اساسی ترین تفاوت های حکومت پیامبر(ص) با امام حسن(ع)/ احاطه‌ی فرهنگی جبهه نفاق، دلیل غربت امام مجتبی(ع)

خبرگزاری شبستان: محقق علوم اسلامی به تفاوت های اساسی حکومت زمان پیامبر (ص) با امام حسن(ع) اشاره کرد و اظهار داشت: غربت امام حسن(ع) به خاطر احاطه‌ی فرهنگی جبهه‌ی نفاق در عالم اسلام بود.

حجت الاسلام محمد تازه مرد آرانی محقق علوم اسلامی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان با تسلیت ۲۸ صفر سالروز رحلت نبی مکرم اسلام و شهادت امام حسن مجتبی(ع)، یکی از اساسی ترین تفاوت ها در اصول حکومت های حق و باطل را آگاهی و جهالت خواند و افزود: بر خلاف حکومت باطل که قوام خود را در جهالت مردم می داند، آگاهی بخشی به مردم از اصول حکومت حق در طول باطل بوده است.

وی اکراه مردم برای پذیرش حکومت‌ حق را به دلیل الزام آنان برای کنار گذاشتن بسیاری از هوس‌ها و دنیاخواهی‌ها دانست و تصریح کرد: این اصل هم در حکومت رسول الله(ص) و هم در حکومت امام حسن(ع) حاکم بود و عمده تلاش این بزرگواران، معطوف به جنگیدن با دنیاخواهی و هوا و هوس مردم می شد، لذا از این موضوع می توان به عنوان نقطه مشترک این دو حکومت یاد کرد.

این کارشناس تاریخ اسلام در ادامه به تفاوت های این دو حکومت پرداخت و گفت: ساختار اعتقادی مردم از آغاز دعوت نبوی تا زمان هجرت به حدی رسیده بود که حکومت اسلامی بستر مناسبی برای رشد و بالندگی پیدا کند.

حجت الاسلام تازه مرد افزود: از دیگر سو، هر حکومتی نیازمند زیربنای انسانی قوی در رأس حکومت است تا به دور از هوا و هوس‌ دنیایی و روزمرگی‌ها تصمیم‌های مهم اداره‌ی جامعه را اتخاذ کنند، از این منظر انسان‌های خردمند و کاردانی از صحابه و انصار در مکتب حضرت رشد پیدا کردند و هر روز بر تعداد این افراد افزوده شد، لذا فقر مدیر در زمان حکومت رسول الله(ص) بسیار کمتر از زمان امام حسن(ع) بود.

وی با اشاره به اینکه در زمان امام حسن(ع) مردم، بنده و برده مطامع خود بودند، خاطر نشان کرد: پناه بردن فرمانده لشکر امام حسن(ع) به سپاه معاویه در حالی که این دو  لشکر، آماده مبارزه با یکدیگر بودند از داستان‌های آموزنده‌ی صدر اسلام است که انحراف بزرگان و سرشناسان جامعه زمان این بزرگوار را آشکار می‌کند و نشان می‌دهد نفوذ فرهنگی تا چه حد می‌تواند به پایه‌های حکومت اسلامی ضربه بزند.

این مبلغ و کارشناس دینی،  تفاوت دیگر حکومت در این دو عصر را در پایه های حکومت دانست و اظهار داشت: در زمان حیات پیامبر(ص) غیر از یهودیان، مشرکان مکه و قبایل اطراف مدینه، منافقان و خودخواهان به عنوان دو  دشمن پنهان و خطرناک در مقابل حضرت بودند که در مورد دشمن نخست، پیامبر عموما در مقابل آنان مدارا می‌کرد و به خاطر این که دشمنی‌شان سازمان‌یافته نبود، با برخوردهایی توأم با ملایمت، آنان را شرمسار می‌کرد و در مقابل دشمن دوم، حتی یک لحظه از تربیت و تزکیه دست بر نداشت.

تازه مرد آرانی افزود: اما انحراف در جریان واقعه بزرگ غدیر که قرار بود ادامه راه حضرت پس از ایشان باشد و جامعه‌ی بشری را به سرمنزل مقصود هدایت کند، دست مردم را از ولایت معصوم(ع) دور کرد و موجب بروز انحرافاتی بسیار در ادامه مسیر حیات اسلام شد و 23 سال تلاش پیامبر(ص) برای ساختن جامعه با ۲۳ سال انحراف و کج ‌روی کمرنگ شد و در نهایت مردم در حالی به ولی معصوم روی آوردند که پایه‌های حکومت نبوی، ترک‌های عمیقی خورده بود.

این محقق تاریخ اسلام تأکید کرد: معاویه چنان جریان تبلیغی را آغاز کرده بود که در نهایت مردم شام، اسلام را تنها با قرائت معاویه‌ای می‌شناختند و این قرائت منحرف از اسلام، به تدریج کل فضای جامعه‌ را آلوده و حتی در مقابل حکومت امیرالمومنین(ع) نیز قد علم کرد.

حجت الاسلام تازه مرد با اشاره به اینکه جریان نفاق با رفتار فرهنگی و تبلیغی خود آن چنان در جهان اسلام پراکنده شده بود که امام مجتبی(ع) فضا را برای مبارزه‌ سخت و جنگ آماده نمی دید، اضافه کرد:  غربت امام حسن(ع) به خاطر احاطه‌ فرهنگی جبهه‌ نفاق در عالم اسلام بود، احاطه‌ای که در نهایت کار حکومت حضرت امیر(ع) را هم به تنگنا کشانده بود.

وی با یادآوری این نکته که امکانات حکومت، آن چنان که برای حضرت رسول(ص) فراهم بود، در اختیار امام حسن(ع) نبود، خاطر نشان کرد: در زمان امام مجتبی(ع) نه اعتقاد مردم متناسب با آرمان‌های اسلامی بود و نه افرادی که بتوانند بار مسئولیت جامعه‌ی اسلامی را به دوش بکشند پیدا می‌شدند، بنابراین ایشان با به کارگیری سلاحی به نام صلح، راهکار مبارزه‌ی فرهنگی را در پیش گرفتند.

این مبلّغ دینی، با اشاره به اینکه در مقابل رویکردهای فرهنگی، باید راهکارهای مبارزاتی فرهنگی استفاده شود، تصریح کرد: امام حسن(ع) با صلحی پیروزمندانه، از ابتدا تلاش کردند اعتقادات مردم را تعمیر کنند تا ظاهری که از اسلام باقی مانده بود تدریجا باطن پیدا کند.

حجت الاسلام تازه مرد افزود: کار امام مجتبی(ع) جریان اصیلی از اهل حق را ایجاد کرد که در طول تاریخ در تمام سختی‌ها برای اسلام ماندند و فداکاری کردند و امروز اسلام واقعی به دست مردمان رسیده است و در نهایت حاکم خواهد شد.

کد خبر 590423

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha