به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، دکتریوسف سدادی، استاد دانشگاه و معاون مرکز اسناد و کتابخانه دانشگاه گیلان امروز(۲۶ آبان) در نشست تخصصی علم اطلاعات و دانش شناسی که در سالن اجتماعات اداره کل کتابخانه های عمومی استان برگزار شد گفت: ما کتابداران قشری مهم و تاثیر گذار در جامعه اطلاعاتی، هستیم.
وی با معرفی کتاب «آموزش های مهارت های سواد اطلاعاتی» اظهار کرد: این کتاب نوشته نرگس خالقی و مرضیه سیامک است که ویراستاری علمی آن را جیران خانساری انجام داده است.
سدادی با اشاره به اینکه این کتاب توسط نشر کتابدار و دانشگاه قم در سال ۸۹ منتشر شده است، افزود: این کتاب در هشت فصل به زبان بسیار ساده و قابل فهم برای حتی غیر متخصصین این عرصه نوشته شده است که نه فقط برای کتابداران، بلکه برای همه افرادی که می خواهند به سواد اطلاعاتی مجهز بشوند، مفید است.
وی در ادامه با بیان اینکه عصر جدید نیازهای جدیدی را در جامعه، پژوهش و آموزش عالی ایجاد کرده که نیازمند فراگیری مهارت های است که باید خود را متناسب با تغییرات، هماهنگ کند، گفت: این تغییرات ضرورت توسعه و فراگیری مهارتهایی را ایجاد کرده که ما کتابداران به آن سواد اطلاعاتی می گوییم.
سدادی با اشاره به اینکه اکنون دست همه فرزندان ما موبایل قرار دارد و آنها باید حداقل طرز کار با اینترنت، شبکه و نشانی urlرا بلد باشند.
وی اذعان کرد: در قدیم در تعریف سواد آمده است که توانایی خواندن، نوشتن و حساب کردن و درک سواد بومی را داشته باشیم اما در جامعه اطلاعاتی با توجه به رشد و تولید انبوه و انفجار اطلاعات و پایگاه اطلاعاتی زیاد، این سواد جایش را داده به اینکه فرد بتواند نیاز اطلاعاتیش را تشخیص داده، بتواند جایایی کند و از طریق جستجو اطلاعات را بیایبد و تا درست مکان یابی کرده و یک سوالی را که حل مسئله است را بیابد .
سدادی اظهار کرد: در این صورت است که می گوییم این فرد مجهز به سواد اطلاعاتی می باشد.
وی بیان کرد: ما به عنوان یک کتابدار از یک کاربر نیاز اطلاعاتیش را می گیریم و نیازش را تبدیل می کنیم به زبان نظام، تا بتوانیم راهنماییش کنیم برای آنچه که می خواهد.
سدادی با اشاره به اینکه حتی گاهی جامعه آکادمیک ما هم نمی داند وقتی در محیط وب می خواهد جستجو کند باید از کجا شروع کند، افزود: باید از راهنمایی های موضوعی وب، مطلب بگیرید.
وی اذعان کرد: بسیاری از اطلاعاتی که از اصالت سند برخوردار هستند در محیط وب رایگان نیست و با توجه به اینکه حجم زیادی از اطلاعات را شامل می شود ما باید این منابع علمی را که ایجاد حرکت می کند از طریق پایگاه هایی جستجو کنیم که ما را به هدف و مقصود می رساند.
کتابخانه مهد کودک
علی اکبر خاصه، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور گیلان، نیز در این شست اظهار کرد: به لحاظ دسترسی به فول تکس مقالات اگر بخواهیم فقط به جنبه رایگان بودن اطلاعات بپردازیم دو طبقه مقالات فارسی و دیگری انگلیسی را داریم.
وی بیان کرد: در مقالات فارسی پایگاهی مثل جهاد دانشگاهی منبعی غنی برای دسترسی به مقالات فارسی زبان داخلی هستند که می توانیم از آنها استفاده کنیم و در خارج هم برای دسترسی به مقالات خارجی روز دنیا، اکثر مقالات که در نشریات معتبر چاپ می شوند در نگاه اول بایستی اشتراک داشته باشیم تا آنها را بدست بیاوریم.
خاصه در ادامه با معرفی کتاب«کتابخانه مهد کودک» گفت: در عرصه کودکان چنان توجه ای به آشنایی آنان با کتاب انجام نشده است.
وی با اشاره به اینکه مدارس ما به گونه ای است که در آن کتابخانه آموزشگاهی و مرکز رسانه که در سایر کشورها وجود دارد نه در سطح بالا بلکه در سطح معمولی هم وجود ندارد، گفت: این جای نگرانی و دغدغه بزرگی است.
خاصه با بیان اینکه اگر در کودکی که شخصیت انسان در حال شکل گیری است اگر نتواند به یک مرکز رسانه ای، یا کتابخانه کودک و یا کتابخانه آموزشگاهی در سطح مدارس دسترسی داشته باشد، جای تاسف است، افزود: مسئله ای که همه به آن واقف هستیم و اذعان می کنیم اما متاسفانه در عمل شاهد هیچ حرکتی نیستیم.
وی تصریح کرد: دانش آموزی وارد مدرسه می شود، منبعی به او معرفی می شود و از همان منبع با او کار می شود و در نهایت از همان منبع قرار است که نمره ای اخذ کند، اینها جای نگرانی دارد.
خاصه اضافه کرد: در این صورت تفکر خلاق و انتقادی در این دانش آموز شکل نمی گیرد و اگر بخواهیم تفکر خلاق در ذهن دانش آموز شکل بگیرد باید تعاملی با کتابخانه آموزشگاه داشته باشد که استعداش کشف شود و همین یک نفر می تواند یک جامعه را تغییر دهد.
نظر شما