به گزارش خبرگزاری شبستان:ما نمی توانیم درباره انقلاب و مهدویت صحبت اثربخشی داشته باشیم مگر اینکه پای «سازه» یا مفهوم «تمدن» را پیش بکشیم. به گونه ای که اگر این مفهوم را وارد بحث نکنیم، بهره گیریِ انقلاب اسلامی از مهدویت مانند بهره گیری انقلاب از سایر مناسک یا احساسات مذهبی جامعه ایرانی می شود. در حالی که ما مهدویت را غایتِ معنابخش و سازمان بخشِ انقلاب اسلامی می دانیم.
این بخشی از سخنان سیدمجید امامی، رئیس بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با «بررسی نسبت انقلاب و مهدویت» است که بخش اول آن پیش از این منتشر شد و اینک بخش دوم سخنان و نظرات این کارشناس معارف مهدوی از نظرتان می گذرد:
رئیس بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران درباره نسبت انتظار و انقلاب اظهار کرد: ما نمی توانیم بدون توجه به بسترها و شرایط اجتماعی ایران و جامعه ایرانی و فرهنگ مهدویِ جامعه ایران در 100 سال گذشته، درباره «نسبت انقلاب و مهدویت» صحبت کنیم. این حقیقت را نمی توان نادیده گرفت که در دوره پهلوی، فرهنگ مهدوی کم کم از یک باور یا احساس بین مذهبیون، به اقصی نقاط جامعه ایران اتساع پیدا می کند و ما شاهد «رویکردهای ایدلوئوژیک» و «گسترش احساس به ایدلوئوژی» در حوزه فرهنگ مهدوی هستیم.
امام(ره) سطح فرهنگ مهدوی جامعه را ارتقاء بخشید
امامی تصریح کرد: پیش از این توضیح داده شد که حضرت امام (ره) در سه مرحله «نسبت نهضت را به مهدویت» به تمامیت رساندند؛ گام اول «تحلیه» است، گام دوم «تخلیه» که هر دو را تبیین کردیم و گام سوم این است که حضرت امام با همان نگاه اجتهادی و درون دینی خودشان، یک افق جهانی، تمدنی و آینده ساز را پیش روی فرهنگ مهدویت قرار دادند.
محقق و پژوهشگر مهدوی ادامه داد: وقتی حضرت امام خمینی (ره) رسما می گویند «انقلاب اسلامی آن انقلاب جهانی حضرت(عج) را در پیش خواهد داشت و ما اساسا برای رویت خورشید عالم آرای امام زمان در سپهر تمدنی و اجتماعی قیام کرده ایم» در واقع امام(ره) سطح فرهنگ مهدوی جامعه را ارتقاء می بخشند.
وی افزود: البته در بررسی شرایط اجتماعی ایران، موارد دیگری نیز وجود دارد که باید مدنظر قرار گیرد. به عنوان مثال رابطه و ارادت حضرت امام (ره) به «مرحوم بافقی» که شاید بتوان ایشان (مرحوم بافقی) را احیاگر مسجد جمکران به عنوان مسجد دوره انتظار نام نهاد. مرحوم بافقی در این زمینه کار کردند و بعد از ایشان نیز افراد دیگری وارد این عرصه شدند. به عنوان مثال نفس حرکتی که مرحوم بافقی از 15 سال قبل از انقلاب داشته اند در ماجراهای ترویج فرهنگ مهدوی نقش دارد و ما تمام اینها را جزء نهضت اسلامی می دانیم. یا جریان و حرکتی که مرحوم کافی شروع کردند.
ظلمی که به مرحوم کافی می شود/او به نرخ مهدویت کار می کرد
وی گفت: مرحوم کافی با نرخ مهدویت وارد حوزه «تربیت»، «فرهنگ سازی»، «ارتقای آگاهی های دینی» و حتی «خدمات اجتماعی مردم پایه و مذهب پایه» در دوران پهلوی شد. منظور از خدمات اجتماعی در اینجا این است که مرحوم کافی به دنبال جا انداختن این مفهوم بود که شما اگر منتظر هستید باید دست فقرا را بگیرید. اگر منتظر قیام حضرت حجت(عج) هستید و واقعا می خواهید حضرت حجت(عج) ظهور کنند باید الان کاری انجام دهید.
رئیس بنیاد پژوهش و نشر مسجد مقدس جمکران در ادامه سخنان خود ابراز کرد: یکی از ظلم هایی که به مرحوم کافی می شود، این است که تصور می شود مرحوم کافی نیز شبیه انجمن حجتیه، یک نگاه جداساز بین دین و جامعه داشت، یک نگاه جداساز میان دین و تمدن موجود؛ در حالی که اتفاقا در سیره، مشیء و بیانات ایشان یک اتّباع جدی نسبت به نهضت حضرت امام (ره) وجود دارد و در نهایت هم ما شاهد آن مرگ مشکوک درباره ایشان هستیم.
تحریم جشن نیمه شعبان سال 56 یکی از قله های ابراز وجود نهضت اسلامی
امامی با اشاره به برخی از رخدادهای سال های پیش از انقلاب گفت: شما می بینید در جریان تحریم جشن های نیمه شعبان در سال 56، رژیم بسیار تلاش می کند که تحریم حضرت امام را بشکند و انجمن حجتیه نیز با سیاست «یکی به نعل و یکی به میخ» پیش می رود؛ اما از جمله کسانی که پیشگام تحریم جشن های نیمه شعبان به عنوان یک اعتراض سیاسی بسیار نوین بود مرحوم کافی است و می بینید که تحریم جشن نیمه شعبان یکی از قله های ابراز وجود نهضت اسلامی می شود.
محقق و پژوهشگر مهدوی تصریح کرد: وقتی حضرت امام (ره) در سال 56 تحریم جشن های نیمه شعبان را اعلام می کنند اینکه چراغانی نمی کنیم، شیرینی پخش نمی کنیم، جشن نمی گیریم، سخنرانی ویژه نداریم و... نشان می دهد که نیمه شعبان نیز در کنار محرم دقیقاً در فرهنگ مردم آن دوره رسوخ کرده است. بنابراین، ما به لحاظ اجتماعی فاکتورهای زیادی داریم برای اینکه بگوییم انقلاب اسلامی در شرایط مهدوی شکل گرفته است.
فرهنگ مهدوی ابرگفتمان انقلاب اسلامی است
وی تاکید کرد: حضرت امام تا پایان عمر خود تلاش کردند که این فرهنگ مهدوی را در کنار انقلاب جهانی اسلام و مستضعفان قرار دهد. پس از دوره امام راحل نیز مهدویت به عنوان ابرگفتمان انقلاب اسلامی دنبال می شود. البته مهدویت به معنای حوزه تخصصی مطالعاتی، نیز در دوره زعامت رهبر معظم انقلاب دنبال شد و لذا شما می بینید نهادهایی مانند مرکز تخصصی مهدویت، بنیاد مهدی موعود(عج) و ... همواره مورد حمایت نظام بوده اند.
امامی در پایان این بخش از گفت وگو تاکید کرد: اما این به معنای آن نیست که ما مهدویت را به عنوان کرسی مطالعاتی در جمهوری اسلامی در نظر بگیریم که این بزرگترین ظلم به مهدویت است. چرا که فرهنگ مهدوی ابرگفتمان انقلاب اسلامی است. یعنی شما هر کاری را که قصد انجام آن را داشته باشید و هر فعل انقلابی ای را بخواهید انجام دهید باید آن را به گفتمان مهدویت وصل کنید و آنها که این اتصال را ایجاد نمی کنند معمولا با انقلابی گری و غایات انقلاب چالش دارند.
ادامه دارد...
نظر شما