به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، کتاب «فهرست مجلهها» نوشته طاهره مهاجرزاده صبح امروز پنجشنبه 20 آبان در غرفه کتابخانه آستان قدس رونمایی شد.
سیدفرید قاسمی، روزنامه نگار در مراسم رونمایی از این کتاب گفت: میراث حوزه مطبوعات و رسانه نسبت به میراث فرهنگی در بسیاری از جاها حفظ نشده است. نسخه های مطبوعات پراکنده اند. حافظ برخی از این میراث ها کتابخانه ها هستند. ساماندهی و اشاعه اطلاعات به آنچه از میراث مطبوعات در کتابخانه ها هست باید حفظ و نگهداری شوند، انتشار فهرست یکی از این کارهاست. کتابخانه آستان قدس از نظر انتشار فهرست مجله ها و روزنامه در کشور سرآمد است.
وی درباره کتاب فهرست مجله ها گفت: این کتاب که امروز رونمایی می شود دومین گام از سه گانه هاست، این سه گانه به پژوهش خانم طاهره مهاجرزاده به سرانجام رسیده است، پیش از این کتاب سه مجلد داشت که سه مجلد آن پیش از این سه کتابخانه کشور فهرست نگاری داشتند که همه آنها به اندازه یک مجلد خانم مهاجرزاده نمی شود این کار، کار نو و جدیدی است که می تواند برای کتابخانه های کشور الگو و سرمشق باشد.
وی سپس به پیشینه فهرست نگاری در مطبوعات پرداخت و گفت: فهرست نگاری مطبوعات یک پیشینه 110 ساله در کشور دارد. فهرست نگاری خانم مهاجرزاده نقطه عطفی در فهرست نگاری مطبوعات به لحاظ شیوه تدوین است.
وی خاطرنشان کرد: جامعه گذار باید از محمل های گوناگون استفاده کند. گاهی استفاده از ابزار جدید راه فرار شده است که برخی کار نکنند، ما نیازمند فهرست آنلاین هستیم و نیازمند شبکه برخط اطلاعات، بسیاری با شیوه های نوین بیگانه هستند اگر همه کتابخانه های کشور نیز آنلاین شوند فهرست کاغذی در نسخه محدود در کتابخانه ها لازم است تا مراجعه کننده به مشکل برنخورد. ما از شیوه های مرسوم اطلاع رسانی خودمان نباید دست برداریم.
ابوالحسن حسن آبادی، مدیر اسناد مطبوعاتی کتابخانه آستان قدس نیز با اشاره به مشکلات نگهداری نسخه های مطبوعاتی گفت: نگهداری مطبوعات به لحاظ منابع نسبت به سایر منابع چاپی سخت تر است. فرآیند نگهداری مطبوعات با مشکلات بسیاری همراه است. فهرست مطبوعاتی در ایران از لحاظ استاندارد مرکزی برای نگهداری ندارد.
وی سپس با اشاره به اهمیت فهرست نگاری خانم مهاجرانی گفت: این فهرست نگاری از چند دیدگاه قابل اهمیت است اولا دقت زیادی در کار شده است تمام غنای مطبوعات آستان قدس تک تک مورد بررسی قرار گرفته و سعی شده است اگر مستندسازی صورت می گیرد بر اساس همان ساختار باشد این فهرست نگاری به جامعه مخاطبان نیز توجه داشته است. توجه به مطبوعات محلی نیز یکی از نقاط قوت این فهرست نگاری است.
وی تصریح کرد: فهرست مطبوعاتی خانم مهاجرزاده از لحاظ فهرستی که هم اکنون در کتابخانه های کشور به چاپ رسیده است به لحاظ محتوایی و حجمی از اهمیت زیادی برخوردار است.
در این مراسم، طاهره مهاجرزاده، پژوهشگر و نویسنده کتاب فهرست مجله ها گفت: زمانی که من به عنوان مسئول اداره مطبوعات در کتابخانه آستان قرار گرفتم نوشتن این کار را برای خود یک وظیفه می دانستم، امیدوارم این کار به بیش از 8 مجلد برسد، این مجموعه ها در ابتدا یک طرح کلی بود که در سه قسمت چاپ شد؛ روزنامه ها در 2 مجلد، مجلات 5 مجلد و سالنامه ها در 3 مجلد. این کار در واقع پاسخگویی به سوالاتی بود که در ابتدای ورود من به این حوزه برای من پیش آمده بود. در این کتاب تمام منابعی که در ایران چاپ شده است، آمده است.
وی افزود: مجموعه ما بیش از 22 هزار بالفعل و حدود 35 هزار بالقوه دارد که هنوز نتوانسته ایم بر روی آنها کار کنیم، این میزان را باید حفظ کنیم.
نظر شما