رونق تجارت خارجی ایران در میان اعضای اکو

خبرگزاری شبستان:سازمان همکاری اقتصادی به طور مخفف اکو یک سازمان اقتصادی منطقه‌ای است که در تازه ترین آمار درباره حجم مبادلات تجاری اعضای اکو ایران توانست در رتبه دوم تجارت خارجی با کشورهای عضو این سازمان اقتصادی منطقه ای قرار گیرد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سازمان همکاری اقتصادی به طور مخفف اکو یک سازمان اقتصادی منطقه‌ای است. سه کشور ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۳۴۳ (۱۹۶۴) نخستین بار این سازمان را پایه‌ریزی کردند. این سازمان در ابتدا با نام «آر سی دی» - که نام اختصاری سازمان همکاری عمران منطقهای - است، آغاز به کار کرد. پس از انقلاب در ایران، کار سازمان با وقفه مواجه شد و در سال ۱۳۶۴ با نام «اکو» حیات خود را از سر گرفت.

 

بنابراین گزارش، پس از فروپاشی شوروی، در سال ۱۳۷۲ کشورهای افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان نیز به سازمان اکو پیوستند. این سازمان هم‌اکنون با ده عضو، حدود ۳۳۰ میلیون تن جمعیت و ۸٬۶۲۰٬۶۹۷ کیلومتر مربع وسعت کشورها، امکانات نفت، گاز و صنعت در اختیار دارد. طبق اساسنامه این سازمان، اکو برای بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار کشورهای عضو تلاش می‌کند؛ و برای حذف تدریجی موانع تجاری در این منطقه فعالیت دارد. از دیگر اهداف اکو، تهیه برنامه مشترک برای توسعه منابع انسانی در این ده کشور است. این سازمان هم‌چنین برای تسریع برنامه توسعه حمل و نقل و ارتباطات فعالیت می‌کند. زبان رسمی اکو انگلیسی است و مقر اصلی آن، شهر تهران در ایران است.

 

به مناسبت پیوستن افغانستان و کشورهای قفقاز و آسیای میانه از جمله ترکمنستان، قرقیزستان، ازبکستان، قزاقستان، تاجیکستان و آذربایجان به سازمان اکو و افزایش اعضای این سازمان از ۳ کشور، ایران، پاکستان و ترکیه به ۱۰ کشور، روز هفتم آذر ۱۳۷۱، به عنوان روز اکو نامگذاری شد. در تازه ترین آمار درباره حجم مبادلات تجاری اعضای اکو آمده است؛ حجم مبادلات تجاری کشورهای عضو اکو در سال گذشته میلادی 845 میلیارد و 247 میلیون دلار بود و ایران توانست در رتبه دوم تجارت خارجی با کشورهای عضو این سازمان اقتصادی منطقه ای قرار گیرد.

 

این گزارش می افزاید: گمرک جمهوری اسلامی ایران در این زمینه خبر داده است: "صادرات کشورهای عضو اکو در سال گذشته میلادی، 411 میلیارد و 728 میلیون دلار و میزان واردات آنها 433 میلیارد و 519 میلیون دلار برآورد شده است. در سال 2015 میلادی جمهوری ترکیه با حجم تجارت خارجی 399 میلیارد و 794 میلیون دلار بیشترین میزان تجارت خارجی را در میان کشورهای عضو اکو دارد؛ میزان صادرات این کشور 157میلیارد و 617 میلیون دلار و واردات آن 242 میلیارد و 177 میلیون دلار است. مهمترین کالاهای صادراتی جمهوری ترکیه منسوجات، نخ پنبه و پارچه، محصولات آهنی و فولادی، ماشین آلات و اقلام عمده وارداتی شامل سوخت های معدنی و نفتی، گاز، ماشین آلات، مواد شیمیایی، محصولات پلاستیکی است.

 

جمهوری اسلامی ایران با حجم تجارت خارجی 139 میلیارد و 800 میلیون دلار رتبه دوم تجارت خارجی در میان کشورهای عضو اکو را به خود اختصاص داده است. میزان صادرات کشورمان 88 میلیارد و 800 میلیون دلار و میزان واردات آن 51 میلیارد دلار بوده که مهمترین کالاهای صادراتی ایران، نفت، گاز، محصولات پتروشیمی ، مواد معدنی، مواد غذایی و عمده ترین کالاهای وارداتی آن ماشین آلات و وسایل نقلیه، نهاده های دامی، مواد شیمیایی، غلات و قطعات یدکی خودرو است.

 

کمترین میزان تجارت خارجی در میان کشورهای عضو اکو به جمهوری اسلامی افغانستان با هشت میلیارد و 300 میلیون دلار اختصاص دارد. میزان صادرات این کشور 571 میلیون دلار و وارداتش هفت میلیارد و 729 میلیون دلار است. عمده ترین کالاهای صادراتی این کشور خشکبار، فرش و پشم، پنبه خام، پوست حیوانات و سنگ های قیمتی بوده و مهمترین کالاهای وارداتی آن محصولات نفتی، مواد غذایی، شکر، گندم و آرد است."

 

یادآور می شود: گمرک ایران 28 مهرماه امسال میزبان هفتمین اجلاس شورای رییسان گمرک کشورهای عضو اکو در تهران بود. در این نشست طرح های جدید و فعالیت ها، ابتکارات برای ارتقای همکاری های گمرکی و پیشنهاد تبادل الکترونیکی اطلاعات بین کشورهای عضو اکو مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت و درباره تسهیل و توسعه تجارت و مبارزه با تخلفات و قاچاق تصمیماتی اتخاذ شد.

 

کد خبر 585033

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha