خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: بندر چابهار به عنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته است. این بندر به علت موقعیت استراتژیک و دستیابی به آبهای آزاد بین المللی جایگاه ویژه ای در مبادلات ایران با سایر کشورهای منطقه دارد از سوی دیگر این بندر به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان و آسیای میانه در آینده ای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه ای در ترانزیت کالا به این کشورها خواهد داشت.
همچنین این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال – جنوب نقش مهمی ایفاد می کند. این بندر در مسیر ترانزیتی شرق – غرب قرار گرفته و فوریتهای مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت و ترانشیب است. بندر چابهار که در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده است به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده است.
بنابراین گزارش، در سال 1352 طرح جامع تاسیس بندر چابهار مطرح و قراردادهای تاسیس با پیمانکار آن مربوطه منعقد شد و پس از انقلاب اسلامی به دلیل کمبود منابع مالی بخشی از طرح به تعویق افتاد و بخشی از طرح شامل اسکله نصب سریع و موج شکن آغاز و به انجام رسید. عملیات اجرایی بندر شهید کلانتری که یکی از دو بندر مهم چابهار است از سال 62 بطور جدی آغاز و با تکمیل 4 پست اسکله فلزی در سال 62 به بهره برداری رسید و بندر شهید بهشتی نیز به عنوان دومین بندر مهم چابهار در سال 61 با توجه به شرایط خاص حاکم بر خلیج فارس ( جنگ تحمیلی عراق بر علیه ایران ) و با تاکید دولت بر لزوم داشتن بندر در خارج از تنگه هرمز و خلیج فارس احداث شد.
این گزارش می افزاید: این بندر دارای موقعیت خاصی در منطقه است که در حال حاضر به عنوان شاهراهی برای صادرات و واردات فرآورده های خام دامی ایران مورد استفاده قرار گرفته است. احمدعلی موهبتی، معاون استاندار سیستان و بلوچستان و فرماندار ویژه شهرستان چابهار در این زمینه به ایرنا گفته است: "چابهار به دلیل موقعیت مناسب و ظرفیت های فراوان شیلاتی، تجاری، اقتصادی، گردشگری، کشاورزی و ارتباط با آب های آزاد نباید مشکل اشتغال داشته باشد و زیرساخت های آن در زمینه آب آشامیدنی، فضای آموزشی، راه و طرح هادی روستایی پایین باشد. چابهار ظرفیت خوبی برای تولید گوشت قرمز دارد و در صورت تغییر نگاه مسئولان کشوری به توسعه این منطقه می تواند بخشی عظیمی از نیازهای گوشت کشور را تامین کند. هم اینک بیش از 200 هزار تن گوشت قرمز از برزیل وارد کشور می شود و هیچ اشتغالی هم در این حجم واردات ایجاد نمی شود. وجود مرزهای آبی و خاکی در هر منطقه یک فرصت برای توسعه و رونق است اما در سیستان و بلوچستان و به ویژه شهرستان محروم چابهار یک تهدید محسوب می شود."
یادآور می شود: چابهار به عنوان مهمترین بندر تجاری در خارج از خلیج فارس از نظر سیاست و استراتژیکی ملی در مواقع جنگ و بحرانهای منطقه مجزا و نقطه ای کلیدی برای تنفس اقتصادی بازرگانی خارجی کشور و ضمانتی برای گردش کار صنایع و فعالیت های اقتصادی آن محسوب می شود قرار گرفتن چابهار در یک خلیج موقعیت بندری ایده آلی را برای توسعه فیزیکی آینده به آن می دهد که بسیاری از بنادر دنیا دارای این حسن نیستند.
نظر شما