خبرگزاری شبستان// گیلان
کدام چهره علی درخشان تر است؟ آنگاه که شمشیر بر کف، انبوه دشمنان را پراکنده می ساخت یا آن هنگام که در نیمه شب های تاریک و غمناک، نان وخرما بر دوش می گرفت و خانه یتیمان کوفه را می جست ؟
آنگاه که خار برچشم و استخوان در گلو، تاراج میراث خویش را تاب می آورد یا آن هنگام که آتش خطبه هایش، شهر را به آتش می کشید؟
آنگاه که پاره کفش خویش می دوخت یا آن هنگام که مناجات نخلستان هایش، جان کمیل می سوخت ؟
عدالتش، سیانتش، شجاعتش یا عبادتش و یا ...
براستی کدام چهره علی فروزان تر است؟
علی(ع) چهره ای دیگر نیز دارد و آن کتابت وحی است ...
پیامبر می گفت و علی می نوشت...
خداوند وحی را برجان پیامبرش فرو می فرستاد و او قرآن را بر قلب علی(ع) می نوشت، چرا که علی(ع) جان پیامبر(ص) بود و پیامبر جان علی(ع).
دیگران نیز بودند که در تاریخ، کاتبان وحی خوانده می شدند، آنان آنچه را از زبان پیامبر(ص) می شنیدند بر سپیدی کاغذ می نوشتند اما وحی از جان نبی بر قلب علی نقش می خورد... و چنین بود که پس از پیامبر(ص)، علی(ع) در خانه نشست و مصحف نگاشت.
دیگران در جمع قرآن کوشیدند و علی(ع) در نقش آن از قلب بر کاغذ ... و اینجاست که هنری آسمانی بر صفحات کاغذ علی(ع)، زمینی می شود.
خط کتابت وحی، خطی آسمانی است و نگارگری آن ربانی ... و علی(ع) نخست خطاط و نخستین نگارگر قرآن است.
هنر کتابت وحی، نقاشی ملکوت آبی آسمانی است با جوهر عشق، بر سپیدی کاغذ ... و آفریدگار جاوید این هنر، علی(ع) است.
قلب علی(ع) قرآن است و دست علی(ع) قرآن است و قلم علی(ع) قرآن
علی(ع) و قرآن
مورخان در تعداد کاتبان وحی اختلاف دارند اما همگی در اینکه حضرت علی(ع) افضل و اعلم کتاب وحی است، اتفاق نظر دارند.
گوشه ای از عظمت حضرت علی(ع) در قالب احادیث و سخنان بزرگان:
ابوالطفیل می گوید: علی(ع) را دیدم که میان مردم چنین سخن می گوید"از من بپرسید، به خدا سوگند از همه چیز شما را خبر خواهم داد. از من درباره کتاب خدا بپرسید که به خدا سوگند هیچ آیه ای نیست مگر اینکه میدانم در شب نازل شده است یا در روز؟ در دشت فرود آمده یا در کوه؟( الاتقان – ج 2)
امام باقر(ع) فرمود:
جبرائیل وحی را بر پیامبر(ص) املاء می فرمود و حضرت نیز بر علی(ع) املاء می نمود(بصائرالدرجات)
هرگاه وحی شبانه بر پیامبر(ص) نازل می شد، پیش از آمدن روز آن را به علی(ع) خبر می داد و هرگاه وحی در روز فرود می آمد، پیامبر(ص) پیش از فرا رسیدن شب، آنرا بر علی می خواند(مناقب)
حضرت علی(ع) به جماعتی از مهاجران و انصار فرمود: تمام آیاتی که خداوند متعال بر پیامبر اعظم محمد(ص) نازل می فرمود، نزد من موجود است و پیامبر(ص) آنها را بر من املاء فرمود و من نوشتم ... قسم به خدا آیه ای نازل نشد مگر آنکه پیامبر(ص) قرائت آن را به من آموخت... حتی پیامبر آیاتی را که در غیاب من نازل شده بود حفظ می نمود و هنگامی که به حضورش می رسیدم به من اظهار می فرمود(البیان)
زید ابن علی از امیر المومنین روایت می کند که آن حضرت فرمود:
"هیچ شبی پلک هایم بر روی هم قرار نگرفت مگر آنکه از رسول خدا فرا گرفتم آنچه را که جبرائیل در آن روز از حلال و حرام و سنت و امر و نهی الهی فرود آورده بود و دانستم که هر آیه در مورد چه چیز و چه کس نازل شده است"(کتاب سلیم بن قیس)
ابن مسعود گفت :"همانا قرآن بر هفت حرف نازل شد و هیچ حرفی از آن نیست، مگر اینکه ظاهری دارد و باطنی و بدرستی که علی ابن ابیطالب(ع) بر ظاهر و باطن همه آن حروف آگاهی دارد(الاتقان)
و امروز...
همایش نگارش قرآن مجید در یک روز
با استعانت از خداوند بزرگ در حرکتی فراگیر و فرهنگی مهم، همایش نگارش قرآن مجید در یک روز با شرکت گسترده و فعالانه یکصد و هشتاد و هشت نفر از خوشنویسان کشور در روز 21 ماه رمضان 1421 مصادف با 28 آذر ماه 1379 طی مراسم شکوهمندی برگزار شد که اختصاص به نام اولین کاتب کلام وحی و یگانه پیشوای روحانی خوشنویسان تاریخ، حضرت علی بن ابیطالب(ع)، داشت.
این حرکت مبارک فرهنگی در صدد بود که پیوندی میان شیوه نگارش نستعلیق به عنوان خط ملی و ایرانی و نگارش قرآن به عنوان "نامه محبوب الهی" برقرار نموده و از این رهگذر مقدمات و مبانی لازم را برای ذوق آزمایی نستعلیق نویسان مبرز کشور در جهت روی آوری به نگارش قرآن نستعلیق به عنوان یک حرکت عمومی در جامعه خوشنویسی فراهم آورد.
هدف از تدوین شیوه نامه نگارش قرآن نستعلیق
از آنجا که نگارش متون عربی و آیات قرآنی نیاز به شناخت و رعایت ضوابط رسم الخط و توجه و دقت در امر اعراب گذاری دارد، کتابت قرآن مجید با خط نستعلیق امری دشوار و دیریاب به شمار می آید. لذا ضرورت داشت برای ایجاد هماهنگی و وفاق در بین 188 نستعلیق نویس کشور که نگارش قرآن را به عهده داشتند، نکات مهم و کلیدی مدون شده و در اختیار کاتبان قرار گیرد.
در حقیقت این شیوه نامه در صدد بود که پایه های لازم برای تدوین اصول نگارش قرآن نستعلیق و نستعلیق قرآنی را فراهم آورد.
از این رو موارد تدوین شده در چند عنوان به منظور به کارگیری کاتبان محترم قرآنی ارائه شد.
سخن آخر:
حال امروز با توجه به گذشت چند سال از این حرکت مهم فرهنگی هر ساله در ماه مبارک رمضان خوشنویسان در هر شهر و استانی در سراسر ایران، گرد هم می آیند تا شب قدری را با زمزمه های ملکوتی اولین کاتب وحی، نگارش ارزشمندترین کتاب الهی را به سحر بگذرانند و در این مجال فرصتی یابند برای استغفار....
در استان گیلان نیز بیش از پنج سال است که ویژه برنامه ای تحت عنوان " مشق نور" اجرا می شود و امسال این مراسم با حضور اساتید برجسته کشوری، مانند استاد امیر خوانی و استاد سلحشور، از اذان مغرب روز (30 مرداد) تا سحرگاه روز بعد در مهمانسرای اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برپا شود.
منبع:
سایت اختصاصی نگارش قرآن مجید در یک روز
پایان پیام/
نظر شما