فاطمه صفویه، کارشناس و پژوهشگر فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان با اشاره به پیامدهای شبکه های اجتماعی گفت: حضور کاربران در فضای مجازی و فعالیت در شبکه های اجتماعی، همان اندازه ای که باعث نزدیک شدن ارتباطات بین فردی می شود، ارتباطات چهره به چهره میان افراد جامعه را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه میزان رضایت افراد از شبکه های اجتماعی تابع موقعیت فردی، اجتماعی و خانوادگی آنها است، اذعان داشت: افرادی که در زندگی واقعی خود دچار کمبودها و مشکلاتی هستند در مواجهه با فضای مجازی و مشاهده اطلاعات زندگی دیگران، بیشتر احساس سرخوردگی می کنند.
صفویه با اشاره به آسیب ها و پیامدهای شبکه های اجتماعی در زندگی فردی و اجتماعی خاطرنشان کرد: انزوا، دوری از فضای واقعی زندگی، رویاپردازی، کاهش روابط چهره به چهره، تضعیف جایگاه خانواده، به مخاطره افتادن حریم خصوصی، تهدید سلامت روحی و جسمی از جمله آسیب های شبکه های اجتماعی است.
وی با بیان اینکه در عصر پیشرفت تکنولوژی، استفاده از فناوری های نوین غیر قابل اجتناب است، تصریح کرد: همه فناوری ها دارای آسیب ها، تهدیدات و مزایای هستند بنابراین باید برای استفاده بهینه از فناوری های نوین نظیر فضای مجازی و شبکه های اجتماعی، دانش و فرهنگ استفاده از آن را بیاموزیم.
پژوهشگر فناوری اطلاعات و ارتباطات افزود: متاسفانه در کشورمان آنگونه که باید در زمینه فرهنگ استفاده از فضای مجازی و حضور در شبکه های اجتماعی کار نکرده ایم و در واقع تکنولوژی سایبری پیشگام تر از فرهنگ استفاده از آن است.
وی با اشاره به ضرورت ترویج فرهنگ استفاده از فضای مجازی و شناخت آسیب ها و فرصت های آن، تصریح کرد: برای ترویج فرهنگ استفاده از فضای مجازی، میزان و نحوه حضور در شبکه های اجتماعی، شناخت پیامدهای شبکه های اجتماعی هنوز دیر نشده است و می توانیم اقدامات فرهنگی و اجتماعی با رویکرد ارتقا سواد فضای مجازی انجام دهیم.
صفویه با اشاره به اهمیت تولید محتوا در شبکه های اجتماعی خاطرنشان کرد: می توانیم از طریق فضای مجازی، محتوا و تولیدات فرهنگی، اعتقادی و ارزشی خود را برای مخاطبان ارسال کنیم، همچنین با استفاده از فرصتی که در فضای مجازی ایجاد شده است، نسبت به ارتقا سواد فضای مجازی و شناخت از تهدیدات و آسیب های آن اقدام کنیم.
کارشناس فناوری اطلاعات و ارتباطات با اشاره به نقش نهادهای مختلف در تقویت محتوای تولیدی در فضای مجازی، اذعان داشت: مراکز علمی، فرهنگی و پژوهشی نقش مهمی در تولید محتوای متناسب با فرهنگ و سبک زندگی اسلامی و ایرانی بر عهده دارند و نهادهای نظیر رسانه ها و شبکه های اجتماعی نیز می توانند در انتقال و انعکاس محتواهای تولید شده در این باره نقش آفرین باشند.
نظر شما