خبرگزاری شبستان- گیلان: استان گیلان دارای روستاهای متعدد با اقلیم و تنوع آب و هوایی بسیاری است که هرکدام از ظرفیت های بالایی در عرصه گردشگری و سایر زمینه ها برخوردار هستند. یکی از این روستاها که به عنوان روستای نمونه گردشگری گیلان نیز شناخته شده است، روستای اسطلخ جان از توابع شهرستان رودبار است.
این روستا بنا بر سرشماری سال 85 دارای 219 خانوار با 834 نفر جمعیت است که از غرب به کوه های درفک و ارتفاعات جنگلي متصل است و همین امر طبیعتی بکر، دلنشین و زیبا را برای روستا به ارمغان آورده است.
اسطلخ جان قدمتي چند صد ساله دارد و نام قديم آن « سلچان» بوده است که بعد به مرور زمان و با توجه به فراوانی استخر در این محل با گویش محلی به اسطلخ جان تغییر نام یافت. مردم روستا شیعه جعفری بوده و به زبان گالشی سخن می گویند.
یکی از جاذبه های توریستی این منطقه امامزاده محتشم است که در قلب جنگل قرار داشته و هر ساله توریست های زیادی برای زیارت و سیاحت به این مکان مراجعه می کنند.
دامداری و کشاورزی شغل اصلی مردم روستا بوده و از این طریق امرار و معاش می کنند. برنج مهمترين محصول زراعی و پرورش گاو، گوساله و گوسفند به طور سنتي در روستا متداول است و گوشت، ماست، شير و پنير از فرآوردههاي مهم روستاست.
پرورش طيور خانگي همچون مرغ و اردک، بافت انواع جوراب و شال توسط زنان روستايی از ديگر فعاليت های مردم روستاست.
این روستا دارای هفت استخر طبیعی زیباست که با منظره زیبا و آب و هوای مطلوبش، مکانی امن برای گردشگران محسوب شده و در صورت بسترسازی مناسب و مهیا کردن زیرساخت های لازم می تواند قطب گردشگری این شهرستان و استان شود.
اما آنچه که این روستا را متمایز از سایر روستاها ساخته طبیعت بکر و آب و هوای مطلوبش نیست. در آزادراه رشت- قزوین تابلوی در حاشیه جاده رخ نمایی می کند:« اسطلخ جان، روستای بدون بیکار گیلان» و همین وجه تمایز این روستا از سایر روستاهاست.
طرح ملی روستای بدون بیکار در اسطلخ جان به عنوان پایلوت روستای نمونه گردشگری در حال اجراست و به همت اهالی روستا، قرار است آمار بيکاری در روستا به صفر برسد.
این طرح موجب رونق اقتصادی روستا و مهاجرت معکوس شده است و بسیاری از جوانان روستا که زمانی به دلیل بیکاری از زادگاه خویش مهاجرت و رخت غربت به تن کرده بودند امروز در فکر بازگشت هستند تا در کنار اقوام خود روزگار سپری کرده و توسعه روستا را موجب شوند.
زهرا ساغری، مدیر صندوق کارآفرینی رودبار که مجری این طرح ملی در گیلان است به خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت گفت: طرح« روستای بدون بیکار» یک طرح ملی است که به همت صندوق توسعه کارآفرینی امید و معاونت توسعه روستایی و مناطق محروم نهاد ریاست جمهوری، اداره کل روستایی و شوراهای استانداری ها در 20 روستای کشور به صورت پایلوت اجرا می شود.
وی با بیان اینکه در سال 94 مطالعات اولیه طرح در گیلان انجام و روستای پایلوت انتخاب شد افزود: با توجه به ظرفیت ها، استعدادها و همت والای مردم روستای اسطلخ جان که روستای نمونه گردشگری است، فرهنگ خوب روستا، نزدیکی آن به آزادراه رشت-قزوین و تجربه موفق در پرداخت تسهیلات به مردم و همکاری میان اهالی و مسئولان، این روستا به عنوان پایلوت انتخاب شد.
مدیر صندوق کارآفرینی امید شهرستان رودبار با بیان اینکه بسیاری از اهالی روستا به دلیلی بیکاری مهاجرت کرده و در سال 94 دارای یکصد نفر بیکار بود، اظهار کرد: طبق بررسی های صورت گرفته با ارائه تسهیلات، توانمند سازی و آموزش های لازم می توان بیکاری را در این روستا حذف کرده و اسطلخ جان را به عنوان روستای بدون بیکار کشور معرفی کرد.
وی با بیان اینکه از ابتدای امسال پرداخت تسهیلات آغاز شد، تصریح کرد: تمامی شغل های درآمدزا در این روستا شناسایی شده و اولویت با طرح های گردشگری است تا بتوان کسب و کارهای موجود در روستا را احیا کرده و موجب مهاجرت معکوس شد.
ساغری از اشتغال 40 نفر از اهالی روستا از ابتدای سال تا کنون با دریافت مجموع یک میلیارد تومان تسهیلات خبر داد و گفت: شغل هایی مانند استخر ماهی، پرورش مرغ بومی، پرورش بلدرچین، ماهی گرم آبی، پرورش زنبور عسل، قالیبافی، پرورش گل و گیاه، رستوران های سنتی، خانه مسافر، پخت نان سنتی، صنایع دستی، تولید پوشاک که متناسب با ساختار روستاست شناسایی شده که هدف ما توسعه این کسب و کارهای موجود در روستاست.
وی اذعان کرد: 39 میلیارد ریال اعتبار مصوب این طرح ملی است که توسط صندوق کارآفرینی امید برای اشتغال 127 نفر پرداخت می شود.
ساغری ادامه داد: با اجرایی شدن این طرح در روستای اسطلخ جان این الگوی موفق کشوری به سایر روستاها تعمیم داده می شود.
وی با بیان اینکه روستای اسطلخ جان 2 آبان به همراه هفت روستای دیگر از طریق ویدئو کنفرانس توسط رئیس جمهور رونمایی می شود اذعان کرد: تلاش شده تا این روستا به عنوان روستای هدف گردشگری در کشور سناخته شود.
مدیر صندوق کارآفرینی امید شهرستان رودبار از احیای خانه های قدیمی روستا با پرداخت تسهیلات خبر داد و گفت: این خانه ها پس از بازسازی به عنوان خانه مسافر در اختیار گردشگران قرار می گیرد.
وی با بیان لینکه بسته کامل گردشگری در روستا تدوین و تهیه شده است افزود: عکاسخانه سنتی، فروشگاه صنایع دستی، لبنیات محلی، البسه سنتی در این روستا جهت پذیرایی از گردشگران ایجاد شده است
ساغری با بیان اینکه این روستا دارای هفت استخر طبیعی زیبا و بکر است تصریح کرد: شورای سیاستگذاری توسعه روستای اسطلخ جان به ریاست فرماندار در رودبار تشکیل و کارگروه های تخصصی تشکیل شد و بر اساس مصوبات قرار است در جوار این استخرها مجتمع های اقامتی با حفظ اصول زیست محیطی راه اندازی می شود
این روستا علاوه بر زیبائی های خدادادی توانسته معماری اصیل گیلانی را حفظ کند و ساختمان های سنتی هویت این روستا هستند که در طرح ملی روستای بدون بیکار در اسطلخ جان قرار است این ساختمان ها با بازسازی علاوه بر الگوی معماری بومی به محلی امن برای اسکان مسافران تبدیل شود.
مصالح به کار رفته در خانه های قديمی شامل چوب، گل، سنگ و پوشال است. اکثر این خانه ها با سقف های شيروانی از اتاق های تو در تو تشکيل يافته که از طريق ايوان به يکديگر مرتبط هستند و حياط های بزرگی دارند. اين خانه ها با پرچين از يکديگر جدا شده اند.
علیزاده، مدیرکل میراث فرهنگی استان گیلان در بازدید از روستا اذعان کرد: روستای اسطلخ جان به عنوان یکی از روستاهای پایلوت در زمینه بوم گردی معرفی می شود.
وی ادامه داد: توانمندسازی مقوله صنایعدستی و هنرمندان آن در کنار تقویت کمی و کیفی کارگاهها و توسعه زمینههای تولید و عرضه این محصولات، همراه با ایجاد تأسیسات اقامتی و پذیرایی مختلف در قالب بومگردی، شرایط جدیدی را برای عرضه خدمات گردشگری در سطح روستاهای استان محقق میکند.
علیزاده اذعان کرد: هدف نهایی در این زمینه، رسیدن به چشمانداز «روستای بدون بیکار» است.
طبیعت زیبا، الگوهای معماری منحصر بفرد، مشارکت بالای مردم و وحدت و همدلی میان آنها، توانمندیهای حوزه صنایع دستی و کشاورزی با رویکرد توسعه گردشگری منطقه، بسترهای لازم را فراهم میکند تا با حمایتهای مورد نیاز از هنرمندان این روستا و راهاندازی کارگاههای صنایعدستی بتوان به روستایی بدون بیکار در استان دست یافت. روستایی که علاوه بر دستیابی به رونق اقتصادی و مهاجرت معکوس می تواند الگوی برای سایر روستاهای استان و کشور باشد.
نظر شما