شهرام محمدخانی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان گفت: پایداری ثبات ازدواج خود دارای مهارتهایی است. زوجهایی که میدانند چگونه ارتباط برقرار کنند، احساسات خود را بروز کنند، رضایتمندی بالایی از زندگی خواهند داشت.
این روانشناس بالینی تصریح کرد: برای یک زندگی پایدار، دانش کافی نیاز است که افراد چگونه ارتباط سالم و درک درست از نیازهای روانشناسی داشته باشند.
وی تأکید کرد: متأسفانه زوجها ناآگاه هستند و روانشناسی زن و مرد را نمی دانند. ارتباط سالم از باور و نگرش درست نیز نشات می گیرد.
محمدخانی ادامه داد: بسیاری از مشکلات ما به باور غلط بازمی گردد. برخی ها معتقدند نباید به زنان احساسات را بروز داد چرا که آنان پررو می شوند. همچنین در زنان نیز این باور وجود دارد. متاسفانه در فرهنگ و تاریخچه کشور نیز ضربالمثل در این باره زیاد است.
این روانشناس تصریح کرد: انتقاد، گلایه، ابراز احساسات، اصول و چهارچوبی می خواهد که زوج ها باید این مهارت را داشته باشند که چگونه بیان کنند.
وی افزود: گاهی اگر زوجها انتقادها و گلایه خود را با اصول بیان کنند نه تنها تنش به وجود نمی آید بلکه ممکن است اصلاح نیز شوند.
این مولف کتاب خاطرنشان کرد: اگر زوج ها به صورت شفاف و محترمانه گلایه و انتقادهای خود را بیان نکنند موجب تنش می شود. هنگامی که کلام زوج لحن حمله داشته باشد، پاسخ حمله با حمله است و بحث و دعواها از این نقطه آغاز می شود.
وی با یادآوری اینکه دانش کافی، نگرش سالم و ارتباط مناسب موجب پایداری زندگی می شود، گفت: اصل ارتباط سالم احترام است.
محمد خانی ادامه داد: احترام گذاشتن به احساسات و نظرات طرف مقابل اهمیت بالایی دارد. زوج ها حق انتقاد دارند اما باید در چهارچوب احترام خواستهها بیان شود.
وی اصل دوم ارتباط سالم را اعتماد دانست و بیان کرد: چون در برخی از زوج ها اعتماد وجود ندارد این سوءظن و بدگمانی موجب از بین رفتن احترام می شود.
این روانشناس تاکید کرد: باید زوج ها صداقت و شفافیت در رفتارها و سخنان خود داشته باشند تا مشکلات حل شود.
این روانشناس زمان شناسی و مکان شناسی را یکی دیگر از اصل ارتباطات سالم دانست و گفت: زوج ها نباید در زمان و مکان نامناسب انتقاد کنند. به تعویق انداختن گله ها با شناخت زمان و مکان عالی است، متاسفانه هنگامی که در جمع هستند از یکدیگر انتقاد می کنند و چون هیجان بالاست،گفتوگو به بن بست می رسد و تنش ها ادامهدار خواهد بود.
محمدخانی تصریح کرد: آموزش مهارت های زندگی از سال های پیش دبستانی و دبستان باید به کودکان ما داده شود.
وی ادامه داد: اعتراض سالم، اصول ارتباط، نحوه انتقاد را باید از دوران کودکی در نظام تعلیم و تربیت به فرزندانمان یاد دهند تا هنگامی که به سن ازدواج می رسند، مهارت داشته باشند.
محمدخانی با بیان اینکه پیچیدگی شهرنشینی موجب شده تا آموزش در سطح خانواده کافی نباشد، گفت: مدارس و دانشگاه ها بهترین مکان برای آموزش هستند.
این روانشناس بیان کرد: چون در سال های گذشته کم کاری در نظام آموزشی ما انجام شده زوج ها با حداقل مهارت ازدواج کرده اند که نتیجه آن آسیب های اجتماعی است.
نظر شما