خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: تحویل اولین سری ایرباسها سال ۲۰۱۷ به ایران، اقدام نظامی علیه ایران کار دشواری است، نتانیاهو: لغو برجام را با ترامپ بررسی خواهم کرد، علت خشم سعودیها از قاسم سلیمانی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
اولین سری ایرباسها سال ۲۰۱۷ به ایران تحویل داده میشوند
در حالی که ایران و شرکت هواپیمای سازی آمریکایی «بوئینگ» روز یکشنبه از نهایی شدن قرارداد فروش هواپیما خبر دادند، یک مقام ایرانی هم در گفتوگو با «رویترز» به نهایی شدن قرارداد خرید دهها فروند هواپیما از شرکت «ایرباس» اشاره کرد.
این مقام ایرانی به رویترز گفته است: «در قرارداد با ایرباس که ژانویه سال جاری منعقد شد، تکمیل ارسال اولین محموله از ۱۱۸ هواپیمای مسافربری باید در اولویت باشد.»
به نوشته رویترز، این دو قراداد مذاکرات سراسیمه بین ایران و سیاستگذاران غربی در تلاش برای نهایی کردن توافقهای موقت اعلام شده در ژانویه سال جاری را به همراه دارد که البته با موجی از انتقادهای سیاسی در تهران و واشنگتن نیز مواجه میشود.
بر این اساس، اولین هواپیمای مسافربری که به ایران میرسد ساخت اروپا خواهد بود. ارسال هواپیماهای ساخت ایرباس و شرکت ایتالیایی- فرانسوی «ATR» که ایرباس نیمی از سهام آن را در تملک دارد، از سال ۲۰۱۷ آغاز میشود.
مقام مطلع ایرانی در ادامه گفتوگو با رویترز اعلام داشته که هواپیماهای ساخت بوئینگ سال ۲۰۱۸ وارد این کشور میشوند.
وی در این باره افزود: «ایرباس در مرحلهای زمانی جلوتر برای ورود به ایران قرار دارد.»
مقام مطلع ایرانی همچنین گفته است که شرکت «ATR» مجوزهای لازم را از وزارت خزانه داری آمریکا دریافت کرده است.
سخنگوی شرکت یاد شده نیز با تایید این موضوع از تلاش برای نهایی شدن این قرارداد خبر داده است.
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» در واکنش به این خبر در گزارشی نوشت: توافق بوئینگ با ایران در حالی صورت میگیرد که به نظر میرسد دولت جدید «دونالد ترامپ» رویکرد خصمانهتری را در قبال ایران پیش گیرد.
به نوشته این روزنامه، شرکت بوئینگ نیز در توافق با ایران که از لحاظ سیاسی حساسیت برانگیز است، امروز یکشنبه اعلام کرد در این پروسه به طور کامل با دولت آمریکا در تماس بوده و این قرارداد موجب تولید شغل در آمریکا میشود.
دولت ترکیه در حال جایگزینی مقامات حامی ناتو با افراد حامی روسیه و ایران است
روزنامه انگلیسی«تایمز» در خبری مدعی شده است که ترکیه قصد دارد مقامهای طرفدار ناتوی خود را با آنهایی که هوادار همکاری با ایران، چین و روسیه هستند، جایگزین کند.
بر این اساس، تایمز مدعی شده که به رو نوشت رایانامههایی که افسران نظامی اخراجی این کشور به «کورتیس اسکاپاروتی» ژنرال چهار ستاره آمریکایی و از فرماندهان ارشد ناتو در اروپا ارسال کردهاند دست یافته است که نشان میدهد آنها نگرانی خود را از افزایش قابل توجه حس ملی گرایانه افراطی و ضد غربی ابراز داشتهاند.
تایمز به نقل از یکی از افسران ارتش ترکیه نوشته است، برخی مقامهای جدید این کشور ارزشهای ناتو را زیر سئوال برده، تنفر خود از سازمانهای غربی را بیان داشته و همزمان حمایت خود از ایران، روسیه و چین را بیان داشتهاند.
اقدام نظامی علیه ایران کار دشواری است
وبگاه خبری-تحلیلی «میدل ایست آی» مستقر در آمریکا در گزارشی به بررسی مسئله تحویل جنگندههای «اف-۳۵» ساخت آمریکا به ارتش رژیم صهیونیستی پرداخت.
در ابتدای این گزارش آمده است: هنگامی که اسرائیل روز دوشنبه دو فروند جنگنده «اف-۳۵» را در پایگاه هوایی «نواتیم» دریافت میکند، کشورهای همسایه به ویژه ایران نظارهگر این هواپیماهای رادار گریز خواهند بود که میتواند توازن قوا در منطقه را به نفع تل آویو نماید.
کارشناسان در این رابطه میگویند، این تجهیزات جدید اسرائیل بیشتر با هدف ایران است و جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل قادر خواهند بود با فریب سامانههای راداری و موشکهای سطح به هوا پرواز نمایند.
به نوشته میدل ایست آی، در حالیکه این هواپیماها به برتری نظامی اسرائیل کمک مینمایند اما محدودیت شعاع عملیاتی و سرعت آنها موجب میشود در حمله علیه تاسیسات اتمی زیر زمینی ایران کار کمی را از پیش ببرند.
بر این اساس، اینک این موارد موجب اختلاف نظر بین تحلیلگران بابت اینکه این جنگندهها موجب افزایش توانایی اسرائیل شده یا تلآویو تنها یک جنگنده پرهزینه و پیچیده را خریداری کرده، شده است.
به نوشته میدل ایست آی، این جنگنده که در اسرائیل به زبان عبری «ادیر» (بزرگ و نیرومند) لقب گرفته و برای فریب دادن سامانه موشکی «اس-۳۰۰» ساخت روسیه که ایران در نزدیکی برخی از تاسیسات اتمی خود آنها را مستقر کرده و حتی در سوریه نیز از سوی روسها استفاده میشوند، وفق داده شدهاند.
«جاستین برانک» تحلیلگر اندیشکده سلطنتی انگلیس میگوید که پرواز جنگندههای رادار گریز اف-۳۵ بر فراز مواضع به شدت دفاع شده ایران خطر کمتری را برای آنها تا «اف-۱۶» و دیگر جنگندههای اسرائیل دارد.
برانک به میدل ایست آی گفت: «اف-۳۵ خطر تلفات را کاهش میدهد زیرا شما به سامانههای تهدید کننده چون رادار موشکهای سطح به هوا بسیار نزدیک میشوید اما ظرفیت این پرنده رادار گریز، محدودیت سرعت، برد عملیات و حمل جنگ افزارهایش نوعی بازی برد و باخت است. فاصله زیاد ماموریت به ایران خود مشکلی است زیرا این ماموریت نیاز به سوختگیری هوایی در زیر بال هواپیماهای سوخت رسانی دارد که در رادار قابل رویت هستند.»
وی در ادامه گفت: «به هیچ عنوان اف- 35 یک جنگنده عالی برای عملیات علیه ایران نیست اما به یقین بهتر از دیگر جنگندههای نیروی هوایی اسرائیل برای رخنه به دفاع هوایی پیشرفته هستند.»
این در حالی است که اسرائیل ۵۰ فروند از این نوع جنگنده را که هر کدام ۱۰۰ میلیون دلار میارزند به آمریکا سفارش داده است.
«یوال اشتاینتس» و «نفتالی بنیت» دو وزیر اسرائیلی نیز نگرانی خود از کارایی جنگندههای اف-۳۵ به نسبت هزینه بالای آنها را ابراز داشتهاند.
«دان گرازیر» از مقامهای موسسه آمریکایی «POGO» نیز گفته است که جنگندههای اف-۳۵ هواپیماهای پرهیاهویی هستند که همیشه از دید رادار محو نمیمانند و قادر نیستند انتظارها را برآورده سازند.
گرازیر به میدل ایست آی میگوید: «اف-۳۵ مانند یک چاقوی جیبی چند منظوره سوئیسی کارهای زیادی انجام میدهد، اما لزوما کارایی خوبی ندارد.»
وی در ادامه فرستادن این جنگنده ۱۰۰ میلیون دلاری به فضای به شدت دفاع شده با موشکهای پیشرفته را زیر سئوال برد.
گرازیر گفت: «شما به تجهیزاتی نیاز دارید که از پس وظایف خود به خوبی برآیند اما برخی از این تجهیزات پر سر و صدا تنها روی کاغذ بزرگ هستند.»
برخی دیگر نیز نسبت به توان حمل مهمات مورد نیاز در این هواپیما برای حمله به تاسیسات ایران ابراز تردید کردهاند به طوریکه «جرالد فیراستین» سفیر سابق آمریکا در یمن به میدل ایست آی گفت: «شما نمیتوانید هیچ سلاحی بر جنگنده اف-35 نصب نمایید که قادر به رخنه موثر به برخی تاسیسات اتمی زمینی ایران باشد. برای آسیب زدن به آنها تنها به هواپیماهای "بی-۵۲" یا "بی-۱" نیاز دارید.»
این در حالی است که پیشتر سرلشگر ذخیره «جاشوا شانی» مدیر اجرایی ارشد شرکت «لاکهید مارتین» در فلسطین اشغالی در گفتوگو با نشریه «گلوبز» مدعی شده بود جنگندههای اف-۳۵ که آمریکا به اسرائیل تحویل میدهد، از نمونهای که در اختیار ارتش آمریکاست، پیشرفتهتر است.
وی در بخشی از این مصاحبه میگوید: «اینکه گفته شود بین اف-۳۵ آمریکا با اسرائیل تفاوت قابل ملاحظهای وجود داد، شاید اغراق باشد. اما باید بگویم که بله. هواپیماهای اسرائیل به طور بهتری نیازهای نیروی هوایی را بر طرف میسازند، زیرا آمریکا سامانههای سری را بر نمونههای درخواستی اسرائیل چون سامانههای ارتباط داخلی بین هواپیما و بخش کنترل هوایی را تعبیه نکرده است.»
سرلشگر ذخیره ارتش اسرائیل افزود: «نسخه جنگنده اف-۳۵ ویژه آمریکا سامانههای خوبی دارد اما تفاوتهایی نیز وجود دارند. اسرائیل همواره خواهان وجود سامانههای نبرد الکترونیک خاص خود بوده است. اگر یک موشک روسی به منطقه پرتاب شود، این سامانهها میتوانند در زمان کوتاهی قابلیت هواپیماها را تغییر داده و خود را با وضعیت جدیدی وقف دهند تا با تهدید جدید مقابله نمایند. برای آمریکاییها ماهها زمان میبرد تا این تغییرات اعمال کنند اما ما نیازی به وقت طولانی نداریم.»
وی در خاتمه این اظهارنظر درباره نیروی هوایی چین و روسیه گفت: «شما جنگندههای چینی و روسی را ملاحظه میکنید و آنها قابلیتهایی دارند و پیشرفته هستند. به عقیده من این دو کشور ایدههای دیگران را ربوده و با فنآوریهای خود درحال ساخت جنگندهای خوب هستند. البته با فاصله پشت سر ما قرار دارند. جنگندههای رادار گریز روسیه و چین عقبتر از ما هستند.»
مهر:
نتانیاهو: لغو برجام را با ترامپ بررسی خواهم کرد
«بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی از «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا به عنوان حامی قدرتمند اسرائیل یاد کرده و از تمایل خود جهت همکاری با وی برای لغو توافق هسته ای با ایران سخن گفت.
نتانیاهو در گفتگو با برنامه «۶۰ دقیقه» شبکه «سی بی اس» در پاسخ به سوالی پیرامون اتفاقاتی که در صورت بر هم خوردن برجام خواهد افتاد، گفت: گزینه هایی که پیش روی ماست بسیار بیشتر از آن چیزی است که تصور می کنیم، خیلی بیشتر، و من با رئیس جمهور ترامپ در خصوص آنها صحبت خواهم کرد.
وی همچنین افزود که پنج چیز در مورد لغو برجام در ذهن دارد اما در عین حال از ذکر جرئیات آن خودداری کرد. نتانیاهو در عین حال گفت که با دونالد ترامپ لغو توافق هسته ای با ایران را بررسی خواهد کرد.
وی ادامه داد: کل چیزی که می خواهم بگویم این است که کشورهای عربی دیگر اسرائیل را دشمن خود نمی دانند بلکه هم پیمان خود در مبارزه با اسلام افراط گرا همچون ایران یا داعش قلمداد می کنند.
نتانیاهو با اعلام اینکه روابط اسرائیل با اردن و مصر بسیار بهبود یافته است در عین حال از پاسخ به سوالی در خصوص روابط سری با عربستان سعودی خودداری کرد.
علت خشم سعودیها از قاسم سلیمانی/ نقش بی بدیل سردار ایرانی
روزنامه آلمانی تاگس اشپیگل در شماره امروز خود با اشاره به فعالیت های سردار قاسم سلیمانی در جنگ های عراق و سوریه نوشت: تاثیرگذاری سردار سلیمانی در جنگ سوریه تا حدی بود که از وی به عنوان طوفانی در حلب نام برده می شد.
این روزنامه آلمانی افزود: قدرت تاثیرگذاری، ابهت و اهمیت سلیمانی در کارزارها و جنگ قابل توجه است. سردار ایرانی نه تنها در عراق که در سوریه نیز نقش آفرینی بی مانند داشت. وی بهار گذشته علی رغم ممنوعیت ورود به سوریه خود را از راه پروازی از مسکو به سوریه رساند تا بتواند در آنجا نقشی از خود بیافریند.
در عراق و درگیری های موصل و عملیات آماده سازی ارتش عراق برای آزادی موصل به ایفای نقش قدرتمندی بپردازد.
تاگس اشپیگل افزود: سردار سلیمانی به علت برخورداری از توان بالای نظامی و سیاسی در مبارزه با تروریسم و داعش نزد سعودی ها محبوبیت نداشت و وی را همواره مانعی برای خود می دانستند.
این نشریه آلمانی با اشاره به اینکه سردار سلیمانی در ماه سپتامبر در حوالی شهر حلب دیده شد، نوشت: چنانچه حلب آزاد شود، این رویداد می تواند برگ برنده ای در پرونده وی باشد.
باشگاه خبرنگاران جوان:
نتانیاهو مدعی شد: پنج پیشنهاد برای لغو برجام دارم
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی امروز در برنامه «60 دقیقه» شبکه «سیبیاس»گفت: در دیدار با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا از وی خواهد خواست که توافق هستهای با ایران را بر هم بزند.
وی با بیان اینکه مخالفتش با برجام دلایل شخصی نداشته و تنها به دلیل دغدغه اش برای اسرائیل بوده، در پاسخ به این سوال که آیا بر هم خوردن توافق موجب حرکت ایران به سمت بمب اتم نمیشود، ادعا کرد ایرانی ها پیش از آنکه توافقی باشد هم به سمت بمب اتمی نرفته بودند. چون از اقدام تلافی جویانه می ترسیدند.
وی در پاسخ به این سوال که با بر هم خوردن توافق هسته ای چه اتفاقی خواهد افتاد، گفت: فکر می کنم گزینههایی که داریم بسیار بیشتر از چیزی است که تصور میکنید. در مورد آنها با رئیس جمهور ترامپ صحبت خواهم کرد.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در مورد اینکه در صورت کنار رفتن آمریکا، دیگر امضاکنندگان توافق با این کار همراهی نخواهند کرد، گفت: راههای مختلفی برای لغو این توافق وجود دارد.
وی مدعی شد «پنج چیز» در مورد لغو برجام در سر دارد که قصد دارد آنها را با ترامپ در میان بگذارد، اما توضیحی در مورد آن ها نداد.
نتانیاهو در بخش دیگری از این مصاحبه در پاسخ به این سوال که آیا توافق هستهای موجب نزدیکی تلآویو و کشورهای عربی شده، گفت: می توانم بگویم تنها چیز خوبی که توافق با ایران داشت، این بود که دولتهای عربی و اسرائیل را به هم نزدیک تر کرد.
او از اردن و مصر به عنوان کشورهایی یاد کرد که تلآویو رابطه نزدیکی با آنها دارد، او با این حال از پاسخ مستقیم به سوال خبرنگار در مورد رابطه اسرائیل و عربستان طفره رفت.
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در اظهاراتی خرد و بی ارزش ادعا کرد می توانم به شما بگویم که جایگاه اسرائیل در جهان عرب تغییر کرده، چراکه از دید آنها اسرائیل دیگر یک دشمن نیست، بلکه یک متحد در نبرد اجتناب ناپذیر با اسلام شبه نظامی است، چه جریان شیعی تحت رهبری ایران و چه با سنیهای شبه نظامی تحت رهبری داعش.
نتانیاهو همچنین مدعی شد توافق هسته ای از لحاظ اطلاعاتی هم اهمیت چندانی ندارد و تلآویو به اندازه کافی از اطلاعات در این رابطه برخوردار است.
وی در برابر اصرار خبرنگار که گفت آیا تلآویو در حال ایجاد یک ائتلاف ضدایرانی در خاورمیانه است، در اظهاراتی سخیف مدعی شد نیازی به ایجاد چنین ائتلافی نیست. همین حالا وجود دارد.
ایرنا:
بوئینگ: نسل جدید هواپیماها را به ایران می دهیم
تارنمای رسمی بوئینگ روز شنبه امضای قرارداد با ایران ایر برای فروش 80 فروند هواپیمای مسافربری را تایید کرد و نوشت این هواپیماها از فناوری های جدید هوایی بهره خواهند برد.
تارنمای رسمی بوئینگ نوشت: این قرارداد که 16 میلیارد و 600 میلیون دلار ارزش دارد، شامل فروش 50 فروند هواپیمای 737 از نوعِ Max 8، پانزده فروند هواپیمای 777 از نوعِ 300ER و پانزده فروند هواپیمای 777x است.
به نوشته بوئینگ، این توافق بر اساس تفاهم نامه ای است که دو طرف در ماه ژوئن (خرداد) امضا کرده بودند و با مجوز دولت آمریکا در ماه سپتامبر (شهریور) نیز هماهنگ است.
قرار است نخستین هواپیماهای سفارش داده شده، در سال 2018 تحویل ایران شود.
طبق توضیحات تارنمای بوئینگ، هواپیماهای 737 Max که ایران سفارش داده است، شامل پیشرفته ترین موتورهای هواپیما از نوع CFM International LEAP-1B خواهد بود و از فناوری جدید این شرکت در تولید بالچه ها نیز بهره خواهد برد. این هواپیماها که از سال آینده وارد خط تولید می شوند، نسبت به مدل های کنونی، 14 درصد کمتر سوخت مصرف خواهند کرد.
بوئینگ های 777-300ER نیز ضمن مصرف پایینِ سوخت، بیشترین جایگاه بار در میان همه هواپیماهای مسافربری را دارد. تا امروز 800 فروند از این هواپیما در سراسر جهان سفارش داده شده است.
بوئینگ های 777 پهن پیکر که ایران سفارش داده است نیز از سال 2020 وارد خط تولید خواهند شد. این مدل، از موتورهای جدید بهره خواهند برد و بالهایشان از ماده کمپوزیتی ساخته خواهد شد که بکلی با مدل های قدیمی متفاوت است. در این هواپیماها همچنین از فناوری هایی استفاده خواهد شد که در هواپیماهای 787 استفاده شده است.
بر اساس برآورد بوئینگ این توافق، به طور مستقیم و غیرمستقیم، 100 هزار فرصت شغلی در آمریکا ایجاد می کند.
نظر شما