حوزه علمیه قم به صورت جدی تر به کمک تقریب مذاهب بشتابد

خبرگزاری شبستان:عضو مجلس خبرگان رهبری در یادداشتی با تاکید بر ضرورت ایجاد یک جریان تقریبی آزاد بین حوزه علیمه قم و مراکز علمی جهان تصریح کرد:حوزه علمیه قم به صورت جدی تر به کمک تقریب مذاهب بشتابد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از قم، آیت الله احمد مبلغی عضو مجلس خبرگان رهبری امروز(۹بهمن) در یادداشتی خاطرنشان کرد: حوزه علمیه قم با همکاری حوزه نجف، حرکتی در تراز بین المللی و برخوردار از یک گفتمان نیرومند تقریبی را  پی بگیرد.

وی ادامه داد: حوزه علمیه در این زمینه از هر تلاش فکری، گفتگویی و حضوری در جهان اسلام به نفع امت و بر پایه اشترکات امت دریغ نورزد..

*شبهه زدایی از تقریب

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت شبهه زدایی از ساحت تقریب گفت:  حوزه به دلیل برخورداری از  ظرفیت های فکری می تواند جریانی فکری - تحلیلی را جهت شناسایی "شبهات متوجه به تقریب" ایجاد، و پاسخ ها و راهکارهای حل و رفع آن ها را ارائه، و خود در ترویج اندیشه های حاصل از آن، پیش قدم شود.

آیت الله مبلغی به عنوان نمونه خاطرنشان کرد: امروز الازهر مصر با وجودی که دارای درون مایه ها و رویکردهای فکری معطوف به تقریب مذاهب است، ولی به دلیل عوامل مختلف به صورت جدی این رویکرد را دنبال نمی کند.

وی گفت: یکی از این عوامل ( و طبعا نه همه آن) ابهامات و تصوراتی است که با آن در زمینه تقریب مواجه شده است و  حوزه علمیه می تواند  تلاش هایی را در رفع ابهامات با تکیه بر اندیشه ها از یک طرف و تجربه ها و واقعیت ها از طرف دیگر در پیش گیرد.

آیت الله مبلغی اظهار داشت: تجربه محقق جمهوری اسلامی در قبال اهل سنت در ایران، دستمایه بسیار مهمی است که نشان می دهد جمهوری اسلامی هویت مذهبی، موجودیت اجتماعی و میراث علمی و فقهی اهل سنت را به صورت آشکارا و با آرامشی برخاسته از اعتقاد به رسمیت شناخته است.

 

*ایجاد یک جریان آزاد تقریبی 

وی دومین کارکرد متوقع از حوزه را ایجاد و سازماندهی یک جریان تقریبی دانست و گفت: بی گمان ایجاد یک جریان تقریبی آزاد متشکل از  حوزه و مراکز علمی جهان، به شکل گیری یک روند طبیعی تر، بی پیرایه تر، عمیق تر، تاثیرگذارتر  و رو به پیش تر  در ساحت تقریب منجر خواهد شد.

آیت الله مبلغی افزود: حوزه در این زمینه باید افزون بر تعامل با مجمع جهانی تقریب  و کمک جدی فکری، انسانی و فتوایی به این مجمع برای فائق آمدن بر چالش ها، به سمت بازتعریف یک تقریب فراگیر و غیردولتی در فضای امت و بر  بستری از  دانش های فقه و تفسیر حرکت کند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم تصریح کرد: حوزه علمیه قم همچنین با همکاری حوزه نجف، حرکتی در تراز بین المللی و برخوردار از یک گفتمان نیرومند تقریبی را  پی بگیرد و در این زمینه از هر تلاش فکری، گفتگویی و حضوری در جهان اسلام به نفع امت و بر پایه اشترکات امت دریغ نورزد.

آیت الله مبلغی در این موضوع به حوزه علمیه قم پیشنهاد داد: تجربه آیت الله بروجردی در زمینه تقریب بین مذاهب اسلامی را به صورتی فراگیرتر و عصری تر دنبال نماید. رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی یادآورشد: حوزه باید یکی از محورهای تلاش خود را دیپلماسی وحدت که رهبرمعظم انقلاب به آن تاکید فرمودند، قرار دهد.

وی یادآورشد: آرامش و پذیرش در تقریب دو اصل محوری است که در تقریب حوزه با مراکز جهانی بیشتر تحقق می یابند.

 

*حضور فتوايي جهت تامين مصالح امت

آیت الله مبلغی با اشاره به اهمیت حضور فتوایی جهت تامین مصالح امت اسلام گفت: اگر  مراجع معظم تقلید به ایجاد یک "جریان فتوایی قوی با رویکرد تقویت مناسبات امت"  دست بزنند، تقریب قدرت انجام مانور بیشتری را برای مبارزه با پدیده شوم تکفیر پیدا می کند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم تاکید کرد: باید بدانیم تکفیر اگر سالم از مرحله کنونی عبور کند، نهادینه خواهد شد و رسوخ می کند در آن صورت، همه و همه خسارت می بینند، بنابراین،  امروز مسوولیت بسیار سنگین است.

 آیت الله مبلغی گفت: اقدام به ایجاد یک "اجماع فتوایی شفاف در جهت مصالح امت"، بسیاری از فرصت های به نفع تکفیر را از بین می برد و بسیاری از موانع موجود بر سر راه  تقریب را بر می دارد.

 

*مساهمت در تاسیس نهادهایی با رویکرد به امت

آیت الله مبلغی یادآورشد: باید کوشید یک خیزش آزاد مردمی - مؤسسه اى  در جهان در زمینه تقریب ایجاد شود و حوزه باید به این اهتمام خود را متوجه کند که گروه های جوشیده از فضای بزرگ امت اگر به صحنه بیایند و با رنگ و لعاب مردمی تر و غیر دولتی تر عمل کنند تاثیرات عمیق تر تقریبی با کارویژه های جدی تری ایجاد می شود.

وی ادامه داد: نهادهایی مانند حوزه و دانشگاه یا هر نهاد مردمی اگر به عرصه تقریب بیایند چون از موانع، رها تر هستند و چهره طبیعی تر و دانشی تری دارند، بهتر می توانند موج آفرین باشند.

  وی گفت: ما باید تجربه "نهادگرایی تقریبی" را که سیدجمال در زمینه وحدت امت که مبتنی بر تقویت بنیان ها و نهادهای اجتماعی در فضای امت بود،  را الگو قرار دهیم و برنهادسازی در دل امت در زمینه تقریب پافشاری کنیم، در این صورت، مجمع تقریب، فعال تر، پرکارکردتر، حرکت آفرین تر  و ستادی تر به صحنه می آید.

کد خبر 604869

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha