گزارشی از فعالیت انقلابی مسجد علوی

خبرگزاری شبستان: امام جماعت مسجد علوی، گفت: فعالیت این مسجد، در سال های منهی به پیروزی انقلاب اسلامی، میزان جمعیت نمازگزاران مساجد اطراف آن را تحت‌الشعاع قرار داده بود و گاهی از من برای انتقال تجربیات این موفقیت، درخواست می‌شد.

خبرگزاری شبستان ـ فاصله میان 26 دی، سالروز خروج محمد رضا شاه پهلوی از ایران در سال 57 تا 22 بهمن، فرصت یک ماهه‌ای برای بررسی نقش مساجد در پیروزی انقلاب و شاخص‌های «مسجد تراز انقلاب اسلامی» است. خبرنگار ما در همین راستا گفت‌و‌گویی با برخی ائمه جماعات مبارز و فعال در دوران نهضت ضد ستم شاهی داشته است که در این نوبت، مشروح گفت‌و‌گو با آیت‌الله سید علی مقدم قوچانی، استاد اخلاق حوزه علمیه، امام جماعت مسجد علوی تهران (خیابان پیروزی، خیابان صد دستگاه) و نویسنده کتاب «نقش روحانیت در اسلام و اجتماع» می‌آید.

 

آیتالله مقدم قوچانی با اشاره به آیه «إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلَائِكَةُ أَلَّا تَخَافُوا وَلَا تَحْزَنُوا وَأَبْشِرُوا بِالْجَنَّةِ الَّتِي كُنْتُمْ تُوعَدُونَ: در حقيقت كسانى كه گفتند پروردگار ما خداست‏ سپس ايستادگى كردند فرشتگان بر آنان فرود مى ‏آيند [و مى‏ گويند] هان بيم مداريد و غمين مباشيد و به بهشتى كه وعده يافته بوديد شاد باشيد» (سوره فصلت، آیه 30)، گفت: همیشه پیش از مسافرت از قم به سایر شهرستان‌ها، از آیت‌الله سید مصطفی خمینی، اعلامیه‌های امام (ره) را برای توزیع در سایر شهرها می‌گرفتم و این اقدمات، موجب دستگیری و ممنوع المنبر شدن چندین باره من توسط ساواک شد.

 

دریافت اعلامیه‌های تازه امام خمینی از طلاب مدرسه مروی

وی با بیان اینکه من با استقرار در تهران و مدیریت مسجد علوی صد دستگاه، فتاوای امام خمینی را در منابر بیان می‌کردم، افزود: گاهی از طلاب مدرسه علمیه مروی، اعلامیه‌های تازه امام خمینی را دریافت می‌کردم و پس از مطالعه در منزل، آنها را در خطابه‌ها  برای مردم بیان می‌کردم.

 

امام جماعت مسجد علوی با بیان اینکه این مسجد به دلیل فعالیت انقلابی من و حضور گسترده دو تن از پسرانم (سید محسن و شهید سید مصطفی مقدم قوچانی) در جبهه‌های جنگ، محور فعالیتِ شرق تهران در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی بود، خاطرنشان کرد: این وضعیت، میزان جمعیت نمازگزاران مساجد اطراف مسجد علوی را تحت‌الشعاع قرار داده بود و گاهی از من برای انتقال تجربیات این موفقیت، درخواست می‌شد.

 

مهم‌ترین شاخص‌های «مسجد تراز انقلاب اسلامی»

وی موهبت الهی و عنایت اهل بیت (ع) را عوامل اصلی موفقیت خود و مسجد علوی در سال‌های مبارزه با محمدرضا پهلوی و دفاع مقدس دانست و اضافه کرد: مهم‌ترین شاخص‌های «مسجد طراز انقلاب اسلامی» طبق آیات قرآن، کلام 14 معصوم (ع) و توصیه‌های امام خمینی (ره) و حضرت آیت‌الله العظمی خامنه ای،  مقام معظم رهبری عبارتند از: تقوی، نظم، حضور مستمر و ثابت در مسجد، آغاز نماز جماعت در اول وقت و بدون فوت زمان، آشنایی با فناوری‌های نو مانند فضای مجازی، تسلط به دانش و مهارت‌های روز همراه با عمل، اخلاق حسنه و مدارا کردن با مردم، گشاده‌رویی و بخشش، گوش دادن به درد و دل و حتی‌الامکان رفع مشکلات مردم، احترام کردن به تمام قشرها، طبقات و گروه‌های گوناگون افراد به ویژه نسل جوان، رعایت تواضع در برابر همگان حتی خردسالان، تسلط و مدیریت کامل بر برنامه‌های مسجد، استفاده از خطبا و وعاظ متنوع، باسواد و خوش سلیقه در مناسبت‌های دینی و انقلابی، برگزاری برنامه‌های جذاب، متنوع و مناسب، بررسی علل غیبت نمازگزاران، بدرقه کردن و استقبال از زائران خانه خدا و عتبات عالیات، اقامه نماز جماعت در سه نوبت، حضور مستمر امام جماعت (راتب) ثابت و در صورت لزوم، معرفی یک امام جماعت نایب (جانشین) و توجه به ارزش‌های اسلامی، دستاوردهای انقلاب و مصالح نظام در مدیریت مساجد.

 

 

لزوم برگزاری درس اخلاق در مساجد

مقدم قوچانی برگزاری درس اخلاق و بیان احکام در مساجد را ضروری دانست و گفت: امام خمینی (ره) در سال‌های حضور در قم و نجف، همواره در مساجد محل تدریسشان، درس اخلاق داشتند.

 

وی بیان مطالب انقلابی در منابر را شاخصه دیگر «مسجد طراز انقلاب اسلامی» دانست و خاطرنشان کرد: در زمان شاه، بیان برخی اشعار و مطالب، ممنوع بود اما بنده همواره در منابرم این اشعار را می‌خواندم:

جهان شده ز وجود سه بت شکن آگاه     کزین سه در سه زمان جلوه کرد وجه الله

یکی ظهور به بابل نمود و بت بشکست    که نام او به جهان خوانده شد خلیل الله

دوم کسی که حرم پاک کرد از بت‌ها                  فراز دوش نبی بود علی ولی الله

سوم کسی که قیامش بدین زمان افتاد       ز نسل موسی جعفر خمینی روح الله

 

 

استاد اخلاق حوزه علمیه خاطرنشان کرد: در سال‌های آغازین حضور در مسجد علوی تهران (خیابان پیروزی) علاوه بر اقامه نماز و منبر رفتن، بحث تفسیری مختصری نیز در مسجد داشتم. به ویژه صبح‌های جمعه در منزل شخصی خودم، کلاس آموزش قرآن و حدیث برای نونهالان برقرار می‌کردم. باوجود مشکلات بسیار در برگزاری این جلسات در زمان حکومت ستم‌شاهی، برکات زیادی حاصل شد و تعدادی از شاگردان این کلاس از جمله فرزندم، سید مصطفی مقدم قوچانی، در دوران جنگ تحمیلی به شهادت رسیدند.

 

 

کد خبر 602330

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha