خبرگزاری شبستان - سرویس قرآن و معارف: "اگر می خواهیم این کوثر و قدر و مشکات الهی را بشناسیم، باید به قرآن کریم رجوع کنیم. تعبیری که قرآن در این باره دارد آیه شریفه ای است که می فرماید" مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ بَیْنَهُما بَرزَخٌ لایَبْغیانِ فَبِاَىّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ." این بحرین یا دو دریا وجود مقدس حضرت امیر (ع) و حضرت فاطمه زهرا سلام اله علیها هستند یعنی دو دریای عصمت کبری و امامت عظما که هر دو ولایت دارند و نقطه تلاقی این دو همان مقام ولایت و آنچه از این دو دریا حاصل شده لولو و مرجان وجود مقدس امام حسن و امام حسین علیهما السلام هستند."
به مناسبت ایام فاطمیه و شهادت بانوی مکرم اسلام حضرت فاطمه زهرا علیها السلام گفتگویی با حجت الاسلام و المسلمین محمد اکبری، استاد حوزه و دانشگاه و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم و معارف قرآن با محوریت شناخت شخصیت، سیره و جایگاه حضرت فاطمه سیده نساء العالمین انجام داده ایم. بخش اول این گفتگو از نظرتان می گذرد.
برای افتتاح بحث از پرسشی آغاز می کنم که گاه در محافل و افواه شنیده می شود. این که در ایام و مناسبت هایی که خاص ائمه معصومین (ع) است - حالا به مناسبت بحث ما در ایام فاطمه و شهادت حضرت فاطمه سلام الله علیها - حرف و نکته تازه ای دست کم در رسانه ها درباره زندگی و اندیشه ها و سیره حضرت صدیقه طاهره (ع) شنیده نمی شود. گاهی ممکن است حتی این فکر به اذهان خطور کند گویی که دیگر حرف تازه ای در این باره نیست در حالی که ما در سایه نشسته ایم و پشت به آفتاب کرده ایم و آفتاب همچنان در حال درخشش است. دیدگاه تان در این باره چیست؟
مقدمتا عرض کنم قرآن کریم، جایگاه حضرت صدیقه طاهره (ع) عظمت و منزلت و شخصیت بی بدیل حضرت را به خوبی بیان کرده است، غیر از وجود مقدس پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار و کسی غیر از وحی و اهل بیت (ع) نمی تواند به کنه شخصیت و عظمت، کمال و جامعیت حضرت فاطمه (ع) پی ببرد. لذا اگر می خواهیم این کوثر و قدر و مشکات الهی را بشناسیم، باید به قرآن کریم رجوع کنیم. تعبیری که قرآن در این باره دارد آیه شریفه ای است که می فرماید" مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقیانِ بَیْنَهُما بَرزَخٌ لایَبْغیانِ فَبِاَىّ آلاءِ رَبِّکُما تُکَذِّبانِ یَخْرُجُ مِنْهُما اللّؤْلُؤُ وَ الْمَرْجانُ." این بحرین یا دو دریا وجود مقدس حضرت امیر (ع) و حضرت فاطمه زهرا سلام اله علیها هستند یعنی دو دریای عصمت کبری و امامت عظما که هر دو ولایت دارند و نقطه تلاقی این دو همان مقام ولایت و آنچه از این دو دریا حاصل شده لولو و مرجان وجود مقدس امام حسن و امام حسین علیهما السلام هستند.
شما می فرمایید که حقیقت قرآن و حقیقت وجودی حضرت فاطمه (س) از هم جدا نیستند؟
بله، در حقیقت باید گفت که مَثَل حضرت زهرا (ع) مَثَل دریا و مثل قرآن کریم است. اگر شما بتوانید در آیات قرآن غور و تدبر و تفسیر کنید آن وقت هر لحظه اهمیت دریای معارف به روی شما گشوده خواهد شد و شما صیاد این معارف نو به نو خواهید بود. اگر قرآن این گونه است که شما اهلیت پیدا کنید قرآن تازه هایی از معرفت و فضیلت و علم را به شما عرضه کند این مثل درباره وجود مقدس حضرت صدیقه طاهره (س) هم صدق می کند.
قرآن نوآوری هایی دارد که تا به حال به فکر احدی نرسیده است. یکی از علمای بزرگ به مدت 10 روز درباره یک آیه بحث می کردند و هر روز تازه هایی از آموزه های علمی و معنوی را به روی مشتاقان می گشودند. حال ممکن است کسی بپرسد که چرا قرآن چنین جایگاهی دارد؟ چون وحی است و کلام خداوند است و همان طور که خداوند لایتناهی و غیر محدود است، کلام خداوند هم چنین خاصیت و جایگاهی دارد. خداوند در آیه 23 سوره مزمل می فرماید: "الله نزل احسن الحدیث." خداوند متعال نیکوترین حدیث را نازل کرد. حدیث از "حدث" می آید و حدث یعنی تازه و این یکی از معجزات قرآن است که کهنگی بردار نیست. کلام خدواند مشمول مرور زمان نمی شود و آن کهنگی که بر کلام بشر می افتد درباره کلام خداوند اتفاق نمی افتد و قرآن هر لحظه معارف خود را نو به نو عرضه می کند. حال شما توجه کنید که همین قرآن حضرت زهرا (س) را چطور معرفی می کند؟ قرآن از حضرت زهرا به عنوان کوثر یاد می کند. حضرت زهرا (س) کوثر قرآن و وحی و نبوت است. کوثر یعنی خیر کثیر. به عبارت دیگر شما می توانید همین قرآن را تحت مجموعه خیر کثیر ببینید حکمت را در مجموعه خیر کثیر ببینید و ائمه اطهار را خیر کثیری ببینید که ظرف این خیر کثیر، وجود مقدس حضرت فاطمه (س) است.
همچنان که همه ما می دانیم و مشهور است سوره کوثر در شأن و عظمت و شخصیت حضرت زهرا سلام الله علیها نازل شده است. درباره جایگاه و عظمت این سوره شریفه بفرمایید؟
سوره کوثر در قرآن تامه و تمام عیار به حضرت زهرا (س) اختصاص داده شده است. سوره کوثر با تمام مفردات و کلمات یک سوره تازه است و هیچ کدام از کلمات و مفردات سوره کوثر را در سوره های دیگر نمی بینید. این سوره یک بار در قرآن امده است و از این منظر نگاه کنید می بینید که حضرت زهرا (س) هر روز برای بشریت تازگی دارد و می تواند درس زندگی بدهد و نیازهای معنوی و علمی بشر را تأمین کند. توجه کنید که خود قرآن تازه است اما سوره کوثر چیزی دیگری است چون هیچ کدام از مفردات و کلمات این سوره در جای دیگری از قرآن مطرح نشده است.
نظر شما