هنر تذهیب، نماد بهشت وعده داده شده خداوند در قرآن کریم است

هنرمند نگارگر و تذهیب کار کشور با بیان اینکه تذهیب، هنری قرآنی و تاثیرگذار برای اشاعه فرهنگ قرآنی است، گفت: هنر تذهیب، نماد بهشت وعده داده شده خداوند در قرآن کریم است.

علیرضا قزی، یکی از هنرمندان مطرح کشور در رشته تذهیب در حاشیه مراسم کتابت کلام وحی درحرم رضوی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار شبستان در مشهد با بیان اینکه در هیچ بخشی از هنرهای سنتی کاری به اندازه فعالیت هایی که موضوعیت قرآن داشته موفق نبوده است، گفت: از آنجایی که خود صاحب کلام وحی عنایت ویژه ای به این کار دارند آثاری که اینگونه خلق می شود هم به جهت معنوی، هم به جهت اشاعه فرهنگی اصیل وناب ایرانی خیلی مؤثر است.


وی با بیان اینکه نه تنها هنر تذهیب بلکه تمام هنرهای ایرانی، همیشه یک نگاه نمادین و نشانه‌ای به موضع کار داشته است و ارائه مفاهیم همیشه به شکل نماد و سنبل بوده است، تصریح کرد: همان چیزی که قرآن هم به همین نکته تکیه دارد و همه چیز را آیه و نشانه‌ای از وجود خدا می‌داند برای کسانی که تعقل کنند و فکر کنند و بیندیشند.

 

وی با ذکر این مطلب که هیچگاه خود را هنرمند ندانسته است، ادامه می‌دهد: هنرمندان یک قشر برگزیده هستند که خداوند متعال این امکان را به آنها داده است تا از طریق هنر برای رسیدن به او میانبر بزنند.
 

وی در معرفی انسان هنرمند و انسان بی‌هنر گفت: فرق یک انسان هنرمند با عوام مردم این است که عامه مردم در برخورد با اتفاقات رفتارهای معمولی نشان می‌دهند ولی انسان‌هایی که بهره‌ای از هنر داشته باشند در برخود با حتی اتفاقات معمولی رفتارهای آرمانی نشان می‌دهند و این به خاطر نوع تفکر و اندیشه انسان هنرمند است.

 

علیرضا قزی تصریح کرد: هنرمند ایرانی از هر اتفاقی، یک مفهوم بالاتر و یک نشانه بالاتر دریافت می‌کند که بر اساس این مفاهیم هنر خود را پایه‌ریزی می‌کند.
 

وی با اشاره به برکات کتابت کلام وحی در جوار بارگاه ملکوتی امام رضا (ع) خاطرنشان ساخت: این مراسم اتفاقی مملوء از عشق، معنویت و عرفان است که سبب هنرنمایی هنرمندان قرآنی شده است.

 

وی در تعریف هنر تذهیب، این هنر را نماد بهشت وعده داده شده خداوند در قرآن کریم معرفی کرد و خاطرنشان ساخت: هنرمند تذهیب‌کار وقتی قلم‌مو را با صفحه کاغذ آشنا می‌کند سعی می‌کند از عناصر گیاهی و لطیف طبیعت الهام بگیرد و نقشی را بسازد که در آن اسلیمی‌ها و گل‌های خطایی به عنوان نماینده‌های درخت و بوته گل، تمام طبیعت را در بر می‌گیرد ورنگ هایی که در تذهیب، کار می‌شود، عینا رنگ‌های قرآنی است و این به خاطر قرآنی بودن این هنر است.


مدرس مراکز آموزش عالی در رشته تذهیب و نگارگری با اشاره به اینکه تمام رنگ‌های تذهیب در دو رنگ طلا و لاجورد خلاصه می‌شود، گفت: هر دوی این رنگ‌ها معنی نور را در خود دارند. رنگ طلا به خاطر درخشش خیره‌کننده و رنگ لاجورد که رنگ آسمان نیمه شب و سحرگاه است که نور را در خود حل کرده است.


وی از رنگ طلایی که خود واژه تذهیب هم به معنی طلاکاری است در هنر تذهیب به عنوان نشانه خورشید و نور معرفی می‌کند و می‌افزاید: نوری که در هنر نگارگری و تذهیب ایرانی استفاده می‌شود به معنای لطف و رحمت لایزال الهی است و با توجه به اینکه خداوند متعال در قرآن می‌فرماید، "الله نورالسموات والارض" هنرمند تذهیب کار نیز رنگ طلایی را به نمایندگی از ذات الهی می‌داند و آنرا در مرکزیت و محوریت کار خود قرار می‌دهد. 
 
وی با اشاره به این مطلب که قرآن کریم همیشه در آیات خود شب را مظهر آرامش معرفی کرده است، افزود: به همین خاطر هم رنگ لاجورد در دل خود آرامش مقدس شب زنده‌داران را نهفته دارد.

 

علیرضا قزی، یکی از مدرسین مطرح هنر تذهیب در مراکز آموزش عالی و هنرستان‌های نگارگری در شهر مشهد که طی سال‌های گذشته آثار بدیعی را به جامعه هنری و قرآنی عرضه کرده است.


وی متولد 1351 در شهرستان سبزوار است و فعالیت هنری خود را از سال 1364 در رشته نقاشی آغاز کرده است.

 

قزی از محضر اساتید فراوانی با واسطه یا بدون واسطه بهره برده است که اولین اساتید خود را آقایان "علی طوسی" و "حسین خیر‌آبادی" معرفی می‌کند که طی تحصیلات عالی خود در تهران با هنر تذهیب آشنا می‌شود و طبع لطیف و روحیه حساسش باعث می‌شود تا غرق مفاهیم بلند این هنر قرآنی شود.

 

وی از اساتید خود با خضوع یاد می‌کند و از دوران تلمذ خود در محضر استاد "محمدباقر آقا میری"، "سعید معیری‌زاده"، "سلیمان سعیدآبادی" و دکتر "ابوالفضل ذابح" به نیکی یاد می‌کند.

 

 پایان پیام/

کد خبر 60097

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha