حجتالاسلام حسن عامری در گفت و گو با خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه مساجد در صدر اسلام و کارکردهای خانه های خدا در زمان نبی مکرم اسلام(ص) گفت: اسلام نمونه کامل و اجرایی از حکومت الله است، رسول خدا (ص) این حکومت را در اولین اقدام و اولین فرصت با ساختن مسجد نشان داد، به طوری که آن حضرت پس از هجرت از مکه به مدینه، مسجدی در منطقه قباء ساخت که به عنوان اولین مسجد در اسلام مطرح است.
وی با اشاره به کارکردهای مسجد در زمان نبی مکرم اسلام(ص) همچون قضاوت،رسیدگی به امور زندگی مردم و مرکز تعلیم و تربیت بیان کرد: این به این معنا است که مساجد می توانند مرکز پاسخگویی به نیازهای مردم باشند و مردم را از همه آسیب ها و تهدیدهایی که با آن روبرو هستند، محفوظ نگه دارد.
استاد حوزه علمیه حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) اظهار کرد: بعد از تأسيس مسجد در جامعه اسلامی توسط پیامبر(ص)، كاركرد فرهنگی و اجتماعی آن نقش مهم و بسزائی يافت، به طوری که مهمترين چارچوب ها و قواعد فرهنگی و اجتماعی دين مبين اسلام و جامعه اسلامی، در مساجد بيان میشد و در سطح جامعه اسلامی گسترش میيافت.
وی گفت: در آن زمان، عمیق ترین پیوندها میان علم و ایمان در مسجد برقرار بود،تمام معارف و احکام اسلامی در مسجد بیان می شد و تعالیم دینی و حتی امور مربوط به خواندن و نوشتن در خانه های خدا صورت می گرفت. بعدها که به تدریج مراکز حکومتی و قضایی از مسجد جدا شدند،اما مراکز فراگیری علم همچنان همسایگی خود را با مسجد حفظ کردند.از این رو،تا سده های اخیر،مدارس و دانشگاهها با الگو برداری از زمان پیامبر(ص) در کنار مساجد جامع شهرها ساخته می شد.
این کارشناس دینی با اشاره به جایگاه مسجد در سیر تمدن بشری گفت:حضرت محمد (ص) حضور در حلقه های علمی را بر عبادت در مسجد ترجیح می دادند و این نشان از اهتمام حضرت به علم بوده است و اینکه باید در مسجد امامت و مدیریت با عالم باشد، همین پیام را دارد که محراب و منبر را همزمان کسی اداره کند که هم اهل علم و هم اهل نماز باشد.
عامری با اشاره به اینکه امروز، امام جماعت به عنوان مدیر مسجد با نگرش تخصصی مسجد را اداره کند، خاطر نشان کرد: مدیر مسجد با تکیه بر دانش باید قطب علمی، فرهنگی، تربیتی و اجتماعی یک منطقه باشد تا مومنین را در برابر آسیب ها و تهدیدات، سازماندهی، هدایت، صیانت و حفاظت کند.
وی با اشاره به اینکه اقدام پیامبر(ص) برای تاسیس یک حکومت الهی و یک جامعه مدنی مبتنی بر احکام اسلامی با ساختن مسجد شروع شد و ادامه پیدا کرد، گفت: در مسجدی که پیامبر (ص) ساختند، ستونی وجود داشت که ایشان هنگام صحبت با مردم، بیان ابلاغ ها و مشورتهای خود در آنجا می ایستاد و آموزشهای دینی در منبر این مسجد انجام میشد.
عامری گفت: هر وقت رسول خدا (ص) میخواست با مردم مشورت کند، بلال بالای ماذنه میرفت و فریاد میزد تا مردم در مسجد جمع شوند و در آنجا پیامبر (ص) با آنها صحبت میکردند. همچنین برای اعلام جنگ و آمادگی برای حضور در جبهه برنامهریزی و تنظیم کارها در مسجد انجام میشد و کمک و یاری به مردم هم در مسجد صورت می گرفت.
این استاد حوزه به تبیین کارکردهای مسجد و نقش آنها در دنیای امروز اشاره کرد و گفت: از آنجا که دین اسلام تمام مسایل فردی، اجتماعی و معنوی را یک جا دیده است، لذا مسجد هم باید چنین جایگاهی داشته باشد. بنابراین مساجد اولا باید نیازهای مردم و جوانان را درک کنند و به گونهای آماده شوند که پذیرای نسل جوان باشند.
وی ادامه داد: مساجد باید نقطه تبلور و اوج شکوفایی احکام الهی و فرامین پیامبر(ص) باشند،اگر بخواهیم به اسلام و احکام آن برگردیم باید مساجدمان همانند صدر اسلام،با سادگی، صفا و صمیمیت بر روی مردم باز باشند و به کارکرد صدر اسلام و زمان پیامبر اکرم(ص) برگردند.
نظر شما