خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: تاریخ مراودات سیاسی بین ایران و نروژ به سال ۱۲۸۴ شمسی (۱۹۰۵ میلادی) برمیگردد. همزمان با اعلام استقلال نروژ، ابتدا سفراء ایران در روسیه و پس از تأسیس سفارت در استهکلم در سال ۱۲۸۹ شمسی (۱۹۱۰ میلادی)، سفراء ایران در سوئد، در نروژ اکردیته بودند. در ۳۰ فروردین ۱۳۴۲ شمسی (۱۹۶۳ میلادی)، سفارت ایران در اسلو تأسیس گردید و از آن پس روابط ایران و نروژ، بر اساس اصول تفاهم و همکاری گسترش یافت.
بنابراین گزارش، روابط اقتصادی ایران و نروژ در سال ۱۳۰۹، با امضاء عهدنامه مودتآمیزی در زمینه دریانوردی آغاز شد. بعد از آن در ۱۰ خرداد ۱۳۲۹ (۲۲ ماه مِی ۱۹۵۰) موافقتنامه سرویسهای حمل و نقل هوائی - بازرگانی میان دو دولت به امضاء رسید و قراردادهائی نیز در (اکتبر ۱۹۵۶)، درباره معافیت متقابل شرکتهای هواپیمائی از پرداخت مالیات مورد توافق قرار گرفت.
روابط اقتصادی بین دو کشور، طی سالیان متمادی به صورت سنتی ادامه داشت ولی در سطح نسبتاً پائینی برقرار بوده است. در سال ۱۳۵۵، اجلاس مشترکی در زمینههای اقتصادی و فنی در سطح وزیران دو کشور در اسلو برگزار شد. در این اجلاس، دولت نروژ برای همکاری خود با ایران در زمینه توسعه صنایع فلزی، کمک به بهبود سیستم کشاورزی ایران و توسعه ارتباطات راه دور اعلام آمادگی نمود و دولت ایران نیز در مقابل موافقت کرد که برخی از اقلام مورد نیاز نروژ را تأمین نماید.
در سال ۱۳۵۷، دومین نشست اقتصادی و فنی مقامات دو کشور برگزار شد، این کمیسیون موافقت کرد که همه اقداات لازم برای افزایش صادرات کالاهای صنعتی و نیمه تمام ایران به نروژ واگذار شود. ضمن اینکه توصیههائی نیز در مورد افزایش صادرات نروژ به عمل آمد. با وجود این نشستها سطح مبادلات تجاری بین دو کشور ایران و نروژ هیچگاه توسعه چشمگیری نیافت که علت آن، محدود بودن امکانات صادراتی دو کشور، دسترسی آسان نروژ به بازارهای اروپا و آمریکا، بعد مسافت ایران و نروژ، غنی بودن نفت و گاز نروژ و طبعاً بینیازی نروژ از نفت و گاز ایران میباشد.
این گزارش می افزاید: در حال حاضر در راستای توسعه روابط تجاری و اقتصادی میان دو کشور شرکت ملی نفت ایران و شرکت نروژی دی.ان.او (DNO)، تفاهمنامه ای را برای مطالعه میدان نفتی چنگوله امضا کردند که طرف خارجی بررسی های خود را در یک دوره 6 ماهه انجام می دهد. این تفاهمنامه همکاری میان غلامرضا منوچهری، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران و بیورن دیل (Bjorn Dale) مدیرعامل شرکت دی.ان.او نروژ امضا شد.
بنابراین گزارش، وزارت نفت در این زمینه به نقل از غلامرضا منوچهری، معاون توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت ایران نوشته است: "طرف نروژی نتایج مطالعات خود را در مدت ٦ ماه ارائه دهد. همکاری صنعت نفت ایران با شرکت نروژی استات اویل سابقه همکاری خوبی است. و امید است امضای این تفاهمنامه بتواند به توسعه تعامل میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت دی.ان.او نیز منتهی شود. همچنین شرکت دی.ان.او، نسبت به ایجاد دفتر رسمی در ایران اقدام کند."
یادآور می شود: میدان نفتی چنگوله، یکی از میادین هیدروکربنی موجود در ساختمان زمین شناسی بلوک اناران در دماغه کوههای زاگرس، در امتداد مرز ایران و عراق و در قسمت جنوب غربی استان ایلام بین دو شهر مهران و دهلران بوده و سازند بنگستان میدان چنگوله، به عنوان دومین میدان مهم منطقه ایلام، به شمار میرود. نفت درجای میدان چنگوله به میزان حدود ۴/۳ میلیارد بشکه و با درجه API حدود ۲۲ برآورد شدهاست. در خصوص فعالیتهای اجرایی طرح، در بخش تحت الارضی حفاری دو حلقه چاه تولیدی جدید و تعمیر و تکمیل دو حلقه چاه موجود میدان در مرحله توسعه زودهنگام میدان چنگوله پیش بینی شدهاست. در بخش سطح الارضی احداث حداقل تاسیسات تولید زودهنگام شامل: تفکیک گر مرحله اول، پمپهای انتقال، تامین برق از طریق دیزل ژنراتور، حوضچه تبخیر، مشعل، خطوط لوله جریانی و تاسیسات سرچاهی در برنامه میباشد.
جهت انتقال نفت میدان چنگوله در مرحله تولید زودهنگام به مقدار حدود ۱۵ هزار بشکه در روز از یک خط لوله ۸ اینچ به طول ۱۳۰ کیلومتر به مقصد دهلران استفاده شده است. براساس گزارش شرکت مهندسی و توسعه نفت با اجرای توسعه زودهنگام میدان چنگوله و ارزیابی پتانسیل هیدروکربنی میدان، میتوان توسعه جامع این میدان نفتی را با هدف حصول تولید روزانه ۶۵ هزار بشکه نفت خام اجرایی کرد.
نظر شما