خبرگزاري شبستان-مازندران
ازدواج تنها به پیوند زدن مرد و زن ختم نمی شود بلکه پیوند دو خانواده است، چون شبکه خویشاوندی جدیدی را ایجاد می کند.
یعنی مرد و زن در کنار ارتباط با خانواده یکدیگر، به شبکه فامیل، دوستان و معاشرین همسرشان متصل می شوند و ممکن است سال ها با یکدیگر به تعامل بپردازند.از این رو نوع روابط با والدین و خویشاوندان همسر اهمیت ویژه ای دارد و می تواند نقش مهمی در خوشبختی و سعادت زناشویی و یا تشویش و نگرانی و حتی اختلافات حاد و مزمن زندگی مشترک داشته باشد.
یکی از مشکلات شایع در خانواده ها، فرم روابط و نوع تعامل بین خانواده همسر، زن و شوهر جوان می باشد و این موضوع زمانی با مشکل مواجه می شود که خانواده ها از نظر سطح طبقاتی و فرهنگی به دو دنیای مجزا و متفاوتی تعلق داشته باشند.
اصل اساسی برای رسیدن به یک رابطه مطلوب این است که زن و شوهر نیازهای یکدیگر را بشناسند و بعنوان اولویت مهم زندگی به سلایق و علاقه مندی های یکدیگر احترام بگذارند.
چنانچه این نوع نگاه را در بخش احساسی خود نهادینه کنند، خود را بر اساس تمایلات شریک زندگی تغییر داده و با شرایط جدید و خانواده جدید تطبیق می دهند.
شکی نیست که گروهی از زوج ها با خویشاوندان همسرشان اختلاف نظرهایی دارند که پیش داوری ها و رویکردهای خصمانه و بی توجهی به خواسته بزرگترها تعارضات زیادی در روابط فی ما بین پدید می آورد. همچنین گروهی از پدر، مادر ها هم با انتظارات و توقعات زیاد و دخالت های نابجا به این اختلافات دامن می زنند.حال جهت کاهش حجم این مشکلات چه راه حل هایی وجود دارد؟
ایجاد یک رابطه خوب خانوادگی:
مهم ترین قانون موفقیت در ایجاد روابط مناسب، اصل مدارا و احترام به معنای توجه کردن به آراء و نظرات، افکار، سلیقه ها و شیوه زندگی خانواده جدید و رعایت شئون اخلاقی، آداب معاشرت و حفظ آداب اجتماعی در برابر آنان است.
در نظر داشته باشید چنانچه شما والدین همسرتان را عزیز بدارید آنان نیز با رعایت شأن و شئون خانواده شما از بدبینی و انتظارات زیادشان می کاهند و این رفتار نیکو موجب ایجاد رابطه ای مبتنی بر همراهی و رفاقت بین شما و شریک زندگیتان می شود.
بنابراین حتی اگر با رفتارهای فامیل جدید موافق نیستید در صدد تغییر آنان بر نیایید چون مطمئنا قادر نخواهید بود فرهنگ چندین ساله یک طایفه را تغییر دهید البته به شرط اینکه دیدگاه های شما منطقی و درست باشد.
آنان را دوست بدارید:
انسان ها بطور طبیعی موجوداتی عاطفی و مهربان هستند که در برابر نیکی و محبت انعطاف نشان می دهند و در صدد ایجاد رابطه ای معقول بر می آیند. بر این اساس حتی اگر خانواده همسرتان افرادی سرسخت، خشن و به اصطلاح بی احساس باشند.
شما با فروتنی و رفتاری توام با احترام محبت آنان را به سوی خود جلب کنید. پس نسبت به آنها احساس تعلق خاطر داشته باشید تا بتوانید رفتارهای آگاه یا ناخود آگاهی که سبب ناراحتی و پریشانی شما می شود را زودتر ببخشید و نادیده بگیرید.
به خاطر داشته باشید، هرگز همسرتان را برای اختلافات جزئی و بی اهمیت وارد این مسائل نکنید و بهتر است ضمن حفظ بی طرفی از سوی او در موارد بغرنج و موقعیت های دشوار از وجودش بهره مند شوید.
همسر شما موظف به رعایت عدل و انصاف در برابر والدین خود و شما می باشد. او نمی تواند به راحتی از خانواده اش و یا از شما صرف نظر کند پس تا زمانی که ناچار نشدید وی را در مقام انتخاب قرار ندهید و موجب مشکلات روحی و سلب آرامش او نشوید. چنانچه به تنهایی نمی توانید اختلافات موجود را از میان بردارید، از بزرگ ترهای فامیل که می توانند در این امور راهگشا باشند کمک بگیرید.
با پیش داوری و افکار منفی وارد زندگی مشترک نشوید:
متاسفانه داستان های زیادی درباره رابطه عروس و مادر شوهر در جامعه متداول است و این داستان ها پیشاپیش افکار و دیدگاه های هردوطرف را تحت تاثیر قرار می دهد و فرصت صمیمیت خانوادگی را از طرفین سلب می کند.
بعضا دیده شده است که جوانان با این باور زندگی می کنند که هرگز نباید همسرانشان به تنهایی با خانواده خود ارتباط داشته باشند اما این عادلانه نیست، والدین میانسالی که سالها وقت و زندگی خود را صرف پرورش جوانی کردند.که اینک همسر شما و شریک زندگی شماست، چرا باید حق تنها ماندن با اولادشان از آنها سلب شود؟
از آن طرف والدین به ویژه مادر ها به عروس و یا دامادشان به چشم یک غریبه نگاه نکنند،غریبه ای که از راه رسیده تا تمام داشته های عاطفی آنان را از آن خود کند و مانند مانعی بر سر راه خانواده ظاهر شود. و اما مادران محترم توجه کنند این عضو جدید به خانواده شما تعلق دارد و او را از خود بدانید و رابطه ی نزدیکش با فرزندتان را به عنوان بخش طبیعی زندگی نگاه کنید.
شاید یادتان رفته که شما هم روزی از راه رسیدید و پسری را از آن خود کردید.پس به این تکرار لاجرم، با واقع بینی نگاه کنید و با این عضو جدید رابطه ای مناسب توام با احترام داشته باشید.
با این اوصاف چنانچه با دخالت خانواده همسرتان مواجه هستید، این اصول را نیز مد نظر قرار دهید:
ابتدا لازم است تعریف درستی از دخالت داشته باشید. بسیاری از رفتارها که از سوی شما دخالت محسوب می شود در حقیقت دلسوزی و احساس دلواپسی خانواده نسبت به زندگی نوپای شماست بنابراین در برابر محبت و توجه آنان موضعی خصمانه نگیرید بلکه با ادب و احترام تشکر کنید حتی اگر رهنمودهایشان را بکار نمی گیرید. در گام بعدی نقطه ضعف های خود را شناسایی کرده و به رفع نقایص رفتاریتان بپردازید.
گاهی سبک و شیوه معاشرت و رفتارهایتان آنان را در جبهه مقابل قرار می دهد. توجه داشته باشید این افراد رقبای شما نیستند بلکه وابستگی های عاطفی همسرتان هستند، به آنها برای پذیرش وضعیت جدید زمان بدهید و کاری نکنید حساسیت شان برانگیخته شود.
سپس میزان ارتباط و رفت و آمدها را در حد معقول تنظیم کنید، زیرا معاشرات زیاد با والدین دخالت گر، منجر به بروز تنش های بیشتر می شود و قطع رابطه نیز آسیب هایی جدی به روابط زناشویی شما می زند، در این مورد اعتدال پیشه کنید. از حرف و گفت و گوی زیاد پیرامون احساسات، آرزوها و مسائل خصوصی خویشاوندانتان در حضور خانواده همسرتان بپرهیزید.
در موارد بسیار زیادی نوع رفتار شما به دیگران اجازه دخالت های بی مورد را می دهد.در صورت بغرنج شدن اوضاع،سعی کنید به شیوه ای منطقی مسائل را برای همسرتان توضیح دهید تا او با در پیش گرفتن روشی عادلانه در جهت رفع مشکلات موجود تلاش کند.
ضمن اینکه مراقب باشید از رابطه نزدیک با همسرتان به نفع خود استفاده نکنید زیرا به وخامت اوضاع افزوده می شود. در این باره بهترین اقدام گفت و گوی مستقیم همسرتان با خانواده اش است.توجه داشته باشید بحث و تبادل نظر در هنگام عصبانیت و تنش نتیجه عکسی به دنبال خواهد داشت.
ضمن اینکه همسرتان به هیج وجه نباید با حمایت افراطی از شما آنان را تهدید به قطع رابطه یا برخورد های تند دیگر کند بلکه در یک گفت و گوی سازنده با ملایمت از آنان بخواهد به حفظ استقلال شما احترام بگذارند و در امور داخلی شما دخالت نکنند. در گام بعدی چنانچه اختلافات شکلی بغرنج به خود گرفتند از توصیه ها و تجربیات افراد مورد احترام در فامیل بهره مند شوید.
همیشه توجه داشته باشید که خویشاوندان همسرتان، اعضاء خانواده جدید شما هستند حتی اگر با سبک زندگی و افکار و اعتقاداتشان موافق نباشید، وظیفه دارید با صبوری، گذشت، کمک گرفتن از افراد دانا، مشکلات را پشت سر بگذارید.
ضمن اینکه والدین همسرتان از نظر سنی با شما در یک سطح نیستند و لازم است همیشه حرمت نگه دارید و با سعه صدر و مدارا رفتاری مبنی بر احترام متقابل داشته باشید. برای احساس علاقه و وابستگی همسرتان به خویشاوندانش احترام قائل شوید و حس مالکیت نسبت به او را در خود مهار کنید.والدین موجوداتی منحصر به فرد و دارایی های ارزشمندی هستند که هرکسی حق دارد با استفاده و تکیه بر این وابستگی ها به آرامش روانی برسد.
يادداشت مهمان: حبیب بریجانی، سرپرست معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی شهرستان نکا
نظر شما