نگاه سیاه و سفید تاریخ‌نگاری ما را آزار می‌دهد

خبرگزاری شبستان: دکتر مختاری اصفهانی با بیان اینکه فرهنگ ایرانی دچار مطلق‌اندیشی است، گفت: باید با نگاه منطقی و نه سیاه و سفید زندگی گذشتگان را برای نسل امروز ترسیم کنیم.

دکتر رضا مختاری اصفهانی، نویسنده و پژوهشگر در مورد تاثیرگذاری معرفی چهره‌های موفق و ماندگار در قالب‌های هنری برای جوانان به خبرنگار شبستان گفت: بدون گذشته نمی‌توان آینده را شناخت. بدون گذشته حتی نمی‌توان آینده را ساخت. باید بدانیم در گذشته انسان‌هایی بودند که در حوزه‌های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی تاثیرگذار بودند و توانسته‌اند کارهای مهمی انجام دهند.

 

دکتر مختاری اصفهانی با بیان اینکه باید گذشتگان را به درستی به جوانان معرفی کنیم، عنوان کرد: باید بتوانیم تاثیرگذاری چهره‌های موفق را به درستی به نسل امروز بشناسانیم. در معرفی چهره‌های موفقی که در گذشته زندگی می‌کردند دچار سفید دیدن و سیاه دیدن نشویم بلکه آنچه که بوده است را به نسل امروز معرفی کنیم. چیزی که موجب زدگی نسل امروز می شود، این است که ما در مورد گذشتگان درست به آنها اطلاعات نمی‌دهیم در نتیجه نسل امروز نسبت به گذشته یا دچار شیفتگی می‌شوند و یا نفرت پیدا می‌کنند. این مسئله حاصل سیاه و سفید دیدن ماست.

 

وی با اشاره به اینکه باید چهره‌های موفق و تاثیرگذار را به درستی و منطقی به نسل امروز معرفی کنیم، بیان کرد: یکی از مسایلی که تاریخ‌نگاری ما را آزار می‌دهد، نگاه سیاه و سفیدی است که برگرفته از فرهنگ ثنویت در ایران قبل از اسلام است. برای ساخت جامعه امروز باید نگاهی منطقی به گذشته و گذشتگان داشته باشیم. من در مورد تاریخ انسان‌های غیرمعصوم معتقدم که نباید نگاه حق و باطل و مطلق داشته باشیم. نباید تلاش کنیم که گذشته را سفید یا سیاه ترسیم کنیم. هدف باید ترسیم درست و منطقی باشد. در این صورت گذشته و گذشتگان می‌توانند تاثیرگذار و آموزنده باشند و جوانان نیز می‌توانند درس بگیرند.

 

این پژوهشگر و نویسنده تصریح کرد: آنچه در گذشته باعث پیروزی و موفقیت و یا شکست شده است باید به درستی ترسیم شود. باید نگاه درستی به گذشته داشته باشیم. در این صورت گذشته می‌تواند دارای درس باشد. متاسفانه در فرهنگ ایرانی دچار مطلق‌اندیشی هستیم. ما دچار یک نوع مونولوگ شدیم به جای اینکه با طرف مقابل دیالوگ داشته باشیم. خود را حق می‌دانیم و با طرف مقابل‌مان وارد دیالوگ نمی‌شویم. با کسی وارد دیالوگ می شویم که شبیه ما باشد. برای همین در جامعه ما کار جمعی کردن چندان به موفقیت نمی رسد.

 

مختاری اصفهانی که کتاب " حاج آقا حسین قمی " از مجموعه شخصیت های مانا را به رشته تحریر در آورده است، خاطرنشان کرد: به تازگی در حال نوشتن کتابی در مورد آیت‌الله خالصی‌زاده از علمای عراق هستم. این کتاب از مجموعه شخصیت‌های مانا است که قرار است توسط انتشارات سوره مهر به چاپ برسد. کتاب دیگری با عنوان علی اصغر حکمت شیرازی را نوشتم که به تازگی از سوی انتشارات نی راهی بازار شده است.

 

گفتگو از مریم داوری

کد خبر 607251

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha