تهران به مسکو نزدیک می شود/ کاهش تولید و افزایش قیمت نفت

خبرگزاری شبستان:حضور ایران در حلب چگونه است؟، کاهش تولید و افزایش قیمت نفت، تهران به مسکو نزدیک می شود، چین همکاری های نظامی اش با ایران را افزایش می دهد برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، حضور ایران در حلب چگونه است؟، کاهش تولید و افزایش قیمت نفت، تهران به مسکو نزدیک می شود، چین همکاری های نظامی اش با ایران را افزایش می دهد برخی از سرتیترهای اخبار ایران در جهان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

سطح کنترل تاسیسات اتمی ایران کاهش یافته است

جمهوری اسلامی ایران بعد از لغو تحریم های بین المللی و توافقی که در ژانویه سال ۲۰۱۶ به امضا رسید عملا با کاهش قابل توجه بازرسی از تاسیسات اتمی اش رو به رو شده است که این مساله برای برخی از ناظران بین المللی خوشایند نیست. اولی هنونین که روزگاری معاون سازمان بین المللی انرژی اتمی بود گزارشی را منتشر کرده است که بر اساس آن نسبت به عواقب این کاهش بازرسی ها هشدار داده و آن را خطرناک دانسته است .

هاینونن در گزارش خود مدعی می شود در خصوص نطنز نمی توان قطعی از ۸ ماه زمانی که ایران برای تولید اورانیوم غنی شده داشته است صحبت کرد. در همین حال این معاون سابق سازمان انرژی اتمی که اکنون برای سازمان های آمریکایی مشغول به کار است بیست و هفت سال در این سازمان در وین مشغول به کار بوده است. او همچنین توضیحاتی را در خصوص ویروس استاکس نت در فیلم مستند ارائه کرده و مدعی شده است که نیروگاه های ایران به هیچ نیروگاه دیگری در جهان شباهت ندارد.

حضور ایران در حلب چگونه است؟

ارتش سوریه توانست بخش های مهمی از حلب را در اختیار بگیرد . این بزرگترین پیروزی این نیروهای دولتی سوریه به شمار می رود که طی بیش از ۵ سال جنگ داخلی علیه تروریست ها بدست آمده است. گفته می شود حمایت های هوایی روسیه و ایران در این پیروزی های بسیار موثر بوده است. بمباران هوایی جریان های مخالف بشار اسد در سوریه در حالی صورت می گیرد که بسیاری این تحولات را مشابه آنچه در درسدن آلمان در خلال جنگ جهانی دوم رخ داد می دانند. اما پیروزی های ارتش سوریه در مقابل تروریست ها در حالی صورت می گیرد که ایران نیز نقش بسیار فعالی ایفا کرده و نمی توان از حمایت های تهران چشم پوشی کرد.

نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی ایران در خلال این جنگ عملا رقبای منطقه ای خود چون عربستان و ترکیه را با چالش های جدی رو به رو کرده است به طوری که در دیدار های روز گذشته وزیر خارجه ترکیه و همتای روسش سرگی لاوروف دو طرف تصمیم گرفتند در خصوص اینده بشار اسد گفتگو نکنند در مورد مسائل مورد توافق به جمع بندی برسند.

در همین حال نباید از نظر دور داشت که جمهوری اسلامی ایران توانسته است با استفاده از جریان های چون حزب الله لبنان در منطقه خاورمیانه اعمال نفوذ خود را در بخش های مختلف این منطقه چالش زا گسترش دهد. در حال حاضر تهران در مربع عربی صنعا ، دمشق ، بیروت و بغداد می تواند از نفوذ خود در بالاترین سطوح استفاده کند.

جیمز متیس ژنرال ضد ایرانی به عنوان وزیر دفاع آمریکا انتخاب شد

ژنرال جمیز متیس وزیر دفاع دونالند ترامپ شد. متیس که سیاست های ضد ایرانی وی بسیار شهرت دارد بر این باور است که تهران از داعش و القاعده برای امنیت خاورمیانه خطرناک تر است و ایران کشوری است که توازن در منطقه را بر هم زده است.

وی که ۴۴ سال در ارتش آمریکا و تفنگداران دریایی ایالات متحده خدمت کرده است متولد ایالت واشنگتن است و در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳ پس از رسوایی های اخلاقی دیوید پترائوس جایگزین وی شد .متیس همچنین توافق هسته ای با ایران را یک توافق نمی داند و از نظر وی این مساله یک مکث اتمی است و توافقی ناکامل است اما او نمی خواهد آمریکا از این توافق گذر کند.

از سوی دیگر متیس از سیاست های نزدیک به اسرائیل حمایت می کند و گفته می شود از نظرات جان کری نیز در خصوص صلح خاورمیانه حمایت می کند. او از حامیان سیاست های دو کشوری است و گفته می شود اقدامات رژیم صهیونیستی در شهرک سازی را نزدیکی به آپارتاید می داند.

کاهش تولید و افزایش قیمت نفت

توافق هسته‌ای ایران و بازیگران کلیدی عرصه بین‌المللی عملاً با افت شدید قیمت‌های نفت همراه شد به طوری که نه تنها حضور ایران به این کارزار کمکی نکرد بلکه اختلافات را در سطح سران کشورهای عضو سازمان تولیدکنندگان نفت اوپک نیز به حداکثر رساند. روزنه‌های امید در خصوص توافق نفتی میان تولیدکنندگان اصلی اوپک به همراه روسیه پس از اجلاس الجزایر قوت گرفت اما در هفته‌های منتهی به اجلاس وین، عربستان سعودی با عصبانیت جلسه کارشناسی را ترک کرد و تهدید کرد تولیدش را تا 12 میلیون بشکه در روز افزایش خواهد داد.

فصل سرما عملاً کاهش عرضه سوخت در سطح جهانی را با خود به همراه دارد و در فاصله یک ماه مانده به پایان سال 2016 و در حالی که جمهوری اسلامی ایران نیز تولید نفت خود را از 120 هزار بشکه در بحرانی‌ترین روزهای تحریم به 4.2 میلیون بشکه رسانده است به نظر می‌رسد قیمت نفت در بن‌بست اختلافات اعضای اوپک قادر نیست از چالش فوق خارج شود.

نوسانات قیمت نفت بسیار اندک است و سه دلار و هفت سنت افزایش و نزدیکی به مرز 50 دلار در هر بشکه در حالی برای بسیاری خوشایند بود که عموماً کاهش‌ها با سقوط‌های آنی و البته شیبی تند همراه است.

در حال حاضر نفت برنت در کنار نفت‌های خاورمیانه‌ای کاهش‌های نگران‌کننده‌ای را تجربه می‌کند که تمامی تولیدکنندگان از مکزیک تا روسیه را متأثر از خود کرده است. مسأله‌ای که در حال حاضر در کانون توجه قرار دارد کاهش تولید نفت اعضای اوپک است. آنها بر این ایده استوار هستند که کاهش تولید می‌تواند به افزایش تقاضا طی 14 ماه آینده مبدل شود که این مسأله به صورت مستقیم بر قیمت‌ها و افزایش آن مؤثر خواهد بود اما حضور ترامپ از آغاز سال 2017 در کاخ سفید برخی گمانه زنی‌ها را برای خروج نفت از بحران به حداقل می‌رساند.

فعالیت اعضای اوپک به شکل عملی تنها می‌تواند قیمت‌ها را برای اندک زمانی با تغییر رو به رو کند و تغییرات در فناوری‌های نفتی در کانادا و امریکا این کشورها را قادر می‌سازد با توجه به کاهش قیمت‌ها نیز نفت‌های شیل خود را به بازارهای جهانی و حتی داخلی وارد کنند که خبر بدی برای آنهایی است که بخش مهمی از نفت امریکا و کانادا را تأمین می‌کنند و تلاش کردند تا با دامپینگ دو سال گذشته نفت را در حالت کما حفظ کنند.

در شرایط کنونی نسخه‌های موجود در بازار عموماً مقطعی و همانند مسکن برای کاهش درد هستند و جلسات اوپک با توجه به تنوع اعضا در منابع و علاقه‌مندی‌ها نه تنها نتایجی پایدار نخواهد داشت بلکه بازار را برای مدت کوتاهی متأثر از خود می‌کند اما حرکت‌هایی که مبتنی بر فن‌آوری تأثیراتی عمیق در این بازار از خود به جای خواهند گذاشت زیرا به عصر پایان نفت نزدیک می‌شویم اما قطار کاهش‌ها تا ایستگاه مقصد فاصله زیادی دارد.

تهران به مسکو نزدیک می شود

ایران آمادگی میزبانی مجدد جنگنده های روسی را در پایگاه نوژه در همدان دارد. این جنگنده ها برای بمباران مواضع ارتش آزاد و تروریست هایی که در سوریه علیه مواضع بشار اسد مشغول جنگ هستند پیش از این در تابستان سال ۲۰۱۶ در پایگاه نوژه مستقر بودند اما با افشای این خبر و فشارهای رسانه ای و سوالات افکار عمومی مجبور شدند از ایران به سمت روسیه پرواز کنند.

ایران و روسیه در دوران پس از تحریم های بین المللی مناسبات خود را وارد فضای جدیدی کردند و همکاری ها و سفرهای میان مقامات نظامی دو طرف افزایش چشم گیری یافته است. از سوی دیگر تهران روابط نظامی خود را با چین نیز افزایش داده و این کشور خواهان خرید های تسلیحاتی از پکن است.

از سوی دیگر باید توجه داشت که پیروزی دونالند ترامپ ایران را برای ورود به بخشی از همکاری های بین المللی که این کشور را وارد کارزار امنیت جمعی می کند سوق داده و تشویق می کند.اما روزنامه کامرسانت که یک نشریه اقتصادی روسی است اولین بار اخبار مربوط به حضور نظامی مسکو در ایران را منتشر کرد می نویسد مسکو از تهران خواسته بود تا اجازه استفاده و استقرار کامل جنگنده های به همراه موشک ها را به این کشور بدهد اما در آن زمان ایران با این ایده مخالفت کرده بود.

چین همکاری های نظامی اش با ایران را افزایش می دهد

جمهوری اسلامی ایران و چین به زودی رزمایش مشترک نظامی برگزار می کنند. این نخستین بار است که ایران وارد یک رزمایش بین المللی با مشارکت یک کشور خارجی خواهد شد که در نوع خود نشان از پویایی و تغییر در رویکرد نظامی جمهوری اسلامی است.

ایران همچنین پیش از این اقدام به در اختیار قرار دادن یک پایگاه هوایی به روسیه برای حملات مستمر روسها در حلب کرده بود. حلبی که اکنون برای نخستین بار پس از سال ۲۰۱۲ میلادی شاهد تغییر در رویکرد نظامی مخالفان بشار اسد شده و فرار از سوی مناطق تحت کنترل مخالفان به سوی بخش دولتی نشان از پیروزی دولت و جنگنده های روسی دارد.

به نظر می رسد توافق های نظامی ایران و چین پیش از حضور ترامپ در کاخ سفید و خلا قدرتی که آمریکا با آن مواجهه است شرایط را در منطقه خاورمیانه تغییر داده است و بسیاری بر این باورند که پوتین تلاش می کند تا در یک ماه آینده شرایط را در سوریه به خصوص شهر حلب تغییر دهد زیرا رویکرد دولت اوباما و ترامپ در برخورد با مخالفان بشار اسد بسیار متفاوت است.

دیپلماسی دفاعی بخشی از توافقی است میان چین و ایران بدست آمده است و خرید های تسلیحاتی جمهوری اسلامی از چین و ساخت و مونتاژ تولیدات در ایران از دیگر توافقاتی است میان دو طرف صورت گرفته است. چین مناسبات بسیار نزدیکی با همسایه ایران ، پاکستان دارد.

رفتار ضد برجامی ترامپ اشتباه است

دونالد ترامپ در کمپین انتخاباتی خود پیش از انتخاب به عنوان رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد برجام را پاره خواهد کرد و این بد ترین توافقی است که آمریکا در تاریخ خود دیده است. این سخنان ترامپ در حالی عنوان شد که توافق هسته ای عملا برنامه اتمی ایران را محدود و در عین حال اجازه داد تا تهران از تحریم های فلج کننده هسته ای که در سیستم های مالی و اقتصادی تهران وارد شده بود فارق آید و بتواند در تجارت بین المللی نقشی فعال ایفا کند.

پس از رفع تحریم ها بد عهدی هایی از سوی غرب صورت گرفت اما در حال حاضر مساله ای که بیش از پیش مورد اهمیت است قوام برجام خواهد بود که با توجه به روابط اسرائیل و ترامپ به نظر می رسد دولت آینده آمریکا که از ژانویه ۲۰۱۷ روی کار خواهد آمد می تواند در خصوص آن چالش آفرین باشد.

در میانه های نوامبر کاندید در اختیار گرفتن پست ریاست سازمان جاسوسی آمریکا "‌سیا "‌که جایگزین جان او برنن خواهد شد می نویسد : وی از مخالفان برجام است و تلاش می کند این توافق فاجعه بار را یکی از اصلی ترین حامیان تروریسم ( ایران ) متوقف کند.

مایک پومپئو در همین حال همانند دیگر اعضای کابینه ترامپ با برجام مخالف است و معلوم نیست با استناد به چه رویه قصد دارد تا در مسیر این مساله بین المللی سنگ اندازی کند.

ایران و روسیه قرار داد ۱۰ میلیارد دلاری نظامی امضا می کنند

خرید جنگنده از روسیه یکی از خواسته های ایران است . این کشور که سامانه های هوایی بسیار کهنه ای دارد اکنون و با توجه به رفع تحریم های بین المللی و امکان همکاری های نزدیک مالی خواستار خرید جنگنده های روسی سوخوی ۳۰ است .

پیش از این سفر وزیر دفاع ایران به روسیه حدس و گمان ها در خصوص خرید جنگنده های روسی سوخوی ۳۰ نسل چهارم افزایش داده است. این جنگنده در سال ۲۰۱۵ برای نخستین بار در نمایشگاه هوایی مسکو موسوم به MAKS به نمایش در امد و ایران برای نوسازی ناوگان خود به آن بسیار علاقه مند است.

در همین حال طرف های ایرانی می گویند سامانه های ضد موشک های دور برد دیگر در دستور کار این کشور برای دفاع و امنیت مرزهایش لازم نیست به همین جهت ایران به دنبال جنگنده است.حضور روسیه در بازار تسلیحاتی ایران نشان از همکاری های مشترک دو کشور در زمینه های متعدد از جمله مونتاژ تانک و ماشین افزارهای نظامی دارد.

فرانسوا فیون و آینده برجام

فرانسوا فیون توانست در انتخابات داخلی دو مرحله حزب لیبرال راست گرای فرانسه به پیروزی دست یابد و نماینده این حزب در انتخابات ریاست جمهوری آینده فرانسه باشد. او که از سیتروئن سی ۶ خود پیاده می شد قول داده است که فرانسه را از چالش های اقتصادی که با آن رو به رو است خارج کند.

فیون از حامیان اتحادیه اروپایی است و در عین حال به دنبال استقلال بیشتر کشورهای عضو در داخل این ساختار به شمار می رود . مواضع فیون به مراتب از اولاند در خصوص آینده روابط با ایران توازن بیشتری دارد به همین جهت به نظر می رسد مناسبات تهران و پاریس با توجه به پیچیدگی های که طی این سالها تجربه کرده است وضعیت تعادلی بهتری داشته باشد.

در همین حال فوین از حامیان بشار اسد و مقابله با داعش با کمک روسیه است که در این مسیر نیز نیازمندی فرانسه با همکاری با تهران عملا غیر قابل انکار خواهد بود . از سوی دیگر تمرکز فیون سیاست داخلی فرانسه است به همین جهت او تمرکز خود را بر وضعیت داخلی فرانسه خواهد داشت.

 

 

 

 

 

کد خبر 592184

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha