روزه داری صحیح، عوارض جسمی را به حداقل می رساند

مسئول اورژانس های حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی، رعایت اصول صحیح روزه داری را عامل کنترل و کاهش عوارض جسمی عنوان کرد.

دکتر محمد رضا اکبری، مسئول اورژانس های حوزه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خدمات بهداشتی و درمانی خراسان شمالی در خصوص روزه داری و سلامت جسمی به خبرنگار شبستان گفت: قطع مصرف کافئین (چای) و خودداری از استعمال دخانیات همچنین افت فشار خون، ‌خستگی و کم خوابی در روزه داران باعث بروز سردرد می شود.

 

وی افزود: اگر یک تا 2 هفته از ماه مبارک رمضان، مصرف مواد حاوی کافئین و تنباکو کاهش داده شود و از نوشیدنی ها و چای های گیاهی فاقد کافئین استفاده شود این مشکل کمتر پیش می آید و در صورت انجام ندادن این کار نیز بعد از چند روز روزه داری بدن با شرایط جدید سازگاز می شود و درد بهبود پیدا می کند.

 

وی تصریح کرد:‌ سوء هاضمه و نفخ همراه با احساس تشنگی معده به دلیل مصرف زیاد غذاهای چرب،‌ سرخ کردنی و ادویه دار و تخم مرغ،‌ کلم، حبوبات و نوشابه های گازدار در وعده افطار اتفاق می افتد که برای درمان آن بهتر است از غذاهای سالم و سبک و نوشیدنی هایی چون چای کم رنگ، ‌آب و شربت های سنتی چون عرق نعنا و بید مشک استفاده کرد.

 

وی سوزش سر دل و ورم معده را از عوارض افزایش اسید معده عنوان کرد و گفت: در معده خالی سوزش سر دل ابتدا در قسمت فوقانی معده و در انتهای جناغ سینه آغاز می شود و تا ناحیه گلو گسترش پیدا میکند و گاهی خوردن غذاهای چرب، ‌ادویه دار، نوشابه های گازدار و قهوه این حالت را بدتر می کند.

 

دکتر اکبری تصریح کرد: برای کاهش سطح اسید معده باید طبق نظر پزشک درمان مناسب انتخاب شود و افرادی که به زخم معده یا ناراحتی های گوارشی مبتلا هستند نیز باید برای روزه داری با پزشک خود مشورت کنند.

 

وی افت فشارخون که با تعریق زیاد، ‌ضعف، ‌کاهش انرژی، سرگیجه و رنگ پریدگی همراه است را به دلیل کاهش مصرف مایعات و نمک کافی به هنگام روزه داری عنون کرد و افزود: خنک نگه داشتن بدن و پرهیز از انجام فعالیت های سنگین طی روز و مصرف به اندازه آب، مایعات و مواد معدنی در فاصله افطار تا سحر این مشکل را برطرف می کند.

 

اکبری توضیح داد: گرفتگی عضلات نیز در افراد روزه دار به دلیل مصرف ناکافی غذاهای حاوی کلسیم،‌ منیزیوم و پتاسیم ایجاد می شود که با مصرف غذاهایی که منبع غنی از مواد معدنی هستند مانند سبزی ها،‌ میوه ها،‌ لبنیات، ‌گوشت و خرما می توان این مشکل را رفع کرد.

 

وی گفت: مصرف زیاد غذاهای تصفیه شده مانند نان های تهیه شده از آرد سفید و کاهش مصرف آب و غذاهای حاوی فیبر باعث ایجاد مشکلات گوارشی و یبوست در روزه داران می شود که با افزایش مصرف آب، ‌نان های سبوس دار و تیره، استفاده ازمیوه ها وسبزی های تازه و میوه های خشک مثل آلوی خیس شده می توان آن را برطرف کرد.

 

وی اظهار داشت: افت قند خون که با علایم ضعف،‌ سرگیجه،‌ خستگی،‌ عدم تمرکز، تعرق، لرزش، کاهش قدرت جسمانی، سردرد و تپش قلب همراه است نیز به دلیل مصرف زیاد قندهای ساده در وعده افطار و سحر که باعث ترشح زیاد انسولین و افت قندخون در طول روز می شود، ‌اتفاق می افتد.

 

دکتر اکبری خاطر نشان کرد: روزه داری فواید بی شماری بر سلامت جسمی و روانی افراد به جای می گذارد و با رعایت اصول صحیح تغذیه در روزه داری می توان از بسیاری مشکلات جسمی این ایام جلوگیری کرد.

 

پایان پیام/

کد خبر 59436

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha