تل‌آویو نگران پیشروی‌های ایران در منطقه/ امید ایتالیا به حفظ توافق هسته ای

خبرگزاری شبستان:تل‌آویو نگران پیشروی‌های ایران در منطقه، لزوم دور کردن نظامی روسیه از ایران، امید ایتالیا به حفظ توافق هسته ای، تجارت با ایران، روسیه و چین با واحدهای پول ملی این کشورها از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: تل‌آویو نگران پیشروی‌های ایران در منطقه، لزوم دور کردن نظامی روسیه از ایران، امید ایتالیا به حفظ توافق هسته ای، تجارت با ایران، روسیه و چین با واحدهای پول ملی این کشورها از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

تل‌آویو نگران پیشروی‌های ایران در منطقه است

مدیرکل سابق وزارت امور بین‌المللی و راهبردی اسرائیل به  وبگاه «آلگماینر» گفت که ایران در حال سرعت بخشیدن تقویت بنیه نظامی «عوامل نیابتی خود در منطقه» است و دلیل آن نیز این است که «دونالد ترامپ» رییس جمهور منتخب آمریکا بعد از مراسم تحلیف در ماه ژانویه به شدت مانع فضای عملیاتی ایران می‌شود.

سرلشگر ذخیره «یوسف کوپر واسر» که اینک مدیر ارشد اندیشکده «مرکز روابط عمومی» است، مدعی شد ارتش اسرائیل به طور کامل نسبت به تقویت مواضع حزب الله لبنان که اینک به نفع «بشار اسد» رییس جمهور سوریه در این کشور در حال نبرد است، مطلع است.

وی افزود: «با وجودی‌ که روسیه و ایران از نیروهای حزب‌الله در سوریه حمایت می‌‌کنند، اما روسیه می‌داند که اسرائیل اجازه ارسال سلاح به حزب‌الله را از طریق سوریه نمی‌دهد.»

وی در بخش دیگر این گفت‌و‌گو  با بیان این‌که حزب الله در برهه کنونی بزرگترین نگرانی اسرائیل نیست گفت: «البته، این ایران است که موجب نگرانی است. ایران در حال پیشروی و عبور از عراق، سوریه و لبنان است.»

پیشتر نیز «آوی دیختر» رییس سابق «شین بت» سازمان اطلاعاتی، جاسوسی داخلی رژیم اسرائیل در دیدار با هئیت پارلمانی سوئیس گفته بود که اینک ایران فرماندهی 25 هزار نیروی شیعه در سوریه را بر عهده دارد.

این منبع خبری در خاتمه به نمایش قدرت چندی قبل نیروهای حزب‌الله و برگزاری رژه نظامی در شهر حمص سوریه همراه با برخی تجهیزات چون موشک‌های ضد تانک اشاره کرد.

قابلیت نبرد متقارن و نامتقارن ایران تهدیدی علیه راهبردهای آمریکاست/لزوم دور کردن نظامی روسیه از ایران

اندیشکده «امریکن اینتر پرایز» در گزارشی پیرامون «توان نظامی ایران» نوشت: ایران درحال شکل دهی مجدد ساختار فرماندهی نظامی برای افزایش قابلیت‌های خود در استقرار و بکارگیری توان نظامی متعارف در سرتاسر خاورمیانه است و فرمانده کل قوای این کشور اخیرا انتصاب‌ها و تغییرات ساختاری را در سطح فرماندهان نظامی انجام داده که موجب برنامه ریزی و هدایت نظامی بهتر با استفاده از همه شاخه‌های نظامی متعارف می‌شود.

بر این اساس، این تغییرات بر نیات ایران در توازن قوای مجدد نیروهای متعارفش از موضع تدافعی تاریخی تا نقش فعالتر حکایت دارند. این‌ موارد مبین این نکته هستند که ایران احتمالا استخوان بندی توسعه نیروی متعارفی را در سر دارد که چالش جدیدی علیه متحدان و منافع آمریکا در منطقه است.

در بخش دیگر این گزارش با تمرکز بر سپاه پاسداران و ارتش آمده است: سپاه پاسداران به عنوان نیروی برتر این کشور، به طور رسمی مسئول حفظ انقلاب اسلامی در برابر تهدیدهای داخلی و خارجی و گسترش انقلاب در فرامرزهای ایران است. در این رابطه نیروی قدس سپاه به عنوان بازوی قابل توجه،  مسئول فعالیت‌های خارج از کشور ایران است. نیروهای زمینی، دریایی و هوایی سپاه نیز تمرکز بر حفظ قلمروی ایران و نبرد علیه تهدیدهای داخلی و خارجی  از جنگ عراق-ایران دارند.

ارتش نیز نیروی کلاسیک ایران است و رهبر ایران بکارگیری قابلیت‌های ارتش را بیشتر کرده است. ارتش جزء مهم نیروهای مسلح ایران است و نیروها و سلاح‌های متعارف بیشتری نسبت به سپاه دارد.

 این اندیشکده می‌نویسد: با وجودی که نیروهای مسلح ایران در رقابت با آمریکا و برخی متحدان این کشور کماکان فاصله دارند  و ارتش ایران کماکان تجهیزات قدیمی در داشته و در برقراری همکاری بین نیروهایش ضعف دارد، اما اگر نیروهای مسلح این کشور قادر شوند بر موانع فرماندهی و نظارتی موجود در ساختارهای دوگانه غلبه کنند، توانایی ایران در اجرای عملیات نامتقارن به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

در این زمینه رصد فعالیت‌های قرارگاه «خاتم الانبیاء» و دیگر تغییرات سازمانی به ویژه در سطوح پایین‌تر چون ارتش و سپاه برای ارزیابی میزان تلاش‌های حکومت ایران برای توسعه توان نیروهای مسلح در اجرای عملیات کلاسیک مهم است.

این اندیشکده می‌نویسد: باید سیاستگذاران آمریکا اطمینان یابند ایران به سلاح‌هایی که نیاز دارد تا قابلیت‌های نبرد کلاسیک خود را افزایش داده و با دیگر قدرت‌های منطقه برابری کند، دست نمی‌یابد.

البته به طور محتمل مهمترین منبع تامین چنین جنگ افزارهایی روسیه است که باب گفت‌و‌گوها با مقام‌های دفاعی ایران را برای تهیه جنگنده‌ها، موشک‌های کروز و دیگر تجهیزات پیشرفته این کشور باز کرده است.

 در خاتمه این گزارش آمده است: در حالی‌که ایران فعالیت‌های نظامی خود را در منطقه شدت می‌بخشد، آمریکا  نیز باید به شدت در دور کردن روسیه در کمک به ایران و مبدل کردن این کشور به یک قدرت نظامی متعارف منطقه‌ای تلاش نماید. قابلیت نبرد متقارن ایران همراه با توانایی‌های نبرد نامتقارن این کشور تهدید راهبردی عمده بر سیاست‌ها و راهبردهای آمریکا در غرب آسیا است.

مشاور امنیت ملی ترامپ قصد داشت حادثه بنغازی را به گردن ایران بیاندازد

روزنامه نیویورک تایمز روز شنبه در گزارشی در مورد «مایکل فلین» که به عنوان مشاور امنیت ملی دولت جدید آمریکا منصوب شده، نوشته است که وی سابقه روشنی در مدت کوتاه مدیریت بر آژانس اطلاعات نظامی آمریکا نداشته است.

به عنوان نمونه، وی چند روز پس از حمله گروه‌های افراط‌گرا به ساختمان دیپلماتیک آمریکا در بنغازی که به مرگ سفیر این کشور منجر شد، «به جمع‌بندی‌ای رسید که برخی از زیردستانش در آژانس اطلاعات دفاعی از شنیدن آن جا خوردند: او به آن‌ها گفت که ایران در این حمله دست داشته است.»

نیویورک تایمز نوشته است: «او سپس به نیروهایش گفت که حالا وظیفه آن‌هاست که این نتیجه را ثابت کنند، تا از این طریق بتوان ثابت کرد که ارزیابی کاخ سفید در مورد دلیل انجام این حمله نادرست بوده است.»

مقامات کنونی و سابق دولت آمریکا می‌گویند فلین به کارکنان آژانس تحت امرش فشار می‌آورده تا به نحوی «دست پنهان» ایران را در این حادثه بیابند.

در ادامه این گزارش آمده است: «اما مانند بسیاری از تحقیقات دیگری که در مورد بنغازی انجام شد، آن‌ها هیچ مدرکی دال بر وجود ارتباط [با ایران] پیدا نکردند. اصرار و پافشاری ژنرال [فلین]، برای تعدادی از مقامات آژانس یادآور تلاش‌های مداوم دولت [جورج] بوش برای نشان دادن ووجود رابطه میان صدام حسین و عراق با حملات یازده سپتامبر 2001، بود.»

نیویورک تایمز در این گزارش نسبتا طولانی به خصوصیات منفی فلین پرداخته که موجب آزردگی زیرمجموعه و مدیران بالادستی او بوده است.

یکدندگی و نپذیرفتن نظرات دیگران یکی از موضوعاتی است که در این گزارش به آن اشاره شده است. به نوشته نیویورک تایمز، او در میانه سال 2012 زمانی که به ریاست آژانس اطلاعات نظامی آمریکا رسید، به کارکنان این سازمان گفت باید همواره این نکته را در نظر داشته باشند که «همیشه حق با من است.»

بنا بر این گزارش، وی بعد از حادثه بنغازی اصرار داشت که نیروهایش به نحوی این حادثه را به ایران ربط بدهند و گاهی از شنیدن این که مدرکی برای اثبات این فرضیه وجود ندارد، عصبانی شده و سر آن‌ها فریاد می‌کشیده است.

او همچنین معتقد بوده است که بر خلاف ادعای دولت «باراک اوباما»، القاعده در حال عقب‌نشینی نبوده و همچنان سازمان قدرتمندی است.

وی اعتقاد داشته است که آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) به عمد بخش عمده‌ای از اسناد یافت شده در محل اختفای «اسامه بن لادن» رهبر سابق القاعده را از طبقه‌بندی خارج نمی‌کرد، تا مشخص نشود که این گروه همچنان قدرتمند است.

فلین دولت را به اهمال در برابر تهدیدات پیش روی آمریکا از جمله گروه‌های تروریستی و ایران متهم می‌کرده است.

او چند ماه قبل در این مورد گفت: «اگر آن‌ها چیزهایی را که می‌دانستیم علنی می‌کردند، آن وقت دیگر رئیس‌جمهور نمی‌توانست در انتخابات بگوید القاعده در حال فرار است و ما بن لادن را کشته‌ایم. حتی امروز هم طوری صحبت می‌کند که انگار شاهکار کرده است. منظورم است که بی‌خیال!»

مهر:

امیدوارم ترامپ توافق هسته ای با ایران را حفظ کند

«پائولو جنتیلونی» وزیر خارجه ایتالیا در اظهاراتی ابراز امیدواری کرد که همکاری میان کشورش با دولت «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به صورت گذشته ارزشمند و مطلوب باشد.

وزیر امور خارجه ایتالیا امروز در مصاحبه با خبرگزاری آنسا در این باره گفت: منتظریم ببینیم که دولت  رئیس‌ جمهور منتخب آمریکا از چه گزینه هائی در حوزه سیاست بین المللی خود استفاده خواهد کرد.

«پائولو جنتیلونی» در ادامه این مصاحبه تصریح کرد: امیدوارم برخی از توافق های به دست آمده در سال های اخیر به قوت خود باقی بماند؛ در این راستا به توافق هسته ای با ایران و توافق درباره مسائل آب و هوایی می اندیشم.

وی خاطر نشان کرد: مطمئنم که همکاری های بسیار ارزشمندی میان ایتالیا و آمریکا به وجود خواهد آمد.

تجارت با ایران، روسیه و چین با واحدهای پول ملی این کشورها

«رجب طیب اردوغان» رئیس‌جمهور ترکیه امروز در اظهاراتی اعلام کرد که به دنبال تجارت با کشورهای ایران، روسیه و چین با استفاده از واحدهای پول ملی‌ این کشورها است.

وی که در مراسم افتتاحیه فروشگاهی در استانبول شرکت کرده بود، تصریح کرد که به «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برقراری روابط تجاری با واحدهای پول ملی دو کشور را پیشنهاد کرده است.

«رجب طیب اردوغان» در ادامه درباره پیشنهادش به پوتین گفت: به وی گفتم که بیایید تجارت میان دو کشور را با واحدهای پول ملی‌ مان انجام بدهیم. هر چه من از شما می خرم، پولش را به «روبل» پرداخت می کنم و هر چه شما از من می خرید، به «لیر» ترکیه پرداخت کنید.

رئیس‌ جمهور ترکیه در ادامه تأکید کرد که پیشنهاد مشابهی را به چین و ایران نیز ارائه کرده و آنها چنین پیشنهادی را معقول و منطقی دانستند.

وی تأکید کرد: به بانک های مرکزی مان دستورات لازم را  داده‌ ایم و سعی داریم تا روابط تجاری فیمابین با این کشورها را با این روش به انجام رسانیم.

مقام عالی اجرائی ترکیه در ادامه اظهارات امروز خود بازهم از مردم کشورش خواست تا ارزهای خارجی خود را یا به طلا و یا به واحد ملی پول ترکیه تبدیل کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان:

درخواست رژیم صهیونیستی برای تحقیق درباره سهام ایران در شرکت آلمانی سازنده زیردریایی

در پی انتشار گزارش‌هایی مبنی بر مالکیت ایران بر بخشی از سهام یک شرکت کشتی‌سازی آلمانی که در حال ساخت زیردریایی برای رژیم صهیونیستی است، نمایندگان پارلمان اسرائیل خواستار تحقیق در مورد این مسئله شدند.

این روزنامه روز گذشته، به نقل از منابع آگاه مدعی شد 4.5  درصد سهام شرکت «تیسن ‌کروپ» متعلق به ایران است. این شرکت در حال ساخت آخرین نسل زیردریایی‌های نیروی دریایی رژیم صهیونیستی است.

انتشار این خبر اسرائیلی‌ها را نسبت به احتمال دستیابی ایران به اطلاعات فنی این زیردریایی‌ها نگران کرده است.

پایگاه «تایمز اسرائیل» نیز اعلام کرد «اوفر شلاح» نماینده حزب اپوزیسیون «یش عاتید» در این رابطه گفت: افشای نقش ایران در کارخانه ‌ای که اسرائیل زیردریایی‌هایش را از آن می ‌خرد، نیاز به تحقیق جامع در این رابطه را تقویت می ‌کند.

رسانه ‌های اسرائیلی ادعا کردند ایران از دهه 1970 و پیش از انقلاب اسلامی بخشی از سهام این شرکت را در اختیار داشته و هنوز هم این سهم در اختیار یک شرکت دولتی ایرانی است.

انتشار این خبر، تازه ‌ترین جنجال ایجاد شده بر سر قرارداد پرسر و صدای اسرائیل و تیسن کروپ است.

در همین حال، هفته گذشته دادستان کل رژیم صهیونیستی دستور تحقیق از «دیوید شیمرون» وکیل شخصی «بنیامین نتانیاهو» نخست‌ وزیر اسرائیل در ارتباط با این پرونده را صادر کرد.

شیمرون که زمانی نماینده رسمی این شرکت آلمانی در فلسطین اشغالی بوده، متهم است که از نفوذ خود بر نتانیاهو استفاده کرده و وی را به بستن قرارداد با تیسن کروپ تشویق کرده است.

شلاح که ریاست کمیته امور خارجی و دفاعی پارلمان رژیم صهیونیستی را در اختیار دارد، با انتقاد از نحوه تصمیم ‌گیری در مورد انعقاد قرارداد با این شرکت، گفت: همه این اتفاقات این تصور را در افکار عمومی ایجاد کرده که یک جای کار می‌ لنگد. تداخل منافع شخصی دیوید شیمرون نیازمند تحقیقات قضایی است.

با این حال، یک مقام نظامی اسرائیل اهمیت گزارش منتشر شده در یدیعوت آحارونوت را زیر سوال برد.

همچنین «عاموس گیلعاد» مدیر اداره امور سیاسی-نظامی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی گفت: این تنها یک تیتر است که تصویر کلی را اندکی تغییر داد.

در صورت لغو برجام، عربستان چه خواهد کرد؟

یک کارشناس اطلاعاتی در کتابی که بر اساس بررسی دقیق آثار نویسندگان عرب درباره موضوع هسته ای منتشر کرده است، اینگونه نتیجه گیری کرد که اگر ایران به هر دلیلی، محدودیت های اعمال شده در برجام را رها کند، ملک سلمان، پادشاه عربستان برای دستیابی به بمب هسته ای تلاش خواهد کرد.

مؤسسه مطالعاتی بروکینگز در گزارشی به قلم بروس ریدل در پایگاه اینترنتی خود نوشت: توافق هسته ای ایران با مشکل رو به رو شده است. دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به شدت انتقاد کرده است. اگر توافق هسته ای ایران از مسیر خود منحرف شود، عربستان سعودی - که از دیگر منتقدان برجام است- چه خواهد کرد؟

کتاب جدیدی منتشر شده است که حاوی اطلاعات قابل توجهی برای پاسخ دادن به این سؤال است. نورمن سیگار، کارشناس اطلاعاتی دیرینه به تازگی بر اساس پژوهش و بررسی کامل همه آثار نویسندگان سعودی درباره موضوع تولید و گسترش تسلیحات هسته ای از دهه ها پیش که این موضوع برای نخستین بار در عربستان مورد توجه قرار گرفت، کتابی را با عنوان «عربستان سعودی و تسلیحات هسته ای: دیدگاه کشورها درباره بمب (هسته ای) چیست؟» چاپ کرد. سیگار در کتاب خود به سخنان اعضای خاندان حاکم عربستان که در مطبوعات این کشور نقل قول شده است، توجه ویژه ای کرده است.

سیگار به خواننده یادآوری می کند که موضوع هسته ای در خاور میانه (غرب آسیا) در اسرائیل آغاز شد. نگرانی های عربستان درباره سلاح های هسته ای نخستین بار بر اسرائیل متمرکز بود. بر اساس گزارشی که سیگار کشف کرد، ملک فهد، پادشاه وقت عربستان ژوئیه 1990 به حسنی مبارک، رئیس جمهور وقت مصر گفت که «اسرائیل در حال حاضر نگرانی اصلی ما» در زمینه هسته ای است.

به گفته سیگار، در پی عملیات «طوفان صحرا»، تهدید اسرائیل به اولویت اصلی برای سعودی ها تبدیل شد. برای مثال، شاهزاده مقرن - رئیس وقت دستگاه اطلاعاتی عربستان که اندکی بعد به سمت ولیعهد منصوب شد- سال 2006 گفت: «قرار داشتن زرادخانه هسته ای در اختیار اسرائیل، بزرگترین تهدید راهبردی دائمی برای امنیت خلیج (فارس) در کوتاه مدت و میان مدت محسوب می شود.»

بر اساس این کتاب، با اینکه اسرائیل همچنان بخش عمده اندیشه های راهبردی عربستان را به خود اختصاص می دهد، اما در حال حاضر، ایران به اولویت عربستان تبدیل شده است. سیگار بر اساس بررسی دقیق خود این طور نتیجه گیری می کند که اگر ایران محدودیت های اعمال شده در برجام را به هر دلیلی رها کند، ملک سلمان، پادشاه عربستان برای دستیابی به بمب هسته ای تلاش خواهد کرد. این نتیجه گیری،‌ غیر منتظره نیست، اما این کتاب، چنین نتیجه ای را بر اساس اطلاعات مهم تایید می کند.

عربستان تخصص فنی و پایگاه صنعتی برای ساخت بمب هسته ای ندارد. حتی اگر این کشور یک برنامه فشرده را آغاز کند، سال ها و شاید دهه ها طول بکشد تا به بمب هسته ای دست یابد.

در نتیجه، سه دهه است که پیوسته گزارش هایی درباره توافق محرمانه عربستان و پاکستان مبنی بر این منتشر می شود که در صورت نیاز ریاض، اسلام آباد بمب هسته ای در اختیار آن قرار خواهد داد. به طور قطع، نه ریاض و نه اسلام آباد، به صراحت در این باره سخن نمی گویند. اما هر از چند گاهی به امکان چنین اقدامی اشاره می کنند.

رابطه ملک سلمان با پاکستان پس از پادشاهی وی به خاطر جنگ عربستان در یمن، شروع خوبی نداشت. نواز شریف، نخست وزیر پاکستان درخواست ملک سلمان را برای همکاری نظامی در جنگ یمن رد کرد. وی با وجود سال ها کمک سعودی ها به پاکستان، همکاری فشرده نظامی و اطلاعاتی دو کشور در طول دهه ها، و این واقعیت که سعودی ها پس از برکناری نواز شریف در پی کودتای نظامی در پاکستان در سال 1999، به وی پناهندگی داده بودند، درخواست آنها را رد کرد.

نواز شریف مطمئن نبود که پادشاه عربستان و محمد بن سلمان، وزیر دفاع وی راهبرد یا پایان قابل قبولی برای این جنگ مد نظر داشته باشند. پارلمان پاکستان به اجماع رسید که در جنگ یمن مداخله نکند و از نواز شریف حمایت کرد. رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان نیز با این امر موافقت کرد.

بنابراین اگر ریاض با بر هم خوردن توافق هسته ای ایران رو به رو شود، باید در رابطه خود با پاکستان بازنگری کند. ماه گذشته فرد جدیدی به سمت رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان منصوب شد. قمر جاوید باجوه، فرمانده جدید ارتش پاکستان از جمله زرادخانه هسته ای این کشور است. سرعت پیشرفت برنامه تسیلحات هسته ای پاکستان بیش از همه کشورهای جهان است. این احتمال وجود دارد که فرمانده جدید ارتش پاکستان در اوایل دوره تصدی خود به این سمت به عربستان سفر کند. آنچه در پشت درهای بسته کاخ سلطنتی عربستان درباره آن بحث خواهد شد، موضوعی است که علاقه زیادی به آن به وجود دارد.

ایرنا:

ابراز علاقمندی جمهوری چک برای استفاده از تجربیات ایران در زمینه مبارزه با تروریسم

قائم مقام وزیر کشور جمهوری چک با اشاره به تجربیات جمهوری اسلامی ایران در زمینه مبارزه با مواد مخدر و تروریسم، آمادگی کشورش را برای استفاده از این تجربیات و همکاری با ایران اعلام نمود.

«برژی نواچکدر» در جریان ملاقات با کاردار جمهوری اسلامی ایران در چک اظهار کرد: ایران گهواره تمدن و جزیره ثبات در منطقه است و جمهوری چک از گسترش همکاری های دو جانبه بین دو کشور در موضوعات مختلف استقبال می کند.

«علی اکبر جوکار» کاردار کشورمان نیز ضمن تشریح تلاش های جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر و جنایات سازمان یافته گفت: مردم ایران هزینه های زیادی در این راستا پرداخت کرده و این در حالی است که همکاری لازم از سوی کشورهای اروپایی در این خصوص بعمل نیامده است.

وی ابراز امیدواری کرد در راستای گسترش رایزنی های دو کشور، سطح روابط جدیدی از همکاری های دو جانبه در حوزه مبارزه با تروریسم و قاچاق مواد مخدر تعریف گردد.

 

 

کد خبر 591237

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha