به گزارش خبرگزاری شبستان: آیت الله عبدالله جوادی آملی از مراجع عظام تقلید و مفسر بزرگ قرآن کریم در کتاب «امام مهدی علیه السلام موجود موعود» می نویسد:
نظاره جمال دلربای مهدوی علیه السلام آرزوی مشتاقان و متظران اوست. بسا کسانی که به شوق نیل به چنین سعادتی ریاضت ها و دشواری ها کشیده اند و شب و روز به زبان حال و قال عرضه داشته اند: «اللهم أرنی الطلعة الرشیدۀ»؛
اما در این میان مشتاقان صاحب معرفت، بیشتر وجهه همت خویش را مصروف آن داشته اند تا پیش از آن که شاهد امام علیه السلام باشند، مشهود وجود مبارکش گردند و به مقام «ترانا و نراک» بار یابند، چرا که امام معصوم همان طور که مظهر جمیع صفات و اسمای الهی است، مظهر اسمای «بصیر» و«شهید» نیز است.
نگاه ذات اقدس خداوندی دو شیوه و دو مرتبه است:
1- نگاه عمومی که آیاتی همچون «بِكُلِّ شَيْءٍ بَصِيرٌ»(1)،«عَلَى كُلِّ شَيْءٍ شَهِيدٌ» (2)،«بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ»(3) و«لَا يَعْزُبُ عَنْهُ مِثْقَالُ ذَرَّةٍ»(4) مبین آن اند و بر اساس آن چیزی در عالم نیست که از سیطره علم ذات اقدسش و نگاه وجود مبارکش بیرون باشد.
2- نگاهی خاص که از آن ِاولیای اوست و همه کس از فیض چنین نظاره ای بهره ندارد؛ زیرا خدای سبحان هرگز عده ای را به چنین نگاهی نظاره نمی کند: «وَلَا يُكَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَلَا يَنْظُرُ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»(5) و این همان نگاه تشریفی ای است که در دعاهای مختلف از ذات اقدسش خواستاریم: «وانظر الینا نظرة رحمیه» (6)
وجود مبارک امام عصر(عج) نیز بر اساس مظهریت خدای سبحان از هر دو شیوه نگاه بهره مندند: ایشان بر پایه نگاه عام خود همه اعمال ما را به اذن خدا می داند و آن را می بیند؛ حتی از اعمال جوارح و جوانح ما آگاه است، چرا که او قلب قلب ها و جان جان هاست.
آن وجود شریف با آن که از همگان آگاه است و همه را به چنین شیوه فراگیری می بیند، عده ای را هرگز نگاه نمی کند و این قهر، همان جلوه و «وَلَا يَنْظُرُ إِلَيْهِمْ» است.
آن که خویش را در محضر و مشهد امام علیه السلام دید، می کوشد تا لایق نگاه تشریفی امام علیه السلام گردد و در چنین مقامی است که از لغزش ها، ذلت ها و عثرات آن حفظ می گردد و از فیض آن نظاره توفیق می یابد، وگرنه تنها دیدار جمال آن حضرت(عج) سعادت را تضمین نمی کند. همان طور که بسیاری کسان نبی اعظم اسلام صل الله علیه وآله یا وجود گرامی علی بن ابی طالب یا معصومان دیگر علیهم السلام را- حتی گاه چند معصوم - را دیدند و کلامشان را شنیدند؛ اما هیچ بهره ای نبردند.
بهتر آن است که انسان مشهود نظرۀ رحیمیه معصوم باشد تا تنها شاهد چهره او؛ چرا که نگاه یکسویه ای که نظر شریف آنان را جلب نسازد اثری نخواهد داشت.
عقل راهبرد انتظار حقیقی
انتظار حقیقی زمینه ساز ظهور حضرت ولی عصرعلیه السلام است و این انتظار مقدس از جهات مختلفی درخور بررسی است. در زمینه سازی طلوع خورشید ظهور، روشن نگاهداشتن چراغ وحی دفاع از حریم آن سهم عمده دارد و این مهم جز با پرداختن به تنویر جان ها به مصباح عقل به دست نمی آید.
پس باید عده ای مسلح به سلاح عقل، از اندیشه های وحی دفاع کنند و متعدیان متجاوزی را که به امید فتح عقول و قلوب جوانان و نوجوانان به سرزمین دل های پاکشان هجوم می آوردند، با تیغ بران برهان و شعاع فروزان عقل منکوب سازند، تا بر آنان که می کوشند با زعم قرائت های مختلف از دین و القای شبهه مغالطه،عقل را کورو دل را تاریک سازند عرصه تنگ گردد.
عقل قوی ترین ابزار بلکه حجت خداوند بر بندگان است همان طورکه ابن سکیت از امام رضا علیه السلام پرسید در اوضاعی که مدعیان امامت خلافت و ولایت بسیارند، حجت خدا بر مردم چیست؟ امام رضا علیه السلام از عقل نام برد آن گاه ابن سکیت در محضر امام هشتم علیه السلام گفت: «هذا والله هوالجواب!»
آنان که منتظران واقعی بقیه الله علیه السلام اند می باید «اولواالاباب»، «اولوا البصائر» و «اولوا الابصار» باشند تا (اولوا بقیة) شوند و «اولوا بقیه» یعنی نامداران صاحب بقا؛ آنانی که ذات اقدس الهی بقای آنان را تثبیت فرمود که اینان غیرازعلمای وارسته نیستند.
پی نوشت ها؛
1- سوره ملک آیه 19
2- سوره مائده آیه 117
3- سوره بقره آیه 29
4- سوره سبأ آیه 3
5- سوره آل عمران آیه 77
6- اقبال الاعمال ص 608
نظر شما