پیاده روی اربعین تأثیرات فرهنگی و اجتماعی زیادی دارد

خبرگزاری شبستان: یک استاد دانشگاه معتقد است، اربعین نمایانگر یک جور تأخیر و عقب ماندن از یک کاروان است که در روز دهم محرم یک عرصه در زندگی بشر گشود.

به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر نیره دلیر، استاد دانشگاه و پژوهشگر امروز در نشست " مقتل و روایت ادبی " که در سالن اندیشه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: امام حسن عسگری (ع) علامات مؤمن را در 5 چیز بیان فرمودند" 51 رکعت نماز نافله، انگشتر بر دست راست کردن، پیشانی بر خاک گذاشتن، بسم الله الرحمن الرحیم را بلند گفتن و زیارت امام حسین (ع) در اربعین.

 

دکتر دلیر با بیان اینکه در مورد زیارت اربعین سفارش های زیادی شده است، عنوان کرد: سوالی پیش می آید و آن این است که چرا زیارت اربعین و نه زیارت عاشورا ؟ چرا در چهلمین روز شهادت امام حسین (ع) زیارت ایشان سفارش شده است؟ و سوالی دیگر این است که چرا فقط در مورد امام حسین (ع) اربعین داریم و حتی در مورد پیامبر اکرم (ص) اربعین نداریم. در روایتی ورود کاروان اسرا را در اربعین ذکر کردند و در روایات دیگری از ورود جابر بر سر مزار امام حسین (ع) در اربعین خبر داده شده است. البته هیچ یک از اینها فلسفه زیارت اربعین نیست.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه ریشه اربعین در عاشورا نهفته است، بیان کرد: روز اربعین، نمایانگر یک جور تاخیر و عقب ماندن از یک کاروان است که در روز دهم محرم یک عرصه در زندگی بشریت گشود. سوالی مطرح است که چرا پیاده روی در اربعین توصیه شده است؟ غیرمستقیم در روایتی از امام صادق (ع) توصیه به پیاده روی اربعین شده است که فرد در ازای هر قدم  حسنه ای می برد. فلسفه پیاده روی اربعین ریشه تاریخی دارد. جابر با پای پیاده از مدینه حرکت کرد.

 

وی خاطرنشان کرد: در زیارت کعبه، ائمه اطهار (ع) تلاش می کردند که با پای پیاده به سفر بروند. پیاده رفتن به دلیل مصائب و سختی ها بیشتر یادآور مصائبی است که بر امام حسین (ع) و کاروان ایشان وارد شد. در دوره امام صادق (ع) و امام حسن عسگری (ع) زیارت امام حسین تاوان سنگینی داشت و با این حال، این دو امام معصوم تاکید بر زیارت امام حسین (ع) داشتند. در آن دوران به خصوص در دوره متوکل زیارت امام حسین (ع) گاه به قیمت از دست دادن جان تمام می شد. پیاده روی اربعین در عرصه های مختلف اجتماعی، سیاسی و فرهنگی می تواند تاثیرات زیادی داشته باشد، حلاوتی که در پیاده روی اربعین است، در هیچ چیز دیگر وجود ندارد.

 

دکتر دلیر با طرح این سوال که حوادث عاشورا چگونه قید شده است، خاطرنشان کرد: حوادث عاشورا از همان ابتدا مکتوب شده است. ما از همان ابتدای عاشورا وقایع نگاری داشتیم که برخی از آنها به دست مختار رسید. عاشورا از معدود حوادثی است که در زمان رخداد به نگارش درآمد. از جمله کسانی که واقعه عاشورا را گزارش کردند ابی مخنف است که گزارش های او به طور کامل در تاریخ طبری آمده است.

 

کد خبر 587646

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha