حجت الاسلام عباس ابراهیمی، معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در توضیح ضرورت وقف های مهدوی و فرهنگسازی در این زمینه اظهار کرد: با بررسی تاریخ به این نتیجه می رسیم که اعتاب و اماکن مقدسه یک ویژگی منحصربفرد دارند و آن این است که همواره اداره شئون مختلف آنها در حوزه مردمی بوده است.
وی افزود: اگر بخواهیم این اعتاب و اماکن مقدس کارکردهای خود را در فضای دینی حفظ کنند، باید به تقویت حوزه مردمی دقت و توجه لازم را داشته باشیم و این مسئله باید در تمام شئون مدنظر قرار بگیرد.
حجت الاسلام ابراهیمی ضمن تاکید بر این نکته که محور اصلی ِ آبادانی، اداره و کارکرد موثر اعتاب، بقاع و مساجد «مردم» هستند، گفت: به همین دلیل ما باید نقش مردم را در بخش ها و شئون مختلف این اماکن پررنگ کنیم که یکی از این بخش ها، بحث تامین نیازها و منابع مادی این اماکن است.
معاون فرهنگی مسجد جمکران تصریح کرد: همیشه این گونه بوده است که در میان اعتاب و مکان های مقدس، آن دسته از اعتاب و بقاع متبرکه ای موفق تر بوده و هستند که تکیه مردمی بیشتری داشته باشند. اماکن و بقاع متبرکه ای که توجه بیشتری به مردم دارند و با مردم پیوند خورده اند، همواره منابع مالی آنها توسط مردم تامین شده است.
وی ادامه داد: شیعه در این حوزه کارنامه بسیار درخشانی دارد به خصوص در حوزه وقف. بنابراین امروز باید یک بازخوانی از گذشته داشت که این ارتباط در گذشته چگونه برقرار می شده و چه مجموعه هایی و به چه شکل این نیازها را به مردم معرفی می کردند؟ که مردم با شور و اشتیاق منابع مورد نیاز آنها را تامین می نمودند.
حجت الاسلام ابراهیمی تاکید کرد: ما امروز شاهد این هستیم که عواید و برکات برخی از موقوفات در بقاع متبرکه هنوز بعد از قرن ها جاری و ساری است. این اماکن، فضای ارتباطی و تعامل بسیار قوی و پویایی داشته اند و از طرف دیگر نیازهای مختلف مردم را در جنبه های مختلف فرهنگی، دینی، اجتماعی، اخلاقی و ... تامین می کردند.
وی با بیان این نکته که نقش آفرینی اعتاب و اماکن مقدس در زندگی مردم و جامعه فراوان و موثر بوده است، گفت: البته در جاهایی که حاکمیت نیز می توانسته امکاناتی را در اختیار این اماکن و اعتاب مقدسه بگذارد از فضا و امکانات حاکمیتی نیز استفاده کرده اند. این اعتاب مقدسه در طول تاریخ به خوبی توانسته اند نیازها را انتقال داده و نیازهای فرهنگی، اجتماعی، عاطفی، مادی و ... مردم را برآورده کنند و به همین دلیل در عرصه «وقف های مردمی» نیز موفق بوده اند.
معاون فرهنگی مسجد مقدس جمکران تاکید کرد: امروز ما باید به عنوان متولیان این اماکن، در درجه اول نیازهای مخاطب را احصاء کنیم و سپس بتوانیم نیازهای خودمان را در جهت ارایه خدمات به مخاطبان، به خوبی به جامعه هدف منتقل کنیم. چرا که آنها منتظر هستند اثربخشی کارها و اقدامات(وقف) خود را ببینند.
این کارشناس فرهنگی افزود: اگر بتوانیم ثمرات خدمت یک واقف را به خوبی بازتاب دهیم، مسلما میل و تمایل افراد برای تامین منابع و نیازهای اماکن نیز بیشتر خواهد شد.
حجت الاسلام ابراهیمی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: باید توجه داشت که وقف یک چرخه است. زمانی که اماکن و اعتاب نیازهای مخاطب را بشناسند و نیازهای خود را نیز به خوبی به مخاطب ارایه کنند و علاوه بر آن، بازخورد اقدامات واقفان در اطلاع از نتیجه عمل آنها را خوب معرفی کنند، مسلما به نتایج مطلوبی نیز می رسند.
وی ادامه داد: علاوه بر این، باید تلاش کرد تا کارکرد این اماکن، تنها در یک بعد دیده نشود به عنوان مثال مسجد در تاریخ اسلام در همه شئون زندگی ورود داشته و فقط جنبه عبادت نبوده است. هرچند تمامی آن شئون دیگر نیز جنبه عبادی داشته اند به عنوان مثال حل مشکل مردم یا تامین نیاز اقتصادی مردم و ...همه عبادت است. بنابراین، باید کارکرد اماکن را در حوزه خدمت رسانی فرهنگی، اجتماعی، دینی و ... تقویت کرد.
ابراهیمیی با اشاره به نقش رسانه ها و تاثیرگذاری آنها در این عرصه خاطرنشان کرد: ظرفیت رسانه ها در این راستا بسیار ارزشمند است. البته رسانه به معنای اعم آن شامل رسانه های دیداری، شنیداری، منبر، فضای مجازی و هر جا که بتوان مردم را برای وقف تشویق کرد.
وی یادآور شد: هر جا اماکن مقدسه و بقاع متبرکه توانسته اند خدمت خود را درست به مخاطب منتقل کنند به همان میزان نیز امکانات دریافت کرده اند. ما باید از ظرفیت رسانه استفاده کنیم تا کارکردهایی که در حال حاضر وجود دارد یا آن دسته از کارکردهایی که هنوز به فعلیت نرسیده است را به خوبی منتقل کنیم. این یک امر مسلم است که جامعه ما یک جامعه معنوی است و در همه عرصه ها حضور فعال داشته است.
موضوع «شناخت نیاز بشر امروز» از دیگر نکات مهمی بود که ابراهیم ضمن اشاره به آن، گفت: شناخت نیازهای امروز جامعه نکته قابل توجهی است. ما در گذشته می بینیم که حتی برای شمع، نیز وقفهایی انجام می شد. یعنی مشخص است که در آن زمان متولیان اماکن مقدسه توانسته بودند نیازهای اماکن را به خوبی و تا این حد از جزییات، به مردم منتقل کنند. بنابراین، ما نیز باید این نیازها را احصا کنیم و ببینیم که در شرایط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و ... بشر امروز چه نیازهایی دارد و بر اساس آن نیازها، کمبودهای خود را نیز تعریف و ارایه کنیم و در کنار آن ارایه خدمات نیز داشته باشیم.
نظر شما