خبرگزاري شبستان – مازندران
برگ هاي تقويم را يكي پس از ديگر برمي گردانيم و هر روزي ولادت، وفات، شهادت، بزرگداشت، نكوداشت و... فرد، افرادي، زماني، قومي، مفاخر و مشاهيري و... را يادآورد مي شود و يكي از روزهاي مهم تاريخ ايران اسلامي سالروز نكوداشت حكومت مردماني نظير سيدالعلما، ابن شهرآشوب، طالب آملي، ملا محمد سراب تنكابني، اميرپازواري، شيخ محمد كوهستاني، نيما يوشيج، شيخ فضل الله نوري، حسين بصير، احمد كشوري، علي اكبر شيرودي و... كه روزگاري در بلاد سرسبز طبرستان با حكومت علوي دست بيعت دادند و به ديار علويان شهرت يافتند اختصاص دارد.
آري! 14 آبان سال 243 هجری شمسی برابر با 25 رمضان سال 250 هجری قمری، روز بیعت مردم مازندران با حسن بن زید علوی است. این روز که حکومت علویان طبرستان به طور رسمی آغاز به کار کرد و به عنوان روز مازندران در تقويم رسمي كشور شناخته شد.
معرفی فرهنگ و هویت مازندران شامل آداب و رسوم، نويسندگان، شعرا، مفاخر، مشاهير، هنرمندان، گويش ها و... یک ضرورت اساسی است كه بايد به ديگر اقوام و ملل معرفی شود.
مازندران در دل خود مولفيني نظير ابن شهرآشوب، ميرزا حسين علامه نوري، ابوسهل كوهي«رياضيدان و اخترشناس» و... و بسیاری ديگر از قابلیتهای ادبی و فرهنگی دارد كه ارزش جهانیشدن و معرفی در سطح بینالمللی را دارد و ما باید از تمام ظرفیتها برای شناسایی این قابلیتها استفاده کنیم.
مرزبان بن رستم پریمی(فریمی) نویسنده ی کتاب معروف مرزبان نامه اسپهبد مرزبان بن رستم بن شهریار بن شروین بن رستم سرخاب بن قارن از نویسندگان معروف طبرستان در قرن چهارم هجري است. كه مي طلبد در راستاي معرفي هرچه بيشتر اين شگفتي قرن در روزهاي سال به ويژه 14آبان روز مازندران كه ويژه برنامه هاي متعدددر استان، شهرستان و كشور برگزار مي شود، كوشيد.
مرزبان بن رستم پریمی نويسنده و دانشمند مازني فرزند «اسپهبد رستم كه از سال 200-210پادشاه مازندران بود.» درمنطقه پریم از توابع دودانگه شهرستان ساری دیده به جهان گشود. ازدوران اولیه زندگانی او اطلاعات دقیقی دردست نیست. عمده شهرت وی به خاطر نگارش کتاب مرزبان نامه است . کتاب مرزبان نامه در اصل به زبان طبری است و این کتاب مشتمل برحکایت و تمثیلات و افسانه های حکمت آمیزی است که به طرز اسلوب کلیله و دمنه، از زبان طيور، انس و جان و شياطين تالیف شده و آموزنده گفتار و پندار و کردار نیک است.
مرزبان نامه كه به نثر و زبان طبري است و امروزه دو تحریر و تهذیب به نام روضة العقول محمد بن غازی ملطیوی از دبیران دربار سلاطین سلجوقی روم، که در 598 به پایان رسیده، و دیگری به خامه سعدالدین وراوینی، از دبیران و ملازمان دستگاه وزارت خواجه ابوالقاسم ربیب الدین هارون، وزیر اتابک آذربایجان و ارّان، ازبک بن محمدبن ایلدگز (607-622)، در دست است.
مرزبان بن رستم کتاب دیگری نیز به زبان بومي طبري تالیف کرده که به شعر است و دیوان «نیکی نامه» نامیده می شود.
نظر شما