به گزارش خبرگزاری شبستان، براساس نگرش اسلام فقر یک مشکل اجتماعی است که راه حل آن در هر جامعه ای به اقتضای نیازهای آن اجتماع باید پیدا شود در میان راهکارهایی که اسلام برای حل فقر ارایه داده است تنها زکات است که می تواند بر همه جوامع با اشکال متفاوتشان منطبق شود.
دکتر عبدالرحمان استانبولی استاد دانشگاه تلمسان الجزایر اشاره کرد: براساس آموزه های دینی زکات می تواند به همه اقشار جامعه تعلق بگیرد.
در واقع همه اقشار جامعه مسلمانان با پرداخت زکات حل بحران فقر را تضمین می کنند زکات قانون گریز ناپذیر اسلام پیش بینی کرده است که همواره جامعه با معضلی با عنوان فقر روبروست بنابراین پرداخت آن سبب حل این معضل یا پیش گیری از وقوع آن می شود.
براساس انطباق قوانین اسلامی با جوامع حاضر فقر در هر امت مسلمانی تعریف جدایی را به خود اختصاص می دهد اما این اصل که اسلام می خواهد زکات به فقیری تعلق بگیرد که توانایی کارکردن را ندارد و نه به آنکه کار نمی کند باید در هر موردی رعایت شود.
دکتر استانبولی خاطرنشان کرد: بر همین اساس زکات شامل حال فقیری می شود که توانایی کار کردن را ندارد یا کسی که کار می کند اما درآمدش ناچیز بوده و نمی تواند به خواسته های خانواده اش فائق آید.
تحقیقات ثابت کرده است که کشورهای اسلامی با تکیه بر اصل زکات و اجرای آن در جامعه در حل این معضل بسیار موفق تر از کشورهایی بوده اند که اقتصادی مستقل از قوانین اسلامی را اعمال می کنند.
شناسایی فقرا در جوامع اسلامی به عهده رهبران دینی و جامعه شناسان است که به اقتضای نیاز و طبقه بندی نیازمندان زکات به اشکال گوناگونی در میان آنها تقسیم می شود.
زکات، این برنامه اقتصادی هدفمند از سوی ایمان مسلمانان در تعهد به پرداخت آن در جامعه اسلامی تضمین می شود و با هوشمندی رهبران دینی در جامعه اجرا می شود.
تامین نیازهای اولیه فقرا در جامعه گام نخست پروژه زکات است که به طور معمول شامل مراتب بالاتر خدمات رسانی نمی شود.
شناسایی فقرا وظیفه سنگینی است که رهبران دینی را مکلف به انجام تحقیقات جدی در این باره می کند چرا که در صورت تعلق زکات به افرادی که به اشتباه فقیر شناخته شده باشند رهبر دینی متخلف شناخته می شود.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، پرداخت دائم زکات و اختصاص خزانه ای در کشورهای اسلامی به آن و گماشتن نیروهای متخصص در راهبری این سیاست اقتصادی حداقل منفعتی را که شامل حال دولتهای اسلامی کرده است محسور کردن آمار فقر در دستان مقامات دولتی است.
بنابراین زکات یکی از پنج اصل اسلام نقش موثری در حل کاهش فقر در جامعه ایفا می کند زکات، ابزاری برای بسط ارزش های انسانی از یک سو و از سوی دیگر کلید حل بحرانی مهم با عنوان فقر است.
وحدت ملی، حس نوعدوستی و بسیاری تبعات مثبت دیگر در پی اعمال زکات در جامعه اسلامی خلق می شود که ماه رمضان در آخرین روز خود با نام عید فطر آن را در جوامع اسلامی هر ساله احیا می سازد.
زکات درلغت به معنی پاکی است وخداوند صدقه واجبه را زکات نام نهاده است چون باعث پاک شدن وتزکیه نفس می گردد:خداوند در آیه 103سوره توبه می فرماید:«خذ من اموالهم صدقه تطهرهم وتزکیهم بها» «ازاموال مومنان صدقه وزکات بگیر که بدینوسیله ایشان را پاک می نمائی وتزکیه می کنی»
تزکیه و تطهیر مومنان به وسیله زکات ازجانب پروردگار شامل افراد جامعه ومومنان است چرا که زکات نفوس افرادرا از گناه ،پلیدی بخل ،پستی، سنگدلی ،خودخواهی و طمع وسایر رذایل اخلاقی و اجتماعی که باعث حسادت ،تعدی ،دشمنی ،جنگ وعداوت هستند، پاک می نماید، و نفس آنها را تزکیه می کند و آنها را به وسیله خیر ،برکت و اخلاق عملی به مقام شامخی می رساند که شایستگی سعادت دنیا و آخرت را به دست می آورند.
پایان پیام/
نظر شما