به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، در ابتدای این نشست، مسعود نجفی در سخنانی درباره تاریخ برگزاری جشنواره و حضور اهالی رسانه در این رویداد گفت: مراسم افتتاحیه ۹ بهمن ماه در برج میلاد برگزار می شود و از ۱۰ بهمن ماه آغاز نمایش فیلم ها در کاخ جشنواره شروع می شود. بیش از ۳۲۰ رسانه متقاضی حضور در جشنواره بودند که به فعالان در این حوزه کارت حضور ارایه شد.
پس از آن محمد حیدری از شهدای آتشنشان یاد کرد و سخنان خود را با پاسخ به پرسش های خبرنگاران آغاز کرد.
در فراخوان جشنواره فیلم فجر نقص وجود دارد
حیدری درباره بخش های جشنواره گفت: طی جلسات و گفتگوهای متفاوت درباره جشنواره و فراخوان جشنواره، با توجه به شرایط سینما مقرر شد یک بخش را به عنوان چشم انداز داشته باشیم و به دور از تقسیم بندی سال های گذشته قرار شد همه این مجموعه را با لحاظ کیفیت آثار داشته باشیم. امسال فیلم اولی ها حضور پر رنگی داشتند و حضور جوان ها پر رنگ بود. بسیاری از فیلم اولی ها نگران بودند که شاید تعداد کمتری را انتخاب کنیم اما امسال ۱۷فیلم اول و دوم را به نمایش خواهیم گذاشت.
امکان بازبینی نسخه نهایی فیلم ها برای انتخاب مجدد وجود نداشت
وی در پاسخ به این پرسش که هیات انتخاب در چه مرحله ای فیلم ها را دیدند، توضیح داد: نکته ای که در برگزاری جشنواره وجود دارد این است که وقتی فرم حضور در جشنواره را می پذیریم در شرایطی است که شاید یک ماه مانده به برگزاری، هنوز در حال فیلمبرداری هستند. به همین دلیل ممکن است نسخه های ارائه شده با هم تفاوت داشته باشد و این نقیصه جشنواره است که باید فیلم ها حداقل یک ماه قبل از برگزاری آماده باشند. سال گذشته و امسال هیچ فیلمی را زیر ۷۰ دقیقه نپذیرفتیم. امسال و سال گذشته برخی ها معترض بودند اما فیلم ها آماده نبود و در جشنواره فیلم فجر، بر اساس نسخه ای که ارائه شده تصمیم گیری می شود. به همین دلیل بر این اساس، در پذیرفتن نسخه اصلاحی فیلم ها معذوریت داشتیم.
دبیر جشنواره فیلم فجر با اشاره به اینکه طبق مقررات جشنواره در مرحله اول ۲۸ فیلم انتخاب شدند، توضیح داد: هیات انتخاب در چارچوب سازمان سینمایی فیلم ها را انتخاب کردند. باید یاد بگیریم در مورد جایگاهی که قرار می گیریم، صادقانه عمل کنیم و بر اساس قوانین کشورمان فیلم بسازیم. امسال هم هیچ سازمان و ارگانی در انتخاب آثار دخیل نبوده و هیات انتخاب و دبیر پاسخگوی تک تک فیلم های انتخاب شده خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: ساختار جشنواره باید تغییر کند زیرا هر سال تقاضاها بیشتر می شود. سال گذشته ۲۲ فیلم در جشنواره شرکت داشت و امسال در فراخوان اعلام کردیم با توجه به حضور زیاد فیلم ها مجموعه ۲۸ فیلم در مرحله اول و در مرحله بعدی انتخاب شود. نظر هیات انتخاب این بود که ۵ فیلم دیگر هم اضافه شود که فیلم پیمان قاسم خانی پروانه نمایش داشت و انتخاب شد و مشکلی نداشت.
دخالتی در انتخاب آثار وجود نداشت
وی درباره صحبت های عماد افروغ در برنامه ۳۵ و نام بردن از نام دو فیلم که پذیرفته شده نیز گفت: در صحبت های آقای افروغ، اشاره ای به پذیرفته شدن آن دو فیلم در بخش مسابقه و چشم انداز نشده است. فیلم ها بر اساس آرای هیات انتخاب به بخش مسابقه راه یافتند و دو فیلم آقای رحمانی و خانم آناهید اباد به بخش چشم انداز راه یافتند و ما این نکته را مطرح کردیم اما خودشان نپذیرفتند. من مطمئن هستم بر اساس آن چیزی که اعلام کردیم، هیچ دخالتی در انتخاب آثار وجود نداشته است.
حیدری در پاسخ به سوالی درباره حذف «امپراطور جهنم» گفت: این فیلم به کارگردانی پرویز شیخ طادی چون نسخه کاملی به دبیرخانه ارایه نداده بود، از بخش مسابقه و هیات انتخاب رد شد اما قرار شد که نسخه کامل آن در بخش چشم انداز قرار بگیرد. اما سازندگان فیلم حاضر نشدند در این بخش حضور داشته باشند. همه ما تلاش کردیم با توجه به اهمیت این موضوع که مربوط به داعش بود این فیلم را مردم ببینند که عوامل فیلم اجازه ندادند.
وی درباره بخش هنر و تجربه در جشنواره امسال اظهار کرد: ۸۵ فیلم در این بخش دیده شد، اما تعداد کمی توانستند در بخش چشم انداز حضور داشته باشند، به همین دلیل قرار بود همزمان در شهر رشت این فیلم ها نمایش داده شوند اما به دلیل مشکلات فنی این امر میسر نشد. از آقای علم الهدی تشکر می کنم و اعلام می کنم که قرار شد این فیلم ها همزمان در خانه هنرمندان و چارسو همراه با جلسات نقد و بررسی نمایش داده شود.
دبیر جشنواره فیلم فجر درباره حضور بنیاد سینمایی فارابی در جشنواره و نبودن لوگوی این بنیاد در پوستر گفت: بنیاد سینمایی فارابی، نوستالژی همه ما در برگزاری جشنواره است. پوستری که به یاد زنده یاد علی حاتمی رونمایی شد و ما خواستیم مدیون بودن سینمای ایران به علی حاتمی را نشان دهیم. بسیاری از سازمان ها و ارگان ها هستند که در برگزاری موثر هستند و در پوستری که به همه جا ارائه می شود، لوگوی آنها ثبت خواهد شد. هیچگاه نمی توان فارابی را نادید گرفت و من از علیرضا تابش مدیرعامل محترم و همه زحمت کشان بنیاد سینمایی فارابی قدردانی می کنم.
حواشی کناره گیری انجمن منتقدان و نویسندگان از جشنواره
به گزارش شبستان، تعداد زیادی از سوالات خبرنگاران اختصاص به کناره گیری انجمن منتقدان از همکاری با جشنواره فیلم فجر داشت.
حیدری در خصوص این سوالات توضیح داد: باید توجه داشته باشیم که جشنواره سیاست های خودش را دارد و در انتخاب داوران تنها دبیر جشنواره تصمیم نمی گیرد. قضاوت و داوری کار سختی است و به همین دلیل تشکر می کنم از داورانی که پذیرفتند تا فیلم های امسال را قضاوت کنند. انجمن منتقدان ۵ نفر را به ما معرفی کردند تا یکی از آنها در داوری حضور داشته باشند. ما در بخش سودای سیمرغ هم از آقای اکبر نبوی دعوت کردیم و به نظرم به همه عزیزان احترام بگذاریم. انتخاب داوری بسیار سخت است. ما قصد داشتیم در ترکیب هیات داوران جشنواره امسال، 2 نفر تهیه کننده، 2 نفر کارگردان، یک نفر طراح و یک منتقد که سینمای ایران را خوب می شناسد، حضور داشته باشد اما این اتفاق رخ نداد. داوری کار سختی است زیرا با نقد و اعتراض همراه است و مانند انتخاب آثار، ناشی از نوع نگاه افراد و کارشناسان است. ما با سینماگران زیادی برای حضور در ترکیب هیأت داوران صحبت کردیم که برخی ها نپذیرفتند و در نهایت به این ترکیب رسیدیم و مطمئن باشید که این ترکیب عملکردی حرفه ای خواهد داشت. یا باید داور خارجی بیاوریم که با وجود این همه هنرمند خوب که در کشورمان وجود دارد، برای سینمای ایران افت دارد!
وی در پاسخ به پرسشی در مورد استفاده از کارشناسان دیگر در هیات انتخاب گفت: 3 نفر از اعضای حقوقی پروانه نمایش را برای حضور در این هیأت، انتخاب کردیم. هر فردی را انتخاب کنیم، قطعا بهتر از آنها هم وجود دارد اما بسیاری هم حضور در هیأت انتخاب را نمی پذیرند. در هیات انتخاب بخش مستند هم از فعالان این عرصه انتخاب کردیم و هنرمندان مستند هم استقبال کردند.
نمایش فیلم ها در ۵ سانس در کاخ جشنواره
حیدری درباره نمایش فیلم ها در برج میلاد نیز توضیح داد: ما 5 سانس نمایش داریم؛ در بخش مستند 11 فیلم و در بخش چشم انداز 44 فیلم حضور دارد و ظرفیت نمایشی بیشتر از این نداریم. ما مجبور به انتخاب هستیم و باید به انتخاب ها احترام بگذاریم. با توجه به شرایطی که در برج میلاد داشتیم سعی میکنیم در آخرین ساعتها نمایش فیلم نداشته باشیم. امسال با تمام وجود تلاش کردیم اهالی رسانه و منتقدان در مجموعه میلاد در شرایط خوب آثار را ببینند. همچنین با توجه به زمانبندی، جلسات نقد بعد از فیلم انجام میشود. هر سال آزمون و خطا داشتیم، به دلیل ظرفیت کشور با معذوریت سالن و صندلی مواجه هستیم.
وی ادامه داد: امسال آنقدر فشارها را به جان و دل خریدیم تا شرایط را برای دوستانی که دعوت می کنیم در برج میلاد شرایط مناسبی داشت باشیم. پردیس ملت و چارسو را هم درکنار برج میلاد قرار دادیم. برج میلاد ظرفیتی دارد که نمی توانیم بیش از آن پذیرا باشیم. ما به تنهایی نمی توانیم نظم را در جشنواره برقرار کنیم باید همه به هم کمک کنیم. برج میلاد ظرفیتش تنها 1800 نفر است همه تلاش ما بر این بوده تا به شما احترام بگذاریم.
دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در پاسخ به پرسشی درباره استفاده از مشاوران هنری در دوره سی و چهارم فیلم فجر و امسال گفت: درخصوص استفاده از هنرمندان در برگزاری جشنواره از سال گذشته افتاد و امسال هم شاهد این هنرمندان خواهیم بود. بهروز غریب پور مدیر سینمای رسانه های گروهی (برج میلاد) و مجید مظفری (مدیر کاخ مردمی- پردیس ملت) در خدمت شان خواهیم بود و من از این دو هنرمند تشکر می کنم که این مسئولیت را پذیرفتند. امسال همچنان که حضور هنرمندان در رونمایی از پوستر پررنگ بود در بقیه برنامه ها و آیین ها هنرمندان در کنار ما خواهند بود.
حیدری در پاسخ به آخرین پرسش که در مورد پذیرفتن احتمالی دبیری سال آینده بود، گفت: دبیری جشنواره کار خیلی خیلی سختی است اما خوشحالیم که می توانیم خدمتگزار شما باشیم و تا زمانی که هستیم قصدمان خدمتگذاری است زیرا عاشق ایران و مردم کشورمان هستیم. اگر تلاش کنیم درکنار هم با صداقت حضور داشته باشیم در هر جایگاهی که باشیم موفق خواهیم بود.
نظر شما