حجت الاسلام یحیی جهانگیری سهروردی، استاد جامعه المصطفی(ص) العالمیه در گفت وگو با خبرنگار گروه اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به ابعاد و ماهیت زیارت اربعین، اظهار کرد: در حدیث شریفی یکی از شاخص های مومن زیارت اربعین معرفی شده است، این به این معناست که اگر کسی می خواهد مومن بماند و ایمان در دل او ریشه بدواند واگر می خواهد که ایمان نه فقط یک ادعا که در رفتار و کنش ها و گفتار او نیز تبلور پیدا کند باید به زیارت اربعین برود. شاید یکی از دلایل تاکیدی که نسبت به زیارت اربعین شده، این باشد که زیارت امام حسین(ع) در کربلا را برای هر مومن الزام می کند.
وی ادامه داد: هیچ انسانی حق ندارد بگوید کربلا در عاشورا تمام شد و عاشورا در سرزمین کربلا به پایان رسید. اربعین به ما ثابت می کند که کربلا فراتر از یک زمان است. درست است که کربلا یک سرزمین است اما سرزمینی به وسعت گیتی است. عاشورا یک برهه نیست بلکه فراتاریخ است؛ لذا به تعبیری که مقام معظم رهبری نیز دارند هر انسانی باید برگردد به این سرزمین و اتفاقات آن روز را مرور کند.
این محقق تاریخ اسلام تاکید کرد: اربعین برای آن است که فقط ادعای دیانت و مومن بودن نشود، مومن بودن فقط به این ادعا نیست که بگوییم ای کاش ما هم در کربلا بودیم. زیارت روز اربعین و حضور در این کنگره عظیم در واقع خلوص این امر را ثابت می کند. اربعین برای آن است که انسان ها آزمایش شوند و ببینند که چه قدر می توانند در این مصاف بزرگ با امام حسین(ع) همراه باشند بنابراین، اربعین یک بازگشت به حساب می آید.
وی در ادامه افزود: از منظر فلسفه تاریخ نیز اربعین پیام های بزرگی را برای ما دارد و ثابت می کند عاشورا و کربلا صرفا واقعه ای تاریخی نیست بلکه علاوه بر آن فراملت است و یک فرهنگ، تمدن و مکتب را می سازد و اساسا از یک بُعد می توانیم بگوییم که اربعین فلسفه تاریخ است و روند تاریخ را از سایر جریان ها متمایز کرده است.
حجت الاسلام جهانگیری سهروردی گفت: پیامبر(ص) اسلام را تاسیس کردند. یادمان باشد که هر تاسیس که اتفاق می افتد ممکن است در فرایند تاسیس دچار مسایلی شود که در این برهه باید فردی باشد که به اصلاحات دامن بزند. پس پیامبر(ص) اسلام را تاسیس کردند و امام حسین(ع) به اصطلاحات دامن زدند، بنابراین، واقعه کربلا نگاه تمدنی پیامبر(ص) به اسلام را ترمیم و اصلاح کرد.
وی افزود: همه تمدن هایی که در طول تاریخ ساخته شدند باید مبناهای تئوریک و نظریات برجسته باشند در غیر این صورت و بدون وجود این مبانی زمین می خورند. اگر غرب تمدن مدرن را بنا نهاد به حق به دلیل پرداختن و توجه به تئوری پردازی ها بود، بنابراین، تئوری ها به جامعه جهش می دهند و تمدن ساز هستند.
این محقق تصریح کرد: گاهی نیز برخی نظریات و تئوری ها صرفا در اتاق های فکر محبوس می شوند. گاهی نیز این نظریات می توانند به عمل تبدیل شوند و بشر را نجات دهند. زیارت اربعین ثابت می کند که واقعه کربلا هم از حیث نظر و هم از حیث عمل می تواند هدایتگر باشد و گمراهی ها را در مسیر بزداید.
وی ادامه داد: قریب به بیست میلیون نفر در کنگره عظیم اربعین هر ساله حضور می یابند و این خود بزرگ ترین رسانه است. اربعین امروز دیگر اختصاص به شیعه ندارد و از سایر مذاهب نیز در این کنگره حضور می یابند. اما نکته قابل توجه دیگر اینکه مردم در نقطه ای از جهان حضور می یابند که عنوان نا امن ترین نقطه دنیا را دارد. مردم از نقاط مختلف در این کنگره حضور می یابند و امنیتی تام را بدون اینکه از سوی دولت یا تشکیلاتی حمایت شده باشد، تجربه می کنند.
حجت الاسلام جهانگیری سهروردی اظهار کرد: صلح آمیز ترین راهپیمایی جهان در اربعین رقم می خورد و می تواند چهره واقعی اسلام را معرفی کند. مردم جهان، اسلام رادیکال و داعشی را در چند سال اخیر شناخته اند اما کنگره عظیم اربعین، اسلام اهل بیتی و اسلام صلح را معرفی می کند.
نظر شما