به گزارش خبرنگار تئاتر شبستان، نشست رسانه ای سی و پنجمین جشنواره ی بینالمللی تئاتر فجر، پیش از ظهر امروز ۲۶ دی ماه با حضور سعید اسدی دبیر جشنواره و پیمان شریعتی دبیر اجرایی جشنواره در تالار مشاهیر تئاتر شهر برگزار شد.
در ابتدای این نشست سعید اسدی، هفتمین روز درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی را تسلیت گفت و تاکید کرد: جشنواره ی تئاتر فجر، جشن افتخار ملی و بزرگترین رویداد تئاتر ایران است که بخشی از هویت ایرانی اسلامی ماست. امیدوارم همه ی ما بتوانیم در برگزاری شایسته ی این جشن، سهیم باشیم.
وی ادامه داد: فعالیت جشنواره ی سی و پنجم، از اواخر پاییز امسال آغاز شد و حاصل فعالیت مستمر دبیرخانه ی جشنواره در طول سال، برگزاری بخش نمایشنامهنویسی، اجرای نمایشنامه خوانی ها و کارگاههای تخصصی است که تا آغاز رویداد اصلی ادامه دارند. همچنین برگزاری همایش هنرمندان سایر استانها از جمله برنامه های این دوره بود که در ۱۲ روز برگزار شد و حاصل آن راه یابی ۱۵ اثر برگزیده ی استانها به جشنواره ی فجر بود.
اسدی گفت: برگزاری هفت جشنواره ی فجر استانی، بخشی از برنامه ی تور تئاتر ایران است که هدف گسترش نشاط تئاتری به استان ها را دنبال می کند. جشنواره های استانی فجر از خوزستان که سرزمین مقدس سالهای جنگ تحمیلی است، آغاز شده اند و بیست و نهم دی ماه در مشهد الرضا (ع) به پایان می رسند.
میانگین سنی کارگردان ها ۳۶ سال است/ حضور چشمگیر بانوان تئاتری
سعید اسدی تعداد نمایش های راه یافته به جشنواره را ۱۳۰ اثر اعلام کرد و گفت: از این میان ۱۱۱ نمایش ایرانی و ۱۹ نمایش غیرایرانی هستند. از ۱۹ نمایش بین المللی حاضر در جشنواره، ۱۷ اثر در بخش صحنه ای و دو نمایش در بخش تئاتر محیطی حضور دارند. در میان کشورهای حاضر در این رویداد هلند با ۳ نمایش، ترکیه، گرجستان و لهستان، با دو نمایش بیشترین آثار را دارند.
وی افزود: از ۱۱۱ نمایش نمایش ایرانی، ۱۹ اثر در بخش تئاتر صحنه ای و ۳۲ اثر در بخش تئاتر محیطی، تعاملی و دیگر گونهها اجرا می شوند. از نمایش های حاضر در جشنواره، ۶۲ نمایش معادل ۵۷ درصد تولید تهران و ۴۹ نمایش تولید شهرستان های سراسر کشور هستند. ۱۲۰ کارگردان در جشنواره آثارشان را روی صحنه می برند که جوان ترین شان ۲۱ و مسن ترین کارگردان ۷۱ سال سن دارد. میانگین سنی کارگردان های این دوره از جشنواره، ۳۶ سال است که نشان از پویایی جشنواره دارد. همچنین ۲۵ کارگردان بخش صحنه ای و هشت کارگردان بخش محیطی بانوان هستند.
دبیر جشنواره ی تئاتر فجر با بیان اینکه عمده ی کارگردان های تئاتر حاضر در جشنواره از تحصیلات عالیه و مرتبط با نمایش برخوردارند، اضافه کرد: ۹۳ درصد نمایش های ایرانی حاضر در جشنواره از متون نویسندگان ایرانی بهره برده اند که توسط ۱۲۷ نویسنده ی ایرانی نوشته شده اند و از این تعداد، ۲۱ نفر زنان نمایشنامه نویس هستند.
وی یادآور شد: در میان آثار استانی، خراسان رضوی با ۷ اثر، استان مرکزی با ۴ اثر، آذربایجان غربی، اصفهان و بوشهر هر کدام ۳ اثر بیشترین تعداد آثار حاضر در جشنواره را دارند. در بحث میزان آثار تولیدی شهرستان ها، مشهد با ۵ نمایش، بوشهر با ۳ اثر و آبادان با ۲ نمایش در صدر قرار دارند. متنوعترین استان از لحاظ حضور شهرستان های مختلف هم، استان مرکزی است که ۴ نمایش از شهرستان هاب اراک، شازند، تفرش و ساوه در جشنواره دارد.
اسدی درباره ی بخش بینالملل هم گفت: از میان ۲۷۹ نمایش بررسی شده برای حضور در این بخش، بر اساس رویکرد توجه به تکنولوژی و جلوههای اجرا و تکنیک های مدرن تئاتر جهان، ۱۹ نمایش را انتخاب کردیم که تا حد امکان گونه های مختلف تئاتری را شامل می شوند. در دعوت از مهمانان ویژه ی جشنواره هم تاکید بر حضور کسانی است که بتوانند بین تئاتر ایران و جهان تعامل ایجاد کنند. در واقع مهمانان ما، نمایندگان جشنواره ها و کمپانی تئاتری و همچنین نمایندگان بازارهای جهانی تئاتر هستند.
گسترش جشنواره با همکاری تماشاخانه های حاضر در بعلاوه ی فجر
دبیر جشنواره، مشارکت تماشاخانه های خصوصی در بخش بعلاوه ی فجر را از ویژگی های دو دوره ی اخیر جشنواره دانست که میزان مشارکت جامعه ی تئاتری با تماشاخانه ها را افزایش می دهد. در این بخش بعد از اعلام فراخوان و بررسی پیشنهادات، ۱۰ تماشاخانه، با ۱۱ سالن پذیرفته شدند که ۵۷ نمایش را میزبانی می کنند. برگزاری ۷ کارگاه آموزشی در خانه موزه ی استاد انتظامی و ۷ کارگاه آموزشی تئاتر کاربردی در تماشاخانه ی استاد مشایخی و دو پنل کارگاهی در تئاتر سه نقطه، از برنامه های جنبی این رویداد است. برخی از این تالارها در ایام جشنواره برنامه های دیگری دارند که از آن جمله می شود به نمایشنامه خوانی در تالار استاد مشایخی اشاره کرد.
سعید اسدی درباره ی دسته بندی موضوعی نمایش های حاضر در جشنواره گفت: ۷ اثر با موضوعات دینی، اخلاقی و مذهبی، ۵ نمایش با موضوع دفاع مقدس، ۶ اثر آئینی و سنتی،، ۱۰ اثر با موضوع سبک زندگی و جامعه، یک اثر درباره ی کودکان کار، دو اثر با موضوع بهزیستی، ۵ نمایش درباره ی معضلات شهر و شهروندی، ۷ نمایش با توجه به ادبیات کهن و ۵ اثر با توجه به فرهنگ فولکلور در جشنواره حضور دارند.
وی درباره ی اطلاعات سایر بخشها، گفت: در بخش عکس تئاتر با دریافت ۱۰۲۵ عکس مواجه بودیم که از این میان، ۷ اثر برای حضور در نمایشگاه و چاپ کتاب انتخاب شده اند. در مسابقه ی پوستر و هویت بصری هم از میان ۳۵۳ اثر رسیده، ۷۰ اثر انتخاب شدند.
نظر شما