خبرگزاری شبستان: شاید شما هم جزو آن دسته از افراد باشید که حتی برای اثبات یک گفته کم ارزش در جمعی از انواع قسمهای متداول از جان بچه ها و عزیزتان گرفته تا قسم حضرت عباس و قرآن استفاده کنید تا بدین ترتیب اعتماد اطرافیان را به خود جلب کنید. با توجه به اینکه قسم خوردن در آیات و احادیث مکروه است و بنا بر سفارش ائمه معصوم (ع) و مراجع تقلید بهتر است از این اقدام در پیش برد هیچ کاری استفاده نشود؛ اما متأسفانه در جامعه شاهد این معضل هستیم که افراد حتی برای اثبات حرف های دروغ شان گاه و بی گاه از سوگند های دروغ استفاده می کنند.
قسم یاد کردن گواه ضعف شخصیتی در افراد
«حجت السلام ابوالقاسم حسنی»، روانشناس و مبلغ دینی درباره رواج سوگند دروغ در جامعه گفت: رواج سوگند دروغ در جامعه به دلیل ضعف ایمان است، شخصی که ایمانش ضعیف باشد، به تبع توکلش به خدا کم می شود و شخصی که توکلش کم شود از مردم می ترسد و ترس از مردم سبب میشود تا فرد اعتماد به نفسش را از دست داده و برای اینکه حرفهایش را دیگران بپذیرند قسم میخورد.
به گفته این مبلغ دینی قسم خوردن یک نوع ترس است، برای اینکه اطرافیان حرفش را باور کنند. در ضمن باید توجه داشت که قسم خوردن نشان دهنده ضعف ایمان است و شخص به دلیل اینکه ایمانش ضعیف است، باور ندارد که خداوند کمکش میکند، قسم می خورد تا دیگران حرف هایش را قبول کنند.
فرق افراد با ایمان و سست ایمان
این روانشناس معتقد است: در افراد با ایمان به ندرت میتوان مشاهده کرد که این افراد قسم یاد کنند، آن هم به این دلیل که این افراد با ایمان کامل به خداوند یقین دارند، با این بینش دیگر نیازی به قسم یاد کردن بر سر هر مسألهای نیست.
قسم راست هم کراهت دارد
به گفته این مبلغ دینی، افرادی که چه به دروغ و چه راست قسم می خورند، از لحاظ شرعی عقوبتهای فراوانی در انتظارشان است. باید توجه داشت که یاد کردن قسم راست مکروه است و قسم دروغ هم حرام و از گناه های کبیره محسوب می شود.
مراقب الفاظتان باشید
باید توجه داشت که اگر شخصی به الفاظ والله، باا... و اسماء جلاله خداوند قسم یاد کند، عقوبتهای سنگینی در انتظارش است، باید توجه داشت که سوگند یاد کردن به اولیای خدا و مقدسات هم شامل عقوبت الهی می شود.
قسم حضرت عباس (ع) یا دم خروس
در پی تحقیقاتی که در ایران انجام شده است، اغلب ایرانی ها برای قسم خوردن از « قرآن» یا قسم «حضرت عباس (ع)» استفاده میکنند، معمولاً افراد در جامعه بنابر هر حرف و سخنی قسم ورد زبانشان می شود، حتی حرف راستشان را با قسم خوردن بیان میکنند، باید توجه داشت که این رفتار ناپسند باعث کم شدن برکت در زندگی میشود، این عادت چنان در زندگی افراد وارد شده است که حتی در ادبیات هم وقتی کسی بر سر موضوعی قسم می خورد، می گویند: «قسم حضرت عباس را باور کنیم یا دم خروس را»
افراد مغرور هم قسم می خورند!
در ضمن بعضی از افردی که مغرور هستند به علت داشتن غرور باز هم بر سر هر مسألهای قسم می خورند، برای مثال اغلب افرادی که از غرور ظاهری یا غرور کاذب بر خوردار هستند ولی باز به علت ترس از اینکه مورد قبول جامعه قرار نگیرد، قسم می خورد.
ضعف ایمان تنها درد جامعه
در ادامه حجت الاسلام حسنی با بیان اینکه باید این پدیده زشت اجتماعی از مردم دور شود، گفت: به قول «آیت الله خوشبخت» استاد کلام، هر معضل اجتماعی و حتی مشکلات در روابط خانوادگی ناشی از ضعف ایمان است.
حجت الاسلام حسنی به نقل از این استاد اخلاق گفت: «تا گناه در جامعه داریم شاهد ضعف ایمان هم خواهیم بود و ضعف ایمان هم به تبع معضلهای اجتماعی گوناگونی در پی دارد، وقتی انسان راحت دروغ می گوید این معضل نشان دهنده ضعف ایمان است و باید توجه داشت که اگر افراد در جامعه این گناه ها را کنار بگذارند خیلی از معضل ها از بین می رود».
قسم و سوگند در بعضی مواقع ممکن است، پا از یک حرف و سخن عامیانه فراتر گذاشته و در مجامعی همچون دادگاهها به عنوان ادلهای مورد اعتماد از آن برای زندگی یا مرگ شخصی تصمیم گرفته شود.
شماره تلفن 129 از مکافات قسم می گوید
از آنجایی که برای تخطی فرد خاطی بنابر جرم مرتکب شده باید مجازاتی در نظر شود. در کتاب قانون هم برای مجازات فردی که شهادت دروغ یا سوگند دروغ روا داشته برطبق قانون مجازاتی خاص تعیین شده است. بنابر گفته کارشناس حقوقی قوه قضایی، که در سامانه 129 قوه قضایی فعالیت میکند، فردی که برای اجرای حکمی قسم دروغ یاد کند ،از سه ماه تا دو سال به حبس محکوم و یا فرد خاطی مورد جزای نقدی به مبلغ یک میلیون و پانصد هزار ریال قرار می گیرد.
شهادت دروغ مجازات دارد
باید در نظر داشت که اگر در دعوایی جنایی، شهود شهادت دروغ بدهند که فلانی قاتل است و آن فرد متهم با توجه به شهادت شهود اعدام شود و سپس دروغ بودن شهادت و بی گناهی قاتل اعدام شده ثابت شود، آن شهود به اعدام محکوم می شوند، چون باعث مرگ یک انسان بی گناه شدهاند و باید مکافات آن را بکشند. بنابراین باید به علت جنبه اخروی، گناه بودن و همچنین جلوگیری از تضییع حق و مجازات دنیوی از قسم دروغ و شهادت دروغ اجتناب و خودداری کرد.
مجازات شهادت دروغ
در حین سرچ از جست و گر گوگل متوجه وبلاگ قاضی «حسن تردست»، رئیس شعبه 7 دادگاه کیفری استان تهران شدم، درباره شرایط قصاص سوگند و شهادت قسم و عواقب آن مطالبی بدین شرح گفته بود: «شهادت علیه یک متهم، یکی از دلایلی است که قضات میتوانند در صدور حکم خود به آن استناد کنند؛ بنابراین شاهدان میتوانند با حضور یا عدم حضور خود در روشن شدن واقعیت بسیارموثر باشند.
به همین دلیل هم در دادگاه قضات موظف هستند شاهدان را قسم دهند، بعد شهادت آنها را استماع کنند. باید توجه داشت که شهادت دروغ علاوه بر اینکه مجازات قانونی دارد، اگر مشخص شود این شهادت دروغ بوده است، دادگاه باید شاهد دروغین را مجازات کند.
عقوبت شهادت و سوگند دروغ فقط به این مجازات ها ختم نمیشود، بلکه مجازات اخروی هم دارد و خداوند نیز به علت شهادت دروغ که باعث ضایع شدن حقوق یک مسلمان شده است، برای افراد مجازات قائل خواهند شد، البته شهادت واقعی هم اجر اخروی دارد و خداوند به فردی که شهادت داده است؛ اجر میدهد».
به امید آن روز
اگر هر کدام از ما در لحظه به لحظه زندگی مان به فکر اعمال و رفتارمان باشیم و به گفته حجت اسلام و المسلمین حسنی ضعف ایمان خود را بر طرف کنیم، دیگر نیازی به تأیید دیگران وجود ندارد و در این شرایط می توان گفت در جامعه شاهد افرادی با بلوغ فکری خواهیم بود، به امید آن روز... .
پایان پیام/
نظر شما