معضلات اخلاقی جامعه در پرتو حاکمیت روحیه عفو و گذشت برطرف می شود

رئیس حوزه علمیه اصفهان در جلسه درس اخلاق در مسجد حکیم اصفهان، گفت: بسیاری از معضلات اخلاقی جامعه در پرتو حاکمیت روحیۀ عفو و گذشت برطرف می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان، آیت‌الله العظمی حسین مظاهری، رئیس حوزه علمیه اصفهان و از مراجع تقلید در سلسله دروس اخلاق با عنوان "فضیلت‌های فراموش شده" از عفو و گذشت به عنوان فضیلت فراموش شدۀ دیگری یاد کرد و گفت: عفو یا گذشت، یکی از فضائل اخلاقی است که در تعالیم روح‌بخش و انسان‌ساز قرآن و عترت، بسیار مورد تأکید واقع شده و قرآن کریم در آیاتی به صورت جدی از مؤمنین انتظار دارد که عفو، گذشت، ایثار و فداکاری را در زندگی و در روابط اجتماعی خود حاکم سازند تا در قیامت مورد مغفرت پروردگار متعال واقع شوند.

 

رئیس حوزه علمیه اصفهان افزود: کسی که دوست دارد، خداوند متعال در قیامت، گناهان او را ببخشد، باید در دنیا از گناه و اشتباهات دیگران بگذرد و کینۀ کسی را به دل نداشته باشد.

 

آیت‌الله العظمی مظاهری با اشاره به موضوع شفاعت و شرایط برخورداری از این نعمت بزرگ الهی، تصریح کرد: شفاعت اهل‌بیت(س) در قیامت، محتاج زمینه‌سازی است و تنها کسانی مشمول شفاعت می‌شوند که توانسته باشند در نیا، خود را به زیور فضائل و صفات پسندیده چهارده معصوم(س) بیارایند و در حد امکان خود را به آن بزرگواران شبیه سازند.

 

وی افزود: یکی از صفات بارز و فضائل نیکوی اخلاقی که در وجود اهل‌بیت(س) جلوه ویژه‌ای دارد، فضیلت عفو است و همه مسلمین، خصوصاً شیعیان باید با پیروی از معصومین(س) رفتاری همراه با گذشت، فداکاری، رأفت و مهربانی با همدیگر داشته باشند تا مورد شفاعت اهل‌بیت(س) واقع شوند.

 

آیت‌الله مظاهری ضمن بازگویی گوشه‌هایی از سیره اهل‌بیت(س) بروز و ظهور فضیلت عفو و بخشش در سیره آن بزرگواران را یادآور شد و گفت: روش و سیره چهارده معصوم(س) در مواجهه با بدی و خطای دیگران و حتی کسانی که به اهانت و ناسزاگویی نسبت به ایشان می‌پرداختند، برخوردی کریمانه بود و به گونه‌ای طرف مقابل را می‌بخشیدند و نسبت به او نیکی می‌کردند که از کردار و گفتار خود شرمنده و خجالت‌زده می‌شد.
 

آیت‌الله مظاهری ضمن تفسیر آیه شریفه «وَ جَزاءُ سَیِّئَةٍ سَیِّئَةٌ مِثْلُها» اظهار داشت: معنای ظاهری این آیه شریفه این است که بدی و خطای دیگران را می‌توان با خطایی مشابه آن جبران نمود، اما معنای ظریف و اخلاقی این آیۀ شریفه، حاکی از آن است که اگر انسان، گناه و خطای دیگران را با مقابله به مثل، جبران نماید، به همان اندازه مرتکب معصیت شده است.

 

وی در ادامه بیانات خود، ضمن بازگویی برخی از آیات قرآن کریم با موضوع عفو و بخشش، عفو را دارای سه مرتبه دانست و افزود: از نظر قرآن کریم، مرتبه اول عفو آن است که انسان بدی دیگران را ببیند، اما برای رضای خداوند متعال، از آن بگذرد.
 

این مرجع تقلید از "صفح" به عنوان مرتبۀ دوم فضیلت عفو نام برد و خاطرنشان کرد: قرآن کریم، از خواص جامعه و از مؤمنین انتظار دارد که بدی و خطای دیگران را ندیده بگیرند و این مرتبه از عفو را "صفح" می‌نامد و از مؤمنین می‌خواهد که نسبت به یکدیگر صفح داشته باشند تا مورد مغفرت الهی واقع شوند.
 

آیت‌الله مظاهری در شرح مرتبه سوم عفو، تصریح کرد: مرتبه سوم عفو که در قرآن کریم به "غفران" تعبیر شده است، به این معناست که انسان، در مقابل بدی دیگران، در حق آنها نیکی کند.

 

معظم‌له اضافه کرد: "غفران" گناه دیگران و "احسان" در برابر ظلم و ستمی که به انسان شده است، امر مشکلی است، اما قرآن کریم، از مؤمنین و شیعیان راستین انتظار دارد که در مواجهه با اشتباهات یکدیگر، علاوه بر عفو و صفح، به احسان و نیکی بپردازند.

 

آیت‌الله مظاهری با یادآوری مشکلات خانوادگی و معضلات اجتماعی که از فقدان عفو و بخشش در خانواده و اجتماع، ناشی می‌شود، بر ضرورت احیای فرهنگ عفو و بخشش تأکید کرد و افزود: رفع اختلافات خانوادگی و نیز حل بسیاری از معضلات اخلاقی جامعه در پرتو حاکمیت روحیۀ عفو و گذشت در بین مردم حاصل می‌شود.

 

رئیس حوزه علمیه اصفهان افزود: امروزه بسیاری از زندانیان، در اثر ناتوانی در پرداخت مهریه، دیه غیر عمد و یا دیون مالی ناشی از ضعف اقتصادی در زندان به سر می‌برند و به علت افزایش شمار زندانیان، وضعیت نامناسب و بسیار نگران کننده‌ای نیز دارند.

 

وی اضافه کرد: در صورت حاکمیت فضیلت عفو در خانه و اجتماع، بسیاری از این‌گونه زندانیان آزاد می‌شوند و چنانچه قانون تعاون و مواسات در بین مردم رعایت شود و افراد اجتماع با بخشندگی، از فقرا دستگیری نمایند، کسی برای بدهی مالی به زندان نمی‌افتد و در این صورت، زندان، مختص سارقان و اراذل و اوباش می‌شود که باید به سزای اعمال خویش برسند.
 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت‌الله مظاهری، وی با ابراز نگرانی از افزایش آمار طلاق، اظهار داشت: طلاق و جدایی که امروزه رایج و شایع شده است، از ناسازگاری و فقدان عفو و گذشت در خانه سرچشمه می‌گیرد و در صورتی که زن و شوهر، خطای یکدیگر را ببخشند و مهمتر اینکه، اشتباهات همدیگر را ندیده بگیرند و در صورت بروز خطا، به جای تندی و برخورد قهرآمیز، در حق هم احسان کنند، زندگی آرامی خواهند داشت و هیچگاه کار آنها به جدایی نمی‌انجامد.
 

وی با اشاره به ضرورت استفاده از فرصت معنوی لیالی قدر و بهره‌مندی از رحمت و مغفرت پروردگار متعال در ایام و لیالی پیش رو، تأکید کرد: خداوند متعال در ماه مبارک رمضان و به خصوص در شب‌های قدر، به صورت بی‌شمار، بندگان خویش را می‌آمرزد و می‌بخشد، اما باید دانست که رحمت و مغفرت خداوند سبحان شامل حال افراد کینه‌توز که قادر به عفو و بخشش دیگران نبوده و کینه همدیگر را به دل دارند، نمی‌شود.
 

پایان پیام/

کد خبر 60348

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha