به گزارش خبرگزاری شبستان، نیکزاد، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد از انجام پروژه مستندسازی مسجد فرط شهرستان یزد خبر داد و گفت: این مستندسازی شامل گردآوری مدارک و اسناد تصویری، ترسیمی و نوشتاری از جمله عکسهای هوایی و نقشههای کامپیوتری، بازشناسی و کسب شناخت تاریخی، فرهنگی و طبیعی شهر، بررسی مطالعات تاریخی، بررسی و مطالعات بستر بنا و بررسی ویژگیهای معماری بنا است.
وی بررسی ویژگیهای عملکردی بنا، گردآوری اطلاعات هنری، تهیه نقشههای سابق بنا، عکاسی دقیق با هدف تکمیل شناخت از بنا، دوره بندی بنا و استفاده از اطلاعات باستان شناسی و بررسی مسئله نمازگزاردن امام رضا(ع) در مسجد فرط(قدمگاه امام رضا ع) را از دیگر خدمات پروژه مستند سازی مسجد فرط عنوان کرد.
مسجد فرط که در حاشیه مجموعه بازارهای قدیمی در یکی از محلات قدیمی موسوم به دارالشفا واقع شده مربوط به دوره قبل از صفوی است ولی در دوره صفوی بازسازی شده و به شماره 1825 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. نام این مسجد در ماخذ مربوط به یزد به صورتهای بزک که تدریجا به فرط تغییر نام داده است دیده میشود.
وقوع این بنا برلایه های رسوبی متفاوت اما بسیار مستحکم باعث شده تا طی سالیان متمادی بتواند از لرزش های احتمالی زمین به سلامت بگذرد.
از شاخصههای این بنای قدیمی همجواری با مجموعه با ارزش بازارهای قدیمی و حمام قدیمی و موقعیت محلی مناسب که در معبر اصلی محله دارالشفا قرار دارد، است.
بنابر گزارش روابط عمومی میراث فرهنگی، وی گفت: بنای تاریخی که دارای دیرینه تاریخی قابل توجهی است دارای سبک معماری ویژه قرون صدراسلام بوده و الگوهای معین صحن و ایوان را در طرح خود نشان میدهد.
معماری این مسجد کوچک کاملا همگون با شرایط اقلیمی منطقه وقوع آن است و مصالح مصرفی در بخش قدیمی آن خشت و گل بوده و تزئینات سادهای را داراست ولی در بخش های بازسازی شده تماما آجر و ملات ریگ و آهک و تزئینات گچ همراه با قالب بندی های متناسب را میتوان مشاهده کرد.
پایان پیام/
نظر شما