خبرگزاری شبستان –گروه سیاسی: کشورمان دارای ذخایر غنی زیر زمینی است و ذخایر زیر زمینی و معدنی مهم ایران عبارتست از نفت، گاز طبیعی، آهن، مس، طلا، نقره، روی، سرب، کرومیت، منگنز، تیتانیم، اورانیم، ذغال سنگ، قلع، سنگهای قیمتی مانند فیروزه، گچ و نمک. ایران با دارا بودن حدود ۶۸ نوع ماده معدنی (غیرنفتی)، ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و ۵۷ بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته و یکی از کشورهای غنی از حیث داراییهای معدنی به حساب میآید. این درحالیست که تولیدات معدنی تنها ۰٫۶ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل میدهد، بعلاوه معدن کاری در ایران در حال توسعه است.
بنابراین گزارش، قابلیت های کشورمان در بخش معادن باعث شده است تا کشورهای بسیاری در فضای پسابرجام خواهان همکاری و سرمایه گذاری در ایران باشند تا جایی که از شهریورماه 1394 پس از توافق هسته ای برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) مذاکرات با شرکت های مختلف خارجی در بخش معدن و صنایع معدنی آغاز شد که یکی از آنها در زمینه ساخت کارخانه کک نفتی در منطقه ویژه اقتصادی (لامرد فارس) است.
این گزارش می افزاید: پایگاه خبری سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران (ایمیدرو) در این زمینه به نقل از مهدی کرباسیان، رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن وصنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نوشته است: "ساخت کارخانه تولید کک نفتی، با هدف تکمیل زنجیره تولید صنعت آلومینیوم و در چارچوب اقتصاد مقاومتی تعریف شده است. گزارش نهایی امکانسنجی فنی و اقتصادی طرح ساخت کارخانه کک نفتی آماده شد؛ در حالی که این طرح به مدت یک دهه در حالت سکون قرار داشت. فعال سازی این طرح از نتایج برجام محسوب می شود. مشاور ایرانی و شرکت «اکسنس» فرانسه در این طرح همکاری کردند که طرف فرانسوی گزارش خود را مشتمل بر نتایج مطالعات بازار، فنی و اقتصادی به همراه نتایج مربوط ارایه کرد.
شرکت اکسنس فرانسه، به عنوان مشاور انتخاب شد که مطالعات فنی و اقتصادی قابل ارایه به بانک (Bankable) را انجام داده است. این طرح برای نخستین بار در کشور اجرا می شود. پارسال طرح آزمایشی (پایلوت) تولید کک نفتی در مقیاس نیمه صنعتی برای تست فناوری با همکاری پژوهشگاه صنعت نفت راه اندازی شد که دستاوردی قابل توجه به شمار می آید. مطالعات امکانسنجی فنی و اقتصادی این طرح از اردیبهشت ماه پارسال آغاز و دی ماه به پایان رسید. صنعت آلومینیوم سالیانه به 200 هزار تن کک نفتی نیاز دارد که همه آن از طریق واردات تامین می شود و این مقدار در افق 1404 به 700 هزار تن می رسد."
ایرنا در این زمینه خبر داده است که: "طرح تولید پترولیوم کک به عنوان یکی از طرح های توسعه ای ایمیدرو با هدف تامین بخشی از نیاز صنایع آلومینیوم کشور تعریف شده است و در آن، ماده اولیه (وکیوم باتوم پالایشگاهی) به مواد پرارزش مانند پترولیوم کک و محصولات مایع (نفتا، دیزل با استاندارد یورو 5، ال.پی.جی و... ) تبدیل می شود."
یادآور می شود: شهرستان لامرد با مساحت سه هزار و 932 کیلومترمربع در فاصله 446 کیلومتری از مرکز استان فارس و همجوار با دو استان هرمزگان و بوشهر است. در منطقه ویژه اقتصادی لامرد امکان سرمایه گذاری در زمینه تولید سیمان و آلومینیوم، استحصال شمش منیزیم از معدن دولومیت، ایجاد صنایع پایین دستی پتروشیمی و فولاد (تولید پروفیل های فولادی از شمش فولاد) و ساخت هتل و مجتمع های تفریحی فراهم است.
نظر شما