به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، واکنش های بین المللی به درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی، مبادلات تجاری ایران و ترکیه با ریال و لیر، قرارداد ۴ میلیون بشکه ای ایران و فلیپین برخی از سرتیترهای اخبار سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار ور ویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
واکنش های بین المللی به درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی
درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام مقامات کشورهای جهان را نیز در غم فرو برد و تعدادی از آن ها پیام های تسلیتی به ایرانیان صادر کردند.
بنابراین گزارش، طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان، مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه، در پیامی درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی را تسلیت گفت.
محمد بن راشد آل مکتوم، حاکم دبی در امارات عربی متحده، با ارسال تلگراف تسلیت به حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی را تسلیت گفت.
وزارت خارجه بحرین نیز در توییتی درگذشت رئیس جمهور اسبق ایران را تسلیت گفت.
نخست وزیر هند در توییتی اعلام کرد از طرف یک میلیارد و ۲۵۰ میلیون نفر از هموطنانم عمیق ترین تسلیتها را برای درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی به ملت ایران ابراز میکنم.
امیر، ولیعهد و نخست وزیر کویت در پیام هایی جداگانه درگذشت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران را به «حسن روحانی» تسلیت گفتند.
این در حالی است که طبق ترجمه ایسنا، فواد معصوم رئیس جمهوری عراق در پیامی به حسن روحانی ، درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی را تسلیت گفته است. فواد معصوم همچنین در این پیام از مواضع آیت الله هاشمی در حمایت از دولت و ملت عراق تقدیر کرده است.
گری لوییس نماینده سازمان ملل متحد در ایران نیز در پیامی توئیتری نوشت: خانواده سازمان ملل در ایران، درگذشت رئیس جمهوری اسبق، آیت الله رفسنجانی را تسلیت میگوید.
حمد بن عیسی آل خلیفه امیر بحرین در پیامی درگذشت آیت الله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را تسلیت گفت.
نوری المالکی دبیر کل حزب دعوت اسلامی و نخست وزیر پیشین عراق با انتشار پیامی درگذشت آیتالله علی اکبر هاشمی فسنجانی، رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام را به آیتالله سید علی خامنهای، رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران تسلیت گفت.
عبدلله عبدلله ریاست اجراییه حکومت وحدت ملی افغانستان نیز در پیامی ضمن تسلیت درگذشت آیتالله هاشمی از او به عنوان یکی از چهرههای تاثیرگذار در ایران یاد کرد.
عبدالله گل رییس جمهور سابق ترکیه نیز در پیامی توئیتری درگذشت آیتالله هاشمی رفسنجانی را تسلیت گفت.
مبادلات تجاری ایران و ترکیه با ریال و لیر
در ادامه تلاش های ایران و ترکیه به منظور افزایش تبادلات تجاری بین دو کشور، محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران روز سه شنبه برای گفت و گو پیرامون توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری ایران و ترکیه در راس هیاتی وارد آنکارا شد.
در این سفر، وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران در دیدار با نهاد زیبکچی وزیر اقتصاد ترکیه، مهمترین مسائل مرتبط به روند توسعه همکاریهای تجاری، بازرگانی و اقتصادی میان دو کشور را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد.
نعمت زاده در این دیدار با تاکید بر اهمیت توسعه مبادلات اقتصادی میان دو کشور و اراده روسای جمهوری ایران و ترکیه برای رسیدن به چشم انداز 30 میلیارد دلار مبادلات تجاری گفت: باید مشکلات زیرساختی برای رسیدن به اهداف این چشم انداز هر چه سریعتر بر اساس اراده روسای جمهوری دو کشور رفع شود.
وی با برشمردن موانع توسعه مبادلات افزود: مانع مهم فقدان ارتباط متناسب میان بانکهای دو کشور و نارسایی در تامین و تضمین مبادلات بازرگانی و تجاری از طریق مبادلات بانکی دو کشور است و از این جهت باید روابط میان بانکهای ایران و ترکیه بیش از پیش گسترش یافته و تسهیلات لازم برای توسعه همکاری های میان بانکی به فعالان اقتصادی در دو کشور ارائه شود.
وی مشکلات حمل و نقل و نبود زیرساخت های مناسب ریلی و جاده ای را نیز از جمله دیگر موانع برشمرد و بیان کرد: امیدواریم هر چه سریعتر از طریق همکاری و مشارکت سایر بخش های ذیربط، شاهد توسعه و افزایش مسیرهای حمل و نقل کالا بین دو کشور باشیم.
نعمت زاده همچنین در خصوص توسعه موافقت نامه تجارت ترجیحی میان دو کشور تاکید کرد: ما هدف بالاتری از تکمیل و توسعه موافقتنامه تجارت ترجیحی میان دو کشور را برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری در نظر داریم و به طور یقین باید در این مسیر به سمت انعقاد تفاهمنامه تجارت آزاد میان دو کشور برویم.
نهاد زیبکچی وزیر اقتصاد ترکیه نیز در این دیدار گفت: انعقاد تفاهمنامه تجارت ترجیحی گام موثری برای توسعه روابط تجاری و بازرگانی میان دو کشور است و امیدواریم این مسیر به انعقاد تفاهمنامه تجارت آزاد میان دو کشور منجر شود.
وزیر اقتصاد ترکیه با اشاره به رفع تحریم ایران در سایه توافقنامه برجام و اهمیت اجرای مفاد آن از جمله رفع محدودیت های بانکی از ایران افزود: در جهت افزایش مبادلات اقتصادی ما نقش بانکها را بسیار مهم می دانیم و به همه بانکها و به ویژه بانکهای دولتی ترکیه تاکید کرده ایم که همکاری ها و روابط با بانکهای ایرانی را تسهیل کنند.
این در حالی است که نعمت زاده در این سفر به اهمیت توجه به تبادلات تجاری با ریال و لیر تاکید کرد.
محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی ایران گفت: تجارت متقابل با لیر و ریال موجب تقویت پول های ملی ایران و ترکیه می شود.
وی در ترکیه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: پیشنهاد ترکیه برای تجارت با پول ملی بین دو کشور پیشنهاد خوبی است و می تواند راهکار دیگری به مبادلات بازرگانی دو کشور اضافه شود.
اخیرا به دنبال بروز نوسان جدی در بازار ارز ترکیه و کاهش ارزش لیر ترک در قبال دلار، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه با دعوت از مردم در حمایت از پول ملی گفته بود: کشورهای روسیه، ایران و چین نیز می خواهند با پول ملی مبادلات تجاری داشته باشند و در این زمینه اقداماتی صورت گرفته است.
نعمت زاده در خصوص مبادلات تجاری با لیر و ریال با یادآوری این که دو طرف توافق اصولی در این زمینه دارند، به خبرنگار ایرنا گفت: در این زمینه باید راهکاری توسط دو بانک مرکزی ایران و ترکیه بررسی شود و این امر روش خوبی برای توسعه همکاری های است و موجب تقویت ارزش پول دو کشور خواهد شد.
قرارداد ۴ میلیون بشکه ای ایران و فلیپین
شرکت نفت جمهوری اسلامی ایران و فلیپین مذاکراتی را در خصوص آینده بازار انرژی و فروش ماهانه ۴ میلیون بشکه نفت ایران به این کشور آغاز کرده اند.
در همین حال گفته می شود مذاکرات در قالب " پرکس " ایران با دومین کشور پر جمعیت شرق آسیا در خصوص آینده نفتی گفتگو هایی را آغاز کرده است. در این مجموعه ۱۱ شرکت حضور دارند که از کشورهای اروپایی و کانادا به همراه دانشگاه شریف ایران تشکل شده اند و قرار است در ۲ میدان نفتی جنوبی ایران مطالعاتی را آغاز کنند.
در این دو میدان همچنین بازیافت چاه های نفتی در دستور کار قرار گرفته است .درصورتی که ایران و فلیپین بتوانند به توافق برسند این کشور روزانه ۱۳۰ هزار بشکه نفت از ایران دریافت خواهد کرد .
نظر شما