خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: صادرات گردو درجه یک که به عنوان یکی از بهترین مواد غذایی در جهان شناخته شده و مورد مصرف مردم نقاط مختلف دنیا می باشد، توسط کشورهای تولید کننده به صورت عمده به سایر مناطق انجام می گیرد. گردو به دلیل عمر طولانی تر و دارا بودن موارد مصرفی متعدد و لذا ارزش اقتصادی بالا، از قرن ها پیش ارزش فراوانی داشته است.
بنابراین گزارش، کاربردهای متعدد آن در قرن های قبل از قبیل مصر خوراکی، تهیه روغن به عنوان سوخت وسایل گرمایی و روشنایی مانند فانوس، تولید رنگ و استفاده از چوب این محصول برای ساخت پناهگاه و ... سبب توجه به این محصول ارزشمند شده و میزان کشت و کار آن به مرور زمان در مناطق مختلف جهان افزایش یافته است، به گونه ای که اکنون نیز به عنوان یک محصول اقتصادی توجه خاصی از سوی دولت های قدرتمند بر روی آن وجود دارد.
این گزارش می افزاید: گردوی ایران به لحاظ روغن دهی، طعم و مزه جزو بهترین محصولات دنیا به شمار می رود، سایر کشورها به لحاظ بازار پسندی و یکنواختی در اندازه، بیشتر روی این محصول کار کرده اند. گردوی ایران به 30 کشور جهان صادر می شود، مهمترین این کشورها عراق، ترکیه، انگلستان، و آلمان است. ارقام این محصول در کشور به طور عمده بذری و شامل رقم پوست کاغذی، سوزنی، سنگی، ضیاآبادی، همدانی و ارقام پیوندی جمال و دماوندی است و علاوه بر این ارقام داخلی، ارقام پرمحصول خارجی نیز شامل ارقام چندلر، هارتلی، پدرو، روند، فرانکت، و فرنت که اغلب آمریکایی، اسپانیایی و ایتالیایی است.
بنابراین گزارش، در حال حاضر با تدوین برنامه 10 ساله اصلاح باغ های گردو با هدف افزایش کیفیت و عملکرد این محصول کشورمان به سومین تولیدکننده گردوی جهان تبدیل شده است. وزارت جهاد کشاورزی در این باره به نقل از رمضان روئین تن، مدیرکل دفتر امور میوه های سردسیری وزارت جهادکشاورزی نوشته است: "ایران رتبه سوم جهانی تولید و سطح زیر کشت گردو را دارد، چین با 50 درصد تولید رتبه اول و آمریکا رتبه دوم جهانی را به خود اختصاص داده اند. میزان تولید گردوی ایران نزدیک 230 هزار تن است و این میزان گردو در سطح زیرکشت 153 هزار هکتار تولید می شود که حدود 110 هزار هکتار این باغ ها بارور است. با اصلاح باغات در سال های آینده بازدهی 43 هزار هکتار باغ های نابارور را خواهیم داشت که در زمره باغ های مدرن و پر محصول قرار می گیرند.
برنامه 10 ساله اصلاح باغ های گردو با هدف افزایش کیفیت و عملکرد این محصول تدوین شده است. با اجرای این برنامه انتظار می رود عملکرد باغات از دو تن در هکتار به حداقل پنج تن در هر هکتار افزایش یابد. اصلاح باغ های گردو با عملیات سرشاخه کاری، پیوند زنی درختان با ارقام پرمحصول کیفی و مقاوم به سرما انجام می شود. برای اصلاح باغات از ارقام برتر داخلی و خارجی استفاده خواهد شد."
یادآور می شود: اکنون تولید گردوی جهان 3 میلیون و 400 هزارتن در سطح زیرکشت 1.2میلیون هکتار است که نزدیک یک میلیون هکتار آن بارور است. عملکرد تولید جهانی گردو 3 هزار و 400 کیلوگرم در هکتار برآورد شده درحالی که عملکرد تولید در ایران 2 هزار کیلوگرم در هکتار است. سالیانه پنج هزار تن گردو کشورمان صادر می شود و ارزش کل صادرات سالیانه این محصول نزدیک به 35 میلیون دلار است. بهای جهانی هر کیلو صادرات گردو شش تا هفت دلار است.
نظر شما