علی اکبر صیدی برگزیده جشنواره کرامت انسانی از منظر رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان اظهار کرد: دین مقدس اسلام، بهمنظور ترمیم و تسکین فقر، در زندگی، سبکها و رهنمودهایی را ارائه نموده است که بکار گیری آنها میتواند کاهش سطح فقر و یا سازگاری با آن را تسهیل نماید که آن را مبانی اقتصاد مقاومتی از دیدگاه امام رضا (ع) نام نهادهایم.
وی ادامه داد: مرهمهایی که بهعنوان سبک زندگی اسلامی میتواند زخم فقر را در زندگی نیازمندان ترمیم کند؛ نگرش درست به ثروت و زندگی دنیوی، کار و تلاش، قناعت، پرهیز از اسراف، میانهروی، ساده زیستی و پرهیز از عوامل ایجادکنندهی فقر است.
کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث یادآور شد: استغنا، رضا، تسلیم، شکر، گسترش محبت در بین اعضای خانواده و صبر؛ رهنمودهای اسلامی که در سبک زندگی فقیران، نقش مسکن دارند.
به گفته صیدی امام سجاد (علیه السلام) کار و تلاش را یکی از شاخصهای اقتصاد مقاومتی دانسته و در دعای ششم صحیفه سجادیه به بحث کار و تلاش و تولید سرمایه و در فراز بیستم دعای اول نیز به ابزار بسط و گسترش اقتصاد اشاره دارند.
برگزیده جشنواره رضوی در زنجان عوامل ایجادکنندهی فقر را به دودسته درونی و بیرون تقسیم کرد و افزود: منظور از عوامل بیرونی عواملی است از قدرت شخص نیازمند، خارج است، مانند انحصار منابع ثروت در دست طبقه خاصی از مردم، عدم پرداخت حقوق نیازمندان توسط ثروتمندان از قبیل خمس، زکات، صدقه و غیره و عوامل درونی، عواملی است که خود شخص فقیر در آن نقش دارد از قبیل تنبلی و عدم اهتمام به کار، اسراف، ناآگاهی، بیبرنامگی، ناشایستگی و نافرمانی خداوند.
صیدی با اشاره به اینکه تنبلی و عدم اهتمام به کار، از عوامل فقر زا تلقی میگردد، اظهار کرد: حضرت علی (علیه السلام) میفرماید: هر کس بر رنج (ناشی از کار) بردباری نورزد، باید فقر را تحمل کند.
به گفته وی، بیبرنامگی یا برنامهریزی نادرست به پیدایش فقر در سطح افراد و جوامع میانجامد؛ به همین جهت امام علی (علیه السلام) نداشتن برنامه در زندگی و سوء تدبیر را عامل فقر دانسته است.
کارشناس ارشد علوم قرآن و حدیث افزود: یکی دیگر از علل فقر ارتکاب گناه میباشد و معصومان (علیه السلام)، گناه را سبب کم شدن روزی انسان و از عوامل فقر میدانند.
وی با یادآوری اینکه از عوامل کاهش روزی، کفران نعمتهای الهی است، افزود: قرآن کریم دراینباره میفرماید: خداوند قریه ای را بهعنوان مثال مطرح مینماید که دارای امنیت و آسایش بودند و روزی فراوانی به ایشان میرسید، آنان نسبت به نعمتهای الهی کفران ورزیدند، ازاینرو خداوند لباس گرسنگی و ترس را بر آنان پوشاند.
صیدی با تاکید بر اینکه انسان در زندگی عادی و فعالیتهای اقتصادی، به علم و تخصص نیاز دارد؛ زیرا طبق آموزه های دینی و یافتهی تحقیقات علمی، نادانی و ناآگاهی، موجب فقر خواهد شد، گفت: امام رضا (علیه السلام) به كار گماردن اشخاص ناشایست و ناآگاه را از علل نابسامانی، فقر و سایر مشكلات جامعه اسلامی دانسته مسلمین را از این امر بر حذر مینمود.
به گفته این محقق يكی ديگر از اصول مصرف در نظام اقتصادی اسلام، اصل قناعت است که نیازمندان، باید آن را بهعنوان یک سبک زندگی اقتصادی جدی بگیرند؛ قناعت، به معنای راضی بودن و قانع بودن به حاصل سعی و تلاش و پرهيز از حسادت و رقابت و چشموهمچشمی نسبت به مال و دارايی ديگران است.
وی با اشاره به اینکه ازنظر اسلام، ساده زيستي، يک ارزش معنوي است، ادامه داد: پيشوايان دين، ساده زيستي را ارزشي والا دانسته افراد سادهزیست و کمخرج را میستودند.
صیدی افزود: بهمنظور ترمیم و تسکین فقر، در زندگی، دین مقدس اسلام، سبکها و رهنمودهایی را ارائه نموده است که بکار گیری آنها میتواند کاهش سطح فقر و یا سازگاری با آن را تسهیل نماید که میتوان آنها را مبانی اقتصاد مقاومتی نام نهاد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: با نهادینه شدن سبکهای مذکور، فقر، در جامعه، ترمیم و یا تسکین یافته بهتبع آن ناهنجاریهای فردی و اجتماعی در ابعاد فکری و رفتاری، کاهش مییابد.
نظر شما