خبرگزاری شبستان- جنوب کرمان: دین مبین اسلام برای علم و جایگاه آن ارزش زیادی قائل شده است و افراد را در این زمینه نیز ترغیب می کند لذا مشاهده می کنیم که در طول تاریخ اسلامی شاهد پرورش و شکوفایی استعداد شخصیت های ارزشمندی همچون ابن سینا، فارابی و زکریای رازی هستیم و در ادامه نیز این علوم به تمام کشورها و تمدن های دنیا صادر شد.
وجود نخبگان و فرهیختگان در هر جامعه ای یکی از عوامل اصلی پیشرفت آن جامعه محسوب می شود و از طرف دیگر امکانات و زیرساخت ها نیز از جمله مولفه های مهمی هستند که زمینه را جهت شکوفایی استعدادها فراهم می کند.
هنگامی که نخبگان و فرهیختگان یک جامعه روند رو به رشدی داشته باشند، قطع یقین کشور نیز به سوی تحرّک مثبت و پویایی پیش می رود بنابراین پیشرفت جامعه و رشد نخبگان و فرهیختگان دارای رابطه ای مستقیم با یکدیگر هستند.
مهمترین مکان جهت بالندگی افراد نخبه و آینده سازان جامعه، دانشگاه ها هستند که نقش بسیار تعیین کننده و مهمی در پیشرفت جامعه دارند.
امروزه دانشگاه های بسیاری در حال فعالیت هستند و هر ساله افراد زیادی از این مراکز علمی فارع التحصیل می شوند اما علاوه بر کمیت در اخذ مدرک که در کشور دارای سرعت زیادی است، کیفیت نیز بسیار مهم است لذا باید بررسی کرد که آیا آنچنان که افراد مدرک دریافت می کنند در حوزه کیفی نیز پیشرفت قابل توجهی داشته اند یا خیر ؟
با توجه به مطالب مذکور نظر چند تن از اساتید دانشگاه را جویا شدیم که در ادامه به آن می پردازیم.
محمود حیدری استاد دانشگاه و مسئول کمیسیون پژوهش شورای فرهنگ عمومی جنوب استان کرمان به خبرنگار شبستان گفت: ساختار آموزشی ما به گونه ای طراحی شده است که افراد را به سمت مدرک گرایی سوق می دهد لذا باید اذعان داشت که نظام آموزشی جهت دهنده ما شده است.
وی افزود: برخی افراد با این دیدگاه که مدرک موجب ارتقای جایگاه آنان در میان افراد جامعه، اقوام و خویشان می شود به دنبال کسب درک فارغ از علایق و حتی استعداد هستند.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: امروزه بزرگ ترین دغدغه افراد تحصیل کرده، استخدام است و از طرف دیگر استخدام ها یکی از بزرگ ترین موانع جهت شکوفایی استعدادها است.
به گفته وی وقتی که افراد در یک فضای آموزشی استخدام می شوند در واقع آنان را محدود به همان فضا و ظرفیت می کنیم لذا تلاش زیادی جهت شکوفایی استعدادهای خود نمی کنند.
حیدری اظهار داشت: روحیه نمره دهی بدون درنظر گرفتن توانایی افراد وارد فضای دانشگاهی شده است و در نقطه مقابل موجب شده است توقعات افراد جهت اشتغال بیشتر شود.
مسئول کمیسیون پژوهش شورای فرهنگ عمومی جنوب کرمان ادامه داد: امروزه متاسفانه ورود به دانشگاه و خروج از آن راحت شده است و این امر یک زنگ خطر در فضای علمی کشور محسوب می شود.
وی بیان داشت: مدرک شرط لازم است اما شرط کافی نیست لذا باید در این زمینه شاخص های لازم را طراحی و عملیاتی کرد و بجای کاغذبازی به دنبال ارتقای کیفی سطح علمی در کشور باشیم.
به گفته وی جهت ارائه استخدام ها باید آسیب شناسی بیشتری انجام شود و شرایط را به گونه ای رقم زد که در میان افراد پویایی بیشتری حاکم شود.
لیلا نیک نفس عضو هیئت دانشگاه پیام نور جیرفت هم به خبرنگار شبستان گفت: یکی از عواملی که موجب ترغیب افراد به سوی مدرک گرایی می شود، وجود حس رقابت است.
وی با اشاره به اینکه حس رقابت در میان تمام اقشار جامعه می تواند وجود داشته باشد، افزود: وقتی که این رویکرد وجود داشته باشد، هدف مدرک می شود، به اصل علم توجه نمی شود و برخی نیز اینچنین توجیه می کنند که اگر مدرک خود را ارتقا ندهند موجب تحقیر فرزندان در مدرسه و یا در مجالس مختلف از جمله خواستگاری می شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور جیرفت عنوان کرد: امروزه نیز دانشگاه های مختلف به دنبال جذب حداکثری دانشجو هستند و تلاش دارند از طریق جذب رشته های مختلف در مقاطع تکمیلی این امر را ارتقاء دهند.
به گفته وی یکی دیگر از عواملی که تاثیر مثبتی بر مدرک گرایی گذاشته است، غرق شدن در دنیای مجازی است چراکه این امر موجب تغییر سبک زندگی، ذائقه و افزایش ترغیب افراد به سوی مدرک گرایی می شود.
نیک نفس اظهار داشت: در میان همه اقشار، نقش دانش آموزان بسیار مهم است چراکه در صورت تقویت بنیه علمی و تربیتی آنان می توان به آینده علمی و فرهنگی کشور امیدوارتر بود.
وی ابراز داشت: دانش آموزان باید به خودباوری و خلّاقیت برسند که این امر نیازمند تربیت و مدیریت علمی توسط معلمین و مسئولین مربوطه است.
فاطمه عسکری سرپرست دانشگاه پیام نور جیرفت در خصوص بحث مدرک گرایی به خبرنگار شبستان گفت: کسب علم منجر به اخذ مدرک می شود اما نباید آن را به عنوان غایت اصلی محسوب کرد.
وی افزود: بسیاری از جوانان، جویای کار هستند و چنانچه امید به اشتغال در آنان کم رنگ شود وارد دانشگاه می شوند و در چنین شرایطی فرد به دنبال گرفتن مدرک فارغ از مباحث علمی است.
سرپرست دانشگاه پیام نور جیرفت عنوان کرد: وقتی که پسران جوان فرصت شغلی آنان محدود است و همچنین سایه سربازی بر سر آنان سنگینی می کند، موجب می شود فشار محیطی بر آنان غالب شود در نتیجه به دانشگاه پناه می برند که نتیجه آنان مدرک گرایی است.
وی اظهار داشت: برنامه ریزی، هماهنگی و آسیب شناسی توسط مسئولین در حوزه کسب علم انجام نشده است و در نقطه مقابل وقتی که استادی نسب به رسالت خود متعهد است، در تنگنا قرار می گیرد.
عسکری بیان داشت: افراد و مسئولینی که در سطوح بالای جامعه قرار دارند، باید در این خصوص تدبیری جدّی بیندیشند در غیر این صورت در سطح خرد فرجی حاصل نمی شود.
رضا مومنی عضو کمیسیون پژوهش شورای فرهنگ عمومی جنوب کرمان گفت: به طور کلی در دو زمینه محتوای علوم بخصوص علوم انسانی و دیگری اصلاح ساختار آموزشی در دانشگاه باید تدبیری جدّی اندیشیده شود.
وی افزود: باید یک تناسب منطقی میان پذیرش دانشجو و فرصت های شغلی وجود داشته باشد چراکه این امر موجب افزایش امیدواری و امید به زندگی در میان افراد نخیه و فرهیخته شود که منجر به شکوفایی استعداد آنان می شود.
مومنی عنوان کرد: متاسفانه امروزه دانشگاه ها بیشتر به دنبال جذب دانشجو هستند و دانشجویان نیز به کسب مدرک فکر می کنند علاوه بر این در حوزه مقالات نیز بیشتر آمار کمی مقالات رو به افزایش است.
نظر شما