پانزدهمین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات عالیات، 21 آبان ماه به پایان می رسد، خبرنگار سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، برای ارزیابی این دوره اعزام دانشجویان و همچنین اهمیت اعزام جوانان به عتبات عالیات، گفتگویی با حجت الاسلام و المسلمین نجفی روحانی، مسئول بعثه مقام معظم رهبری در عراق داشته است که در متن آن در پی می آید:
اعزام جوانان و دانشجویان به عتبات عالیات از چه اهمیتی برخودار است و می تواند چه تاثیراتی روی جوانانی که به این سفر می آیند بگذارد؟
زائر امام حسین (ع) دارای فضیلت های بسیاری است و در احادیث داریم همه افراد زمانی که برخورد کریمانه خداوند با زائران امام حسین (ع) را می بینند، آرزو می کنند ای کاش آن ها هم زائر امام حسین (ع) بودند اما زوار مراتب دارند و یکسان نیستند و به اندازه ظرفیت و معرفت خود بهره برداری می کنند.
برای زیارت امام حسین (ع) به همه افراد اجر و پاداشی داده می شود اما برخی بیشتر بهره می برند زیرا اثرگذاری، شعاع وجودی و ظرفیت وسیع تری دارند و در میان سیل گستره زائران حرم امام حسین (ع)، نسل جوان و تحصیل کرده، دارای اهمیت بالایی هستند زیرا نقش بسیار زیادی در ساخت جامعه و فرهنگ آن دارند و از سوی دیگر نسل جوان و تحصیل کرده، گروه هدف دشمنان هستند تا این سرمایه عظیم کشور را با ترفندهای گوناگون و تبلیغات بربایند و از سوی دیگر اهمیت این قشر آنقدر است که مقام معظم رهبری نسبت به تحولات آنان حساس هستند به گونه ای که با تمام مشغله های خود در جلسات متعددی برای این افراد وقت می گذارند و به آنان اهمیت می دهند.
اگر به صورت خلاصه بخواهیم مطرح کنیم که نسل جوان و تحصیل کرده در زیارت چگونه است باید بگوییم این ها به نسبت تمام اقشار دیگر اثر پذیرتر هستند، زیرا صفای باطن دارند و حق جو و حق طلب هستند و به دنبال مستدل ساختن اندیشه خود هستند و دوم اینکه این قشر اثرگذارتر هستند و تمام مسئولیت های آینده کشور را این افراد برعهده خواهند گرفت که هر میزان متحول تر شده باشند، در آن زمان اثر خود را نشان خواهند داد و سوم این قشر از لحاظ سن به دلیل حضور در جوانی، ماندگار تر هستند و با این سه ویژگی می توان فهمید اعزام دانشجویان و جوانان به عتبات عالیات دارای چه اهمیتی است زیرا این افراد زمانی که عازم می شوند، کمتر دنبال دلیل می گردند و به دنبال باورهای خود می روند.
فضای حرم حضرت عباس، امام حسین و امام علی و دیگر ائمه (علیهم السلام) همچون نوری است که زائران به ویژه جوانان را به خود جذب می کند و در جلسات متعدد به میزان فراوان تحول این افراد، دعا، زمزمه و اشک های آنان را شاهد بوده ایم بنابراین در میان تمام کارهای فرهنگی اعزام این افراد ناب ترین و پرثمرترین کار فرهنگی کشور است که به هر میزان که توسعه یابد و در مسیر آن تلاش کنیم تا برنامه هایی غنی تر و با کیفیت تر برای آنان اجرایی شود و هر چه بیشتر جامع و کامل باشند، بهره بیشتری برده ایم.
ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان نیز برنامه ریزی خوب و منسجمی برای دانشجویان در این سفر کرده است که موجب تفاوت عمده کاروان های دانشجویی با شکل عادی آن ها شده است که نمونه آن برگزاری همایش «احلی من العسل» بود که برنامه مشترکی میان بعثه مقام معظم رهبری و ستاد اربعین است یا زیارت حر بن ریاحی و یا اینکهدر شهر نجف نیز برنامه های بازدید از کتابخانه ها و نجف شناسی برگزار می شوند به گونه ای که روحانیون و مدیران کاروان های دانشجویی آرزوی حضور مجدد در این کاروان ها را دارند که این نشانه موفقیت این حرکت است.
ـ در ابتدای برگزاری همایش احلی من العسل سخنانی پیرامون درس های عاشورا و کربلا برای دانشجویان بیان می کنید، به طور خلاصه دانشجویان باید چه درس هایی از این سفر دریافت کنند؟
دانشجویان ابتدا باید به عنوان یک سفیر قدم در این سفر بگذارند به گونه ای که گویی بنا دارند پیام های انقلاب اسلامی ایران و معمار بزرگ آن امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری را ارائه کنند.
پس در این میان باید بدانند که با رفتار و گفتار خوب می توانند این پیام را منتقل کنند و انسجام میان دو ملت ایران و عراق را تقویت کنند و از سوی دیگر سفیری از طرف امام حسین (ع) و اهل بیت (ع) برای ملت ایران باشند البته به شرط آن که خود پیام ها و درس های این عرصه را خوب دریافت کرده باشند.
کربلا واقعه ای بی نظیر در طول تاریخ بشریت است و از قبل نیز به انبیاء الهی اعلام شده بود و به گونه ای مهندسی شده است تا به عنوان مکتب و جریانی فکری، نجات دهنده بشریت باشد و خود واقعه عاشورا در واقع احیاگر جریان اسلام ناب کامل و ولایی است که پیامبر (ص) در غدیرخم ماموریت اعلام آن را داشتند اما در اثر بی بصیرتی و غفلت افراد و زر و زورهایی که وجود داشت بعد از آن، مسیر حقیقی منحرف شد و امام حسین (ع) در مقابل این جریان ایستاد تا اسلام ناب را به مردم معرفی کنند و زائرانی که در کربلا حاضر می شوند باید بدانند جریان میان امام حسین (ع) و یزید، فردی نبوده است بلکه جریان فکری میان اسلام علوی و اسلام اموی بود که اسلام علوی نیز زمانی به ثمر می رسد که امام زمان (عج) ظهور کرده باشند و عاشورا احیاگر غدیر و زمینه ساز ظهور است و کسانی که جزو منتظران واقعی ظهور هستند باید عاشورایی باشند و بدانند که افرادی حقیقتا عاشورایی هستند که توجه به انتظار و جامعه مهدوی داشته باشند.
باور یزید این بود که وحی وجود نداشته است و تنها بنا داشت بر مردم با ظلم و استبداد حکومت کند و مسیر ماموریت پیامبر (ص) را تغییر دهد، بر این اساس امام حسین (ع) با تمام وجود در برابر وی ایستاد و این راه ادامه دارد و نسل جوان باید درس ها، عبرت ها و پیام های این واقعه را استخراج کند که به چند مورد آن اشاره می کنم.
یکی از درس های عاشورا ظلم ستیزی بود و امام حسین (ع) به ما آموخت که هیچ وقت با ظالم کنار نیاییم و ظالم فرد بدی است، هر کس که می خواهد باشد و این درس بزرگی است و درس دیگر عدالت خواهی و خدا محوری بود و در فروعات نیز ایشان درس هایی همچون اهمیت به نماز و قرآن داشتند یعنی زندگی داشته باشیم که رنگ خدایی داشته باشد .
هرکدام از یاران امام حسین (ع) برای ما یک الگو است از حبیب بن مظاهر تا قمر بنی هاشم (ع) و جوانان و اهل بیت (ع) و جوانان دانشگاهی باید این عبرت ها را استخراج کنند و به دانشگاه های خود منتقل کنند به طور خلاصه باید گفت امام حسین (ع) تمام زیبایی های اسلام و صفات جمال الهی را متجلی ساخت و در مقابل، یزیدیان هم تمام زشتی ها و خبات ها را به نمایش گذاشتند و امروز نیز دنباله اسلام اموی و یزیدی به داعش ختم شده است و چه جنایت هایی که به اسم اسلام انجام می شود همان گونه که در کربلا عده ای نماز می خواندند تا ولی خداوند را بکشند و عده ای نیز نماز می خواندند تا مدافع ولایت باشند و امروز نیز این تقابل وجود دارد.
اسلام ناب توسط امام خمینی (ره) در بازه زمانی که در حال از بین رفتن بود ارائه شد تا عدالت و مردم محوری را اصل قرار دهیم و در حال حاضر هم دشمن در حال تبلیغ است تا همانگونه که در میدان جنگ امام حسین (ع) را مورد هجمه قرا می دادند، به مقام معظم رهبری نیز هجمه کنند.
پانزدهمین دوره اعزام دانشگاهیان به عتبات رو به پایان است، این دوره اعزام را چطور ارزیابی می کنید و در مقایسه با دوره قبل چه جایگاهی دارد؟
این دوره بسیار منظم و منسجم بود و شکوه جلسات بسیار بالاتر رفته بود و کیفیت برنامه ها نیز رشد کرده بود و نسبت به آن بازخورد مناسبی هم در دانشگاه ها رخ داد که موجب استقبال دانشجویان از آن شد.
این موضوع بیانگر آن است که ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان باید بیشتر کار کند تا دانشجویان بتوانند هرچه بیشتر از این فرصت استفاده کنند، دوره چهاردهم نیز مطلوب بود اما این دوره بهتر بود و باید تداوم پیدا کند و به سهم خودم از تمامی افرادی که در ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان مشغول فعالیت هستند بویژه حجت الاسلام و المسلمین فقیهی قدردانی می کنم و امیدوارم هم توسعه کمی پیدا کند تا دانشجویان بیشتری اعزام شوند و هم کیفیت برنامه ها ارتقا یابد و در این مسیر بعثه مقام معظم رهبری نیز آمادگی کامل برای همکاری با مسوولان مربوط را دارد.
بعثه مقام معظم رهبری برای راهپیمایی ازبعین چه برنامه هایی دارد؟
برنامه های کلی ستاد اربعین برعهده وزارت کشور است و بخش فرهنگی آن به بعثه مقام معظم رهبری واگذار شده و از سوی حجت الاسلام قاضی عسگر نیز حجت الاسلام احمدی مسئول این امر شده است و برنامه ریزی ها و آموزش های بسیار خوبی قبل از سفر انجام شده و تقسیم کار در کمیته ها صورت گرفته است و چندین کار نو هم برنامه ریزی شده مانند تقدیر از موکب داران عراقی که کار ارزشمندی در راستای همدل شدن دو ملت ایران و عراق است.
برگزاری نشست های علمی، کارهای قرآنی ، تبلیغات و ... برنامه ریزی شده است و روحانیون بسیاری نیز برای تبلیغ و اقامه نماز جماعت اعزام می شوند تا زائران را با آداب زیارت آشنا کنند.
بحث روایتگری ها در ایام اربعین به چه صورت دنبال می شود؟
یکی از برنامه های بعثه مقام معظم رهبری روایتگری واقعه عاشورا و اربعین در این اجتماع بزرگ است و براساس تجربیات سال گذشته برنامه ریزی هایی برای امسال انجام شده است و از قبل از مرز تا کربلا و نجف و حتی کاظمین و ان شاء الله سامرا این روایتگری ها صورت خواهد گرفت، نرم افزار جامعی نیز طراحی شده است و روحانیون مجربی نیز برای این امر به کار گرفته شده اند
نظر شما