به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روزنامه الکترونیکی «الوطن» شهر بیله جک، یکی از شهرهای ترکیه است که طی سال های 1921 ـ 1922 میلادی در جریان جنگ میان ترکیه و یونان، ساکنان آن از این شهر مهاجرت کرده و پس از آن به شهرشان بازگشتند تا شهر جدیدی را بنا کنند.
مناره های مسجد در این شهر، سمبل بیله جک است و پیش از اینکه این مکان ها به مکانی تاریخی تبدیل شوند و پس از تخریب کامل شهر به دست یونانی ها، مساجد در مرکز شهر واقع شده بودند.
بر اساس تحقیقات مدیریت فرهنگی و گردشگری ایالت بیله جک و مدیریت اوقاف ایالت بورسه، اشغالگران یونانی هنگام سیطره بر شهر، 5 مسجد «عثمان غازی» «اورخان غازی» «آق قالدیرم» «امیرلو» و «قره جه لر» را تخریب کرده اند و از این مساجد تنها 5 مناره آن باقی مانده است که شاهدی بر این شهر قدیمی است.
مدیریت کل اوقاف ایالت بیله جک در بین سال های 2013 تا 2015 میلادی، اقدام به عملیات زیباسازی و حفظ منطقه تاریخی کرد و در آن زمان به بسیاری از چوب های به کار رفته در مساجد بیله جک دست یافت که در جریان حملات آتش زده شده بودند و بقایای گلوله ها را نیز پیدا کردند.
مناره بلند مسجد اورخان غازی که در قرن چهاردهم میلادی ساخته شده است، پیوسته تا به امروز روی صخره ای در مرکز شهر باقی مانده است.
این مناره مسجد 700 سال پیش ساخته شده است و 30 متر ارتفاع دارد تا صدای اذان را به ساکنان آن برساند و پس از اشغالگری یونان این مناره تا به امروز در کنار دیگر مناره های مساجد این شهر باقی مانده است.
بنا براین گزارش، این مناره ها، «مناره های غمگین» نامیده می شوند و رمز شهر بیله جک هستند و مرکز جذب گردشگری در آینده این منطقه خواهند بود.
هاقان قارشی یاقا؛ عضو هیات علمی دانشگاه «شیخ اده بالی» ترکیه، گفت: شهر قدیمی بیله جک در قلب دره واقع شده است و شانه به شانه خانه ها، مساجد آن نیز قرار گرفته است.
وی افزود: مناره های مساجد این شهر، 30 متر طول دارند و مسجد اورخان غازی از مساجدی است که بین سال های 1331 ـ 1332 میلادی بنا شده است.
این عضو هیات علمی دانشگاه ترکیه در ادامه تاکید کرد که اشغالگران یونانی، این مسجد تاریخی را به محل ذخیره اسلحه های خود تبدیل کرده بودند و برای همین آسیب بسیاری دیده و تخریب شده اتد، هر چند بعد از آزادی شهر در دست مرمت قرار گرفتند.
اما مساجد دیگری که اسامی آن ها برده شد، از سوی اشغالگران یونان به طور کامل تخریب شده و تنها مناره شان باقی مانده است.
یادآور می شود؛ جنگ یونان و ترکیه (۱۹۲۲ ـ ۱۹۱۹) یا جنگ آسیای صغیر، به مجموعه رویدادهایی نظامی در جریان فروپاشی امپراطوری عثمانی پس از جنگ جهانی اول گفته میشود.
جنگ بین یونان و انقلابیون ترک در جریان ملی ترکیه رخ داد و به تشکیل جمهوری ترکیه انجامید.
نظر شما