خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: ایران در همه جبهههای منطقه طرف پیروز است، الجبیر: تا الان یک روز هم با ایران دشمنی نکردیم!، ارائه طرحی تازه به سنا برای تحریم غیرهستهای ایران، کشورهای عرب منطقه خواستار بهبود روابط با ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
چاووش اغلو: مذاکرات آستانه در مجموع موفق بود
«مولود چاووش اغلو» وزیر خارجه ترکیه روز سهشنبه مذاکرات صورتگرفته میان طرفهای سوری در شهر آستانه قزاقستان را موفق توصیف کرد.
این مذاکرات که روز دوشنبه آغاز شد، تحت نظارت ایران، روسیه و ترکیه قرار داشت. هرچند طرفین مذاکره رو در رو نداشتند، اما «استفان دی میستورا» نماینده سازمان ملل در امور سوریه، به عنوان میانجی مواضع هر طرف را به طرف مقابل منتقل میکرد.
به نوشته روزنامه «استار» ترکیه، آقای چاووش اغلو که به موزامبیک سفر کرده، گفت مذاکرات آستانه یک «نقطه عطف» در روند آشتی ملی در سوریه بود.
وی گفت: «این مذاکرات از این منظر که موجب اعتمادسازی بین طرفین میشوند، بسیار حائز اهمیت هستند. طرفین در مراسم افتتاحیه یکدیگر را ملاقات کردند و بعد از طریق میانجی مذاکره کردند.»
دیپلمات ارشد ترکیه افزود: «اما دستکم آنها در مورد تقویت نظام آتشبس و مراحل بعدی حل و فصل سیاسی، تبادل نظر کردند.»
آقای چاووش اغلو ادامه داد: «در مجموع، بعد از دو روز مذاکره، میتوانیم بگوئیم که گفتوگوهای آستانه با یک موفقیت به پایان رسید.»
در پایان این مذاکرات، ایران، روسیه و ترکیه بیانیه سه جانبهای صادر کردند که در آن بر لزوم حل و فصل سیاسی بحران تأکید شده است.
ترامپ امروز محدودیت ورود مسلمانان به آمریکا را اعلام میکند/ایران جزو کشورهای هدف
خبرگزاری رویترز بامداد چهارشنبه از تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید آمریکا برای سختگیرانهتر کردن قوانین مهاجرت از کشورهای مسلمان به این کشور خبر داد.
بنا بر این گزارش، انتظار میرود ترامپ امروز با حضور در وزارت امنیت داخلی آمریکا چند فرمان اجرایی مربوط به این محدودیتها را صادر کند.
چند نفر از دستیاران کنگره که خواستهاند نامشان فاش نشود، به رویترز گفتهاند که این محدودیتها بیشتر شامل حال پناهجویان و باتباع ایران، عراق، لیبی، سومالی، سودان، سوریه و یمن خواهد شد.
بنا بر این گزارش، احتمالا ترامپ به وزارت خارجه آمریکا دستور خواهد داد تا از صدور روادید برای اتباع این کشورها خودداری کند. علاوه بر این، احتمال دارد که ترامپ به اداره گمرک و مرزهای آمریکا دستور دهد که از ورود دارندگان روادید آمریکا که تبعه این کشورها هستند، جلوگیری کند.
همچنین انتظار میرود دولت جدید آمریکا محدودیتی چند ماهه برای پذیرش تمام پناهجویان تعیین کند، تا زمانی که وزارت خارجه و وزارت امنیت داخلی بتوانند ساز و کاری قابل اطمینانتر برای بررسی وضعیت متقاضیان ایجاد کنند.
اما ترامپ در جریان رقابتهای انتخاباتی ابتدا از ممنوعیت کامل ورود مسلمانان به آمریکا صحبت کرد و بعدها گفت باید به دقت بر ورود اتباع کشورهای مسلمان نظارت کرد.
«شان اسپایسر» سخنگوی کاخ سفید روز سهشنبه از پاسخ دقیق به برنامه ترامپ در این رابطه خودداری کرد.
وی گفت: «این یکی از مسائلی است که وزرای خارجه و امنیت ملی باید پس از رأی اعتماد از کنگره، بررسی کنند و یک برنامه کاری مشترک برای بررسی دقیقتر هویت افراد تدوین کنند.»
آمریکا کار دشواری برای بازگشت به منطقه دارد/ایران در همه جبهههای منطقه طرف پیروز است
روزنامه اماراتی «گالف نیوز» روز دوشنبه در گزارشی تحت عنوان «تثبیت نقش آمریکا در خاورمیانه برای ترامپ سخت است» نوشت: با نگرانیهای گسترده در زمینه اهداف سیاست خارجی «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا، تنها در خاورمیانه خوشبینی نسبی به او وجود دارد. در این بین متحدان عرب آمریکا امیدوارند که ترامپ متحد آنها و همراستا با منافعشان باشد.
«ابراهیم حمیدی» روزنامه نگار بخش دیپلماسی نشریه «الحیات» معتقد است، اگرچه ترامپ دوست دارد سیاست قاطعانهتری را به نسبت باراک اوباما رییس جمهور قبلی این کشور پیش گیرد اما او نخواهد توانست بار دیگر آمریکا را به عنوان «قویترین بازیگر منطقه» مطرح کند.
وی افزود: «آمریکاییها دیگر نمیتوانند به منطقه برگشته و تنها ابرقدرت آنجا باشند.»
به باور تحلیلگران، پس از هشت سال عدم مشارکت اوباما در امور خاورمیانه و با توجه به حضور ایران و روسیه در منطقه، ترامپ فضای مناسبی را برای مانور دادن ندارد.
گالف نیوز در ادامه نوشت: «البته ترامپ و برخی همکارانش در سیاست خارجی در زمینه لزوم مبارزه بیشتر با داعش و همچنین کاستن از نفوذ ایران دیدگاه مشابهای دارند.»
«سالم ظهران» تحلیلگر لبنانی مقیم بیروت که روابط نزدیکی با حکومت سوریه دارد در این زمینه گفت هرچند ایران باید از لفاظیهای ترئیسجمهور جدید آمریکا نگران باشد، اما هرگونه تلاش ترامپ برای مقابله با نفوذ ایران، با هدف نزدیکی به روسیه و سوریه که دستکم در ظاهر متحد ایران هستند، در تناقض بوده و خطر تقابل را نیز به همراه دارد.
«توبیاس اشنایدر» تحلیلگر آلمانی مستقر در واشنگتن نیز عنوان میدارد: «چه لزومی دارد ایران به چیزی جز فشار نظامی واکنش نشان دهد؟ ایران اینک برنده است و در همه جا نماینده دارد. در همه مناطق، طرفهای پیروز متحد ایران هستند.»
«رایان کروکر» سفیر سابق آمریکا در عراق با بیان اینکه احیای نقش آمریکا در غرب آسیا غیر ممکن نیست اما به شدت دشوار است، گفت: «با عقب نشینی آمریکا از عراق در سال 2011، ایران جایگاه خود در عراق را به عنوان قدرتمندترین کشور مستحکم کرده است.»
«آنتونی کوردزمن» دیگر تحلیلگر سرشناس آمریکا با بیان اینکه واشنگتن همچنان اهرمهای مهم خود چون حضور نظامی گسترده در خلیج فارس و نیز قدرت اقتصادی را نگه داشته و روسیه توانایی رقابت با هیچ کدام آنها را ندارد، میگوید که عربستان سعودی متحد آمریکا که اوباما را مقصر قدرت گرفتن ایران بر میشمارد، چشم به راه این است که یک دولت جدید انعکاس دهنده اولویتهایش در منطقه باشد.
وی توضیح داد: «کشورهای عرب خلیج فارس نیاز دارند تا آمریکا یک وزنه متعادل کننده برابر ایران باشد. این امر نیاز به تغییر بنیادی ندارد اما لازمهاش تلاش مداوم، صبر و پایداری است.»
اما ابراهیم حمیدی میگوید سران کشورهای عربی تردید دارند که ترامپ فردی باشد که بتواند مداومت و صبر به خرج دهد.
او میگوید: «مورد ترسناک این است که هموار کردن مسیر برای نقش آمریکا در سالهای آتی نیازمند این است که یک چشمانداز و دیدگاه وجود داشته باشد. اگر شما این چشمانداز را نداشته باشید یا خود را درگیر یک تقابل خواهید یافت یا اینکه به طور کامل عقب نشینی کرده و منطقه را به روسیه واگذار میکنید.»
مهر:
الجبیر: تا الان یک روز هم با ایران دشمنی نکردیم!
«عادل الجبیر» وزیر خارجه سعودی با «ژان مارک آیرو» وزیر خارجه فرانسه در ریاض دیدار و گفتگو کرد.
در همین راستا، «عادل الجبیر» در سخنانی تاکید کرد: راهکار حل بحران سوریه، اتکا بر قطعنامه های شورای امنیت و بیانیه ژنو است. مذاکرات در شهر آستانه قزاقستان نیز با هدف دستیابی به مکانیسمی برای آتش بس برگزار شد تا بدین صورت زمینه برای بازگشت به ژنو فراهم شود.
این در حالی است که سعودی ها بارها در روند مذاکرات صلح سوریه کارشکنی های زیادی کرده اند و هیأت عالی معارضان وابسته به ریاض، چندین بار مذاکرات را ترک و یا اینکه با نتایج آن مخالفت کرده است.
وی در ادامه سخنان خود درباره دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید آمریکا نیز گفت: اخیرا با دولت ترامپ ارتباطاتی داشته ایم و ما به این موضوع خوشبین هستیم. از بازگشت آمریکا به منطقه و ایفای نقش بیشتر استقبال می کنیم. روابط طرفین در همه زمینه ها طولانی و مستحکم بوده است و ما به تصمیم مردم آمریکا احترام می گذاریم. همچنین در صدد همکاری با دولت ترامپ هستیم. ما نسبت به توان همکارانمان در دولت آمریکا برای مقابله با بحران ها اطمینان داریم.
این در حالی است که ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی خود درباره رابطه آمریکا با عربستان سعودی ابراز نگرانی کرد و این کشور را به مشارکت نکردن عادلانه در دفاع آمریکا متهم کرد؛ ترامپ گفته بود: ما از عربستان سعودی حمایت می کنیم، درحال حاضر هیچ کس نمی تواند عربستان را آزار دهد چرا که ما از آن حمایت می کنیم و آنها بهای عادلانه ای به ما پرداخت نمی کنند. ما همه چیز را از دست می دهیم.»
وزیر خارجه سعودی در ادامه اعلام کرد که این رژیم از حکومت بحرین و آل خلیفه حمایت کرده و گفت این کار بر سعودی ها واجب است.
در همین راستا مقامات آل خلیفه در روزهای اخیر سه جوان بحرینی را به اتهامات واهی و اثبات نشده با جوخه آتش اعدام کردند و سال ها است که انقلاب مسالمت آمیز مردم بحرین را سرکوب می کنند.
وی همچنین مدعی شد که مداخله سعودی ها در یمن به درخواست دولت قانونی یمن بوده و بر همین اساس این مداخله قانونی است.
این در حالی است که حملات سعودی ها به مردم مظلوم و بی دفاع یمن منجر به شهادت و زخمی شدن هزاران نفر از مردم این کشور شده است.
عادل الجبیر در ادامه به بیان مواضعی خصمانه علیه ایران پرداخت و با چشم پوشی بر نقش خود در به آتش کشیدن منطقه و جنگ نیابتی علیه ایران مدعی شد: مشکل ما با ایران از ابتدای انقلاب (اسلامی) ایران شروع و پس از اینکه تهران سیاست حمایت از تروریسم را در پیش گرفت(!)، تشدید شد. ایران سپس در سوریه و عراق مرتکب جنایات جنگی(!) شد و حزب الله را در لبنان تاسیس کرد. پس از آن نیز تهران با سازمان های بین المللی به مخالفت برخاست و به شبه نظامیان حوثی در یمن کمک تسلیحاتی کرد!
سعودی ها در حالی این ادعا را مطرح و سیاه نمایی می کنند که خود با حمایت از تروریسم از جمله داعش و جبهه النصره، سوریه و عراق را ویران کرده اند.
وزیر خارجه سعودی در ادامه در سخنانی مضحک ادعا کرد: عربستان تاکنون یک روز هم نشده که اقدامی خصمانه علیه ایران انجام دهد!
این در حالی است که پیشتر «حسین امیرعبداللهیان» مشاور رئیس مجلس در امور بینالملل و مسئول سابق بخش عربی-آفریقایی وزارت خارجه با اشاره به موضعگیریهای خصمانه مقامات عربستان علیه ایران گفت: عربستان سعودی در طی سالهای اخیر اقداماتی را علیه امنیت ملی ایران انجام داده ولی در ماههای اخیر این اقدامات تشدید شده است.
از سوی دیگر نیز «ژان مارک آیرو» وزیر خارجه فرانسه نیز گفت: فرانسه و سعودی ها نبردی را علیه تروریسم و افکار افراط گرا مدیریت می کنند! سعودی ها از طریق ائتلاف های اسلامی و بین المللی موضع محکمی را علیه تروریسم در پیش گرفته اند!
وی در ادامه درباره عراق نیز افزود: راهکارهای سیاسی جامع، برای نابودی کامل داعش در عراق ضروری است.
وزیر خارجه فرانسه به موضوع سازش میان صهیونیست ها و فلسطین پرداخت و گفت: تا کشور فلسطین در مرزهای سال 1967 برپا نشود، راهکار مسالمت آمیز معنا ندارد.
این در حالی است که گروه های مقاومت بارها بر گزینه مقاومت و مخالفت با سازش با صهیونیست ها تاکید کرده اند.
وی درباره بحران سوریه نیز بیان داشت: راهکار بحران سوریه، انتقال سیاسی بر اساس بیانیه ژنو و قطعنامه های بین المللی است. درخواست می کنیم که مذاکرات ژنو با محوریت سوریه در سریع ترین زمان ممکن با نظارت جهانی ازسر گرفته شود.
آیرو همچنین گفت: آماده همکاری با سعودی ها در تمام زمینه های سیاسی و اقتصادی هستیم. منتظر خواهیم ماند تا سیاست دولت ترامپ را در مسأله تروریسم و مسائل منطقه مشاهده کنیم.
باشگاه خبرنگاران جوان:
ارائه طرحی تازه به سنا برای تحریم غیرهستهای ایران
«تاد یانگ»، «مارکو روبیو» و «جان کورنین» سه سناتور جمهوریخواه هستند که طرحی موسوم به «تحریمهای غیرهستهای ایران» را برای وضع تحریمهای مالی و اقتصادی علیه تهران ارائه کردهاند.
قانونگذاران مجلس سنا با متهم کردن ایران به حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و پیگیری اهداف تهدیدآمیز در برنامه موشکی هدف از طرح تحریمی جدید خود را مقابله با این اقدامات تهران عنوان کردهاند.
یانگ در بیانیهای گفت: «این طرح تبعاتی جدی به ایران تحمیل کرده و روشن خواهد کرد که روزهایی که فعالیتهای تروریستی و موشکی ایران با پاسخی فراتر از بیانیه از جانب واشنگتن رو به رو نمیشد، به پایان رسیدهاند.»
مشاور ارشد اوباما: ترامپ درباره تغییر برجام دچار توهم است
مشاور ارشد اوباما گفت که دونالد ترامپ درباره تغییر توافق هسته ای ایران دچار توهم شده است.
مشاور ارشد سابق باراک اوباما در یک نشست در تل آویو گفت که رئیس جمهور دونالد ترامپ درباره توانایی خود برای تغییر توافق هسته ای ایران دچار توهم است.
فیلیپ گوردون در نشست موسسه مطالعات امنیت ملی در تل آویو با عنوان" آینده توافق هسته ای در دولت ترامپ" گفت: خیال است که فکر کنیم تغییرات اساسی در این توافق می تواند بدست آید.
گوردون سپس در این نشست فهرست جنبه های خاصی از این توافق را برشمرد که به اعتقاد او دولت دونالد ترامپ قادر نخواهد بود آنها را تغییر دهد.
الکساندر لاورینتف: ایران نقش مهمی در نظارت بر آتش بس در سوریه دارد
رئیس هیئت روسیه در مذاکرات آستانه و فرستاده ویژه ولادیمیر پوتین با اشاره به تدوین قانون اساسی جدید سوریه، کمک های ایران را برای نظارت بر آتش بس در سوریه بسیار مهم توصیف کرد.
الکساندر لاورینتف در کنفرانس خبری خود در آستانه گفت: این گروه شامل کارشناسانی از روسیه، ترکیه و ایران خواهد بود و نمایندگان ارتش سوریه و گروه های معارض مسلح نیز می توانند در این گروه مشارکت داشته باشند. این مسئله بسیار مهم است و اجازه می دهد که آتش بس در سوریه حفظ و تقویت شود.
لاورینتف در پاسخ به این پرسش که آیا می توانید جزئیات بیشتری از سازوکار آتش بس در سوریه ارائه کنید و چگونه می توان بر آتش بس و موارد نقض آن نظارت داشت، گفت: مسئله مهمی که در سازوکار جدید نظارت بر آتش بس در سوریه وجود دارد این است که نقش مهمی به کارشناسان ایرانی، روسیه و ایران داده شده است.
ایران پیش از این مشارکتی نداشت. ما در حال بررسی جزئیات این سازوکار هستیم و بر اساس هماهنگی با منابع نظامی این سازوکار تصویب خواهد شد. بسیار مهم است که شرایطی ایجاد شود که همه گزارش ها درباره نقض آتش بس فراهم و به صورت فوری این مسئله حل و تدابیر لازم برای مقابله با این موارد اتخاذ شود.
در این شرایط کمک های طرف ایرانی بسیار مهم است. در حال حاضر بسیار دشوار است که از جزئیات این سازوکار سخن گفت چرا که درباره مسائل فنی و نظامی است. کارشناسان خوبی حضور دارند که می توانند در این ماموریت حرفه ای عمل کنند.
لاورینتف در پاسخ به این پرسش که آیا ایران و روسیه آماده اند که فهرست کشورهای شرکت کننده در این سازوکار افزایش یابد و کشورهایی نظیر آمریکا وارد این روند شوند،گفت: اگر اقدام خوبی صورت بگیرد، دیگران نیز از آن پیروی می کنند. در حال حاضر سه کشور به عنوان ناظر این توافق حضور دارند.
در ابتدا این توافق میان روسیه و ترکیه بود و سپس ایران به آن ملحق شد و بعید نیست در شرایط مشخص، کشورهای دیگری نیز به این روند اضافه شوند. باید این کشورها در گروه هایی که بخشی از مناطق سوریه را تحت سیطره خود قرار داده اند،نفوذ داشته باشند.
ما از مشارکت آمریکا برای حل بحران سوریه استقبال کرده ایم و می خواهیم این کشور نقش بیشتری در حل این بحران داشته باشد. تاسف بار است که برخی از کشورها در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) این مسئله را درک نمی کنند و از گروه های تروریستی حمایت می کنند.
لاورینتف در پاسخ به این پرسش که اگر اختلافی رخ دهد، روسیه، ایران و ترکیه چه نقشی در حل این اختلافات خواهند داشت،گفت: میان هیئت های روسیه، ترکیه و ایران تفاهم کاملی وجود دارد و همه می دانند روابطی که میان این سه کشور وجود دارد پیچیده است و هر یک از این کشورها منافع ملی پیچیده ای دارند.
کویت: کشورهای عرب منطقه خواستار بهبود روابط با ایران هستند
کویت اعلام کرد مایل است برای بهبود روابط میان کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و ایران که در حال حاضر با تنشهایی همراه است، تلاش کند.
کویت ضمن ابراز امیدواری در خصوص عادی شدن روابط میان ایران و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس گفتگو در این باره را خواستار شد.
وزیر امور خارجه کویت اعلام کرد چهارشنبه در تهران پیام شیخ صباح الاحمد الصباح امیر کویت را درباره روابط میان تهران و کشورهای حوزه خلیج فارس، ضرورت گفتگو و همکاری میان دو طرف به مقامات ایران تسلیم خواهد کرد.
شیخ صباح خالد الصباح که در کنفرانسی مطبوعاتی مشترک با «ینس استولتنبرگ» دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) سخن می گفت خاطر نشان کرد: کشورهای عرب حوزه خلیج فارس امیدوار هستند روابطشان با ایران بر پایه قوانین بین المللی استوار شود و به حالت عادی بازگردد.
ایرنا:
قدردانی نماینده سازمان ملل در امور سوریه از ایران، ترکیه و روسیه
«استفان دمیستورا » نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه با انتشار بیانیه ای از ایران، ترکیه و روسیه بخاطر برگزاری گفت وگو های آستانه و عزم راسخ این کشورها در حفظ و ادامه آتش بس سوریه و فراهم کردن زمینه مذاکرات صلح ژنو قدر دانی کرد.
مذاکرات دولت سوریه و معارضان دوشنبه و سه شنبه (چهارم و بهمن) به میزبانی دولت قزاقستان و با نظارت روسیه، ایران و ترکیه با هدف حل وفصل بحران سوریه برگزار شد.
دمیستورا روز سه شنبه در بیانیه ای از دولت قزاقستان نیز در این راستا که به گفته او سهم قابل ملاحظه ای در تلاش های معطوف به برقراری صلح در سوریه داشته است، قدر دانی کرد.
وی در ادامه ضمن تشکر از نمایندگان دو طرف درگیر در سوریه، موافقت آنها را برای شرکت در گفت وگو های آستانه پایتخت قزاقستان نشانه ای از شهامت و اراده سیاسی هر دو طرف خواند و از کشورهای ایران، ترکیه و سوریه نیز به عنوان بانیان و برگزار کنندگان گفت وگو های آستانه و عزم این کشورها در بهره گیری از دستاوردهای ماه گذشته و 'قبول مسئولیت تضمین آتش بس سوریه ' قدردانی کرد.
دمیستورا با اشاره به بیانیه مشترک ایران، روسیه و ترکیه که به وسیله وزیرامورخارجه قزاقستان قرائت شد، تاکید کرد که نخستین اولویت شرکت کنندگان در این گفت وگوها دست یابی به آتش بس برای ایجاد امید در میان مردم سوریه است.
وی به ایجاد ساز و کارهای سه جانبه ایران، ترکیه و روسیه برای نظارت و اطمینان از برقراری آتش بس در سوریه را قدمی محکم در راستای اجرای قطعنامه 2236 شورای امنیت سازمان ملل خواند و بر آمادگی سازمان ملل در کمک به تدوام این آتش بس و برگزاری موفقیت آمیز گفت وگو های ژنو تاکید کرد.
استفان دمیستورا نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه برقراری و تدوام آتش بس را کمک بزرگی در راستای تلاش های بین المللی برای مقابله با تروریسم دانست و افزود، تلاش برای ادامه موفقیت آمیز آتش بس در سوریه زمینه مساعدی را برای انجام گفت وگو های صلح ژنو که به میزبانی این نهاد بین المللی برگزار می شود، فراهم خواهد کرد.
نظر شما