرشها. به هر حال، مدتی نگذشت که با جامعهٔ سنتی و محافظهکار دمشق در تقابل قرار گرفت؛ جایی که سالهای نخستین زندگیاش را در آن بالیده بود.
در ۱۹۶۹ با دکتر بشیر الداعوق ازدواج کرد؛ او صاحب انتشارات دارالطلیعه و استاد دانشگاه و مدیر سابق بانک است. آنها پسری دارند به نام حازم – که نام او را از یکی از شخصیتهای کتاب شام غریبان برگرفت – که اینک در مقطع دکترا تحصیل میکند. ازدواج آن دو به مثابهٔ یک برخورد بود، یا چیزی که میتوان آن را تلاقی برف و آتش نامید که از همان تفاوت شخصیتهایشان آغاز سرچشمه میگیرد؛ بشیر از نسل و خاندان الداعوق بود، خانوادهای اهل بیروت و کاملاً سنتی با گرایشات بعثی و خود بشیر نیز این مسئله را کتمان نمیکرد و بر همین شیوه بود تا در سال ۲۰۰۷ میلادی وفات پیدا کرد. اما غاده زنی تنها و آزاده بود؛ همانطور که خودش دائماً میگفت. اما ازدواج آنها دوام پیدا کرد و غاده نشان داد که یک زن نویسندهٔ خلاق میتواند یک همسر وفادار نیز باشد که تا آخرین لحظه زندگی همسرش کنارش باشد و او را در مبارزه با سرطان یاری کند.
برخی از آثار غاده السمان عبارت اند :
بار دیگر عشق، ۱۹۷۸، دفعات تجدید چاپ ۵.
بدن کیسه مسافرت، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۳.
شنا کردن در دریاچه شیطان، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۵.
مهر و موم حافظه با موم سرخ، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۴.
در بند کردن لحظه گریزان، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۵.
شهروند مطالعه پوش، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۳.
قرص نان که مثل قلب میتپد، ۱۹۷۹، دفعات تجدید چاپ ۳.
ع غ تتفرس، ۱۹۸۰، تجدید چاپ ۳.
اعلام خطر در داخل سر من است، ۱۹۸۰، تجدید چاپ ۲.
نوشتههای نیمهمتعهد، ۱۹۸۰، تجدید چاپ ۲.
عشق از رگ به رگ، ۱۹۸۱، دفعات تجدید چاپ ۴.
قبیله قربانی میخواهد، ۱۹۸۱، دفعات تجدید چاپ ۲.
دریا ماهی را محاکمه میکند، ۱۹۸۶، دفعات تجدید چاپ ۱
پیچ در داخل زخم، ۱۹۸۸، دفعات تجدید چاپ ۱.
«دانوب خاکستری» اثر«غاده السمان»با ترجمه« نرگس قندیل زاده» را نشر ماهیدر 180صفحه چاپ کرده است.
نظر شما